Viherpiha

"Oma puutarha on kuin hyvä ystävä" – Sari loihti lahojen kuusien täyttämästä tontista puutarhaparatiisin

"Oma puutarha on kuin hyvä ystävä" – Sari loihti lahojen kuusien täyttämästä tontista puutarhaparatiisin
Viihtyisyys on puutarhuri Sari Ojalan pihan punainen lanka. Siitä pitävät huolen tunnelmalliset oleskelupaikat ja kiehtovat kasvit.

Suutarin lapsilla ei ole kenkiä, vanhassa sananlaskussa väitetään. Puutarhuri Sari Ojalan omassa puutarhassa tuolla kuluneella sanonnalla voisi heittää vesilintua. Punamultaista 1940-luvun omakotitaloa kiertävällä tontilla levittäytyy varmalla ja rennolla otteella suunniteltu puutarha, joka kutsuu viihtymään ja nauttimaan puutarhaelämästä täydellä sydämellä.

Kesällä elämä siirtyy kokonaan ulos.

– Talvi on pitkä, pimeä ja kylmä, siksi kesästä haluaa ottaa kaiken irti. Teen päivät pitkät töitä muiden puutarhoissa, ja kun pääsen kotiin, tulen heti tänne. Oma puutarha on minusta parhaimmillaan kuin hyvä ystävä. Vietän täällä oikeasti melkein kaiken vapaa-aikani. Meillä on mieheni kanssa myös tapana syödä ulkona, vaikka sitten talvitakki päällä.

Viihtyisät oleskelupaikat rytmittävät puutarhaa. Sari leikkaa sormustinkukkien kuihtuneet kukinnot pois, vain harvinaiset valkoiset yksilöt saavat siementää rauhassa.
Juhannuksen tienoolla Sarin puutarhassa kukkivat monet pionit. Niiden seurana kasvaa muun muassa hurmeluppiota.
Kookkaat kesäkukkaruukut tuovat väriä vehreisiin näkymiin.
Puutarha sijaitsee Espoossa vyöhykkeellä 1b. Sarin keidas on kooltaan 2000 neliötä. Puutarha tarjoaa katseltavaa alkukeväästä syksyyn saakka. Sari rakensi varjoryhmän tammen ympärille silloin, kun puu oli vielä pieni. Taustalla suikertaa maanpeitteenä köynnöskuusamaa, etualalla kasvaa Sarin suosikkeja kotkansiipiä ja kesäpikkusydämiä.

Sarille on tärkeää, että puutarhassa on aina meneillään hyvä aika. Se tarkoittaa hänestä sitä, ettei puutarhan viehätys rakennu esimerkiksi jonkin tietyn kasvin kukinnan tai muun yksittäisen elementin varaan, vaan kaiken pohjana ovat puutarhan kehykset eli rakenteet ja tilan rytmitys. Kasvit Sari valitsee niin, että puutarhassa riittää loputtomiin jotakin ihanaa alkukeväästä lokakuulle asti.

– Olen itse enemmän vihreä ihminen kuin kukkatyyppi, mutta kesäkukilla puutarhaan saa helpolla lisää väriä ja kukkarunsautta. Talomme ikkunoilla olevien parvekelaatikoiden ripustuskorkeuden suunnittelin niin, että niissä olevat kasvit näkyvät myös sisälle ja yhdistävät siten sisätilat puutarhaan. Tällaisilla asioilla on minusta iso merkitys, vaikka ne saattavat tuntua ihan pikku jutuilta.

Yksivuotiset kukkivat köynnökset ovat Sarin suosikkeja. Esimerkiksi nopeakasvuinen kelloköynnös ja vaaleanpunakukkainen mustasilmäsusanna sopivat hänestä hyvin perennojen joukkoon.

Siellä täällä näkymiä piristävien kookkaiden kesäkukkaruukkujen lisäksi Sarin arsenaaliin kuuluvat kookkaat, jo kymmenen vuotta sitten ruukkuun istutetut ’Smaragd’-timanttituijat. Hän kiikuttaa niitä milloin minnekin sen mukaan, missä hänen silmänsä kaipaa graafista katseenvangitsijaa. Tällä hetkellä pikkupuut löytyvät puutarhasta talon sivustalle nousevien askelmien yläpäästä.

Sari suosii aurinkoisissa kohopenkeissä kuivuutta kestäviä lajeja, koska kosteus valuu nopeasti pois niiden juurilta. Esimerkiksi nukkapähkämöt ja siperiankurjenmiekat menestyvät hyvin.
Pehmeiden karvojen peittämä nukkapähkämö menestyy kuivallakin kasvupaikalla.

Vuonna 1948 rakennetun talon tontti oli kasvanut täyteen kookkaita kuusia, kun Sari muutti tänne miehensä kanssa 20 vuotta sitten. Kaiken lisäksi kuusia vaivasi maannousematauti eli juurikäävän aiheuttama kuusentyvilaho, joka lahottaa sekä puun juuristoa että runkoa. Sari irvistää muistellessaan, kuinka hirveä rytömaa siitä tuli, kun kuuset kaadettiin.

Häntä helpotti tilanteessa kuitenkin se, että tontin vanhat lehtipuut tammet, koivut ja hevoskastanja ovat terveitä, joten ne pystyttiin säästämään. Isojen jalopuiden ja talon sijainti ovat määritelleet kaiken puutarhassa.

Sari on kiitollinen, että talo on istutettu tontille vanhanajan tyyliin niin, että puutarhassa on itä- ja länsipuolet. Se tarkoittaa, että täällä riittää aina lempeää auringon valoa.

