Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kolumni

Jouluaatto on lähestulkoon ainoa päivä vuodessa, jolloin en ”stressaa” ruoasta

On luksusta, että joku on miettinyt valmiiksi, mitä tänään syötäisiin, kirjoittaa päätoimittaja Tytti Kontula.

9.12.2025

Ruoanlaitossa hankalinta ei ole sapuskan valmistaminen. Kinkkisintä on keksiä, mitä tänään syötäisiin. Siksi jouluaatto on lähestulkoon vuoden ainoa päivä, jolloin en ”stressaa” ruoasta. On luksusta, että joku muu on miettinyt asian valmiiksi.

Suomalaisten joulupöytään tarjotaan uusia ideoita joka vuosi. Miten olisi ankkaa, porkkalaa tai joulusimaa? Tutut tähtitortut voi taitella kukkasiksi, koiriksi tai kuusiksi ja täyttää vihreillä kuulilla tai piparitaikinalla. Joulupuuro on nyt trendikkäästi ”loaded”, eli kanelin ja sokerin sijaan päälle ladataan marinoituja hedelmiä ja ruskistettua voita.

Vuosi toisensa jälkeen tarjoilemme samat ruoat samoista astioista samalla kellonlyömällä.

Perheeni joulumenu on säilynyt aika lailla samana siitä asti, kun aloimme viettää jouluaattoa kotona 20 vuotta sitten. Vieraaksi saapuva äitini valmistaa laatikot, rosollin kastikkeineen sekä maitojuuston. Minä ja puolisoni vastaamme mäti-, kala- ja poroalkupaloista, juustosalaatista sekä kinkusta lisukkeineen. Yksi lapsistamme valmistaa jälkiruoaksi puolukkajäädykkeen.

Vuosi toisensa jälkeen tarjoilemme samat ruoat samoista astioista ja kokoonnumme syömään samalla kellonlyömällä.

Uusia makuja kokeillaan korkeintaan lisukesalaatissa ja jälkiruoassa.

Suurin muutos joulupöydässämme tapahtui kuutisen vuotta sitten, kun yksi lapsistamme ryhtyi kasvissyöjäksi. Mutta ei häntäkään varten tarvitse ”keksiä” ruokia, vaan tutuista kala- ja liharuoista tehdään kasvisversioita kuten vegaanista mätiä ja tofupaistia.

Olen perheeni perinteiden kanssa keskivertosuomalainen. Tutkimusten mukaan me emme juurikaan kaipaa vaihtelua joulupöytään. Kinkku ja laatikot pitävät pintansa suosikkeina, ja uusia makuja kokeillaan korkeintaan lisukesalaatissa ja jälkiruoassa.

Ymmärrän tämän hyvin! Miksi en