Puutarhan keskellä on laaja nurmikenttä, jossa perheen neljällä kääpiömäyräkoiralla on tilaa temmeltää. Pieniä ja vikkeliä koiria tupsahtelee välillä esiin myös nurmikkoon rajautuvista perennapenkeistä, sillä ne ovat tehneet sinne omia polkujaan ja aarrekätköjään.

Sari nauraa, että toisinaan mullasta saattaa nousta näkyville vaikkapa kermaviilipurkki, sillä Erik-koiralla on tapana jemmata saamiaan herkkuja pahan päivän varalle.

Aurinkopaikan perennaryhmää reunustaa kukkiin peittyvä kangasajuruoho, sen takana kohoavat loisto- ja lehtosalviat. Ukkolaukkojen pallomaiset siemenkodat Sari jättää paikoilleen koristeeksi.
Kasvihuoneen edustalla sorakentällä on yksinkertainen pata, jossa usein loimottava elävä tuli tuo tunnelmaa illan hämärään.

Tyylikkäissä perennaryhmissä vuorottelee paikan valo-olosuhteiden mukaan joko auringon tai varjon perennoja, esimerkiksi paahteessakin pärjäävää samettilehtistä nukkapähkämöä tai katveessa kestäviä kuunliljoja. Juhannusviikolla kaikki on kasvanut täyteen mittaansa, mutta lehtien vihreä on vielä heleää. Kukkivista aurinkopaikan perennoista pionit ovat muhkeimmillaan.

Talon yhteydessä olevan suuren aurinkoterassin lisäksi pihalla on monia muitakin viihtyisiä oleskelupaikkoja. Pienen pihasaunan, huvimajan sekä villiviinien verhoaman köynnösmajan lisäksi Sari istahtaa usein kasvihuoneeseen yrttien ja tomaattien virkistävien tuoksujen äärelle.

– Puutarhaa oli hirveän haasteellista suunnitella, koska kun kaadat paljon isoja puita, se tarkoittaa, että maa on kantoja täynnä. Käytännön syistä teimme paljon kohopenkkejä. Se auttaa myös taltuttamaan savimaan haasteet. Tyylillisesti minua viehättävät brittiläiset ja ranskalaiset puutarhat, mutta ihailen myös ruotsalaisen puutarhurin Victoria Skoglundin makua.

Yläpihan sateenvarjojalava, rungolliset pallotuijat ja ruukkuihin istutetut liljapuut tuovat puutarhan näkymiin hauskaa rytmiä. Mäyräkoirat Nakki ja Erik viipottavat omia polkujaan kasviryhmien seassa.
Loistosalviat kukkivat loppukesällä uudelleen, kun Sari leikkaa niiden ensimmäiset kuihtuneet kukat pois.
Puutarhan tunnelma on tärkeämpi kuin yksittäiset kasvit.
Sateenvarjojalava on istutettu niin, että se näkyy keittiön ikkunasta. Oikealla on runsaasti varastotilaa polttopuille.

Sarista puutarhassa tärkeintä ei todellakaan ole helppohoitoisuus vaan se, että siellä on oikeanlaista tunnelmaa. Hän melkein kiihtyy kertoessaan, kuinka usein kuulee työssään, että puutarhan halutaan olevan helppohoitoinen.

– Ajattelen, että oikeasti ihmisillä on puutarhalleen paljon muitakin toiveita kuin vain se, että se olisi mahdollisimman helppo ja käytännöllinen. Kuinka paljon ihania juttuja jää käyttämättä ja hyödyntämättä, jos mennään vain helppohoitoisuuden ehdoilla.

Paljon paremman lopputuloksen hänestä saa miettimällä, millaisessa puutarhassa – ja elämässä ylipäänsä – viihtyisi. Sarin omassa puutarhassa tämä ajatus kulkee punaisena lankana kaikkialla.

Sarin suunnitteluvinkit

Mitä haluat?

Mieti, mikä puutarhassa on sinulle oikeasti tärkeintä ja iloa tuovaa, millaista tunnelmaa tavoittelet ja millä keinoilla sen voisi luoda.

Istuta oikeat kasvit

Valitse kasvit puutarhassa vallitsevien kasvuolosuhteiden mukaan. Oikealla paikalla kasvit tulevat yleensä vähällä toimeen ja pysyvät elinvoimaisina, mikä helpottaa myös puutarhan hoitoa. Esimerkiksi varjotarha on viehättävä ja luonteva ratkaisu, jos tontilla kasvaa runsaasti puustoa. Puiden kaatamista pitäisi aina harkita hyvin tarkkaan.

Panosta kauneuteen

Älä tingi esteettisyydestä, vaikka käyttäisit kierrätystavaraa tai haluaisit hoitaa puutarhaasi luonnonmukaisesti. Puutarha voi materiaalivalinnoista ja hoitotavoista huolimatta olla aina tyylikäs.

Muista myös valot

Lisää puutarhaan valoja, ne tuovat lisää tunnelmaa ja jatkavat pihakautta entistäkin pidemmäksi. Itse kytkettävät Garden Lights -ledvalaisimet ovat suosikkejani.

Uudista hienovaraisesti

Usein vähempikin kuin täysremontti riittää. Vanhaa ja nukkavierua puutarhaa voi monella konstilla entrata tyylikkäämmäksi, kaikkea ei tarvitse tehdä alusta asti uusiksi.

Julkaistu: 26.6.2020
Kommentoi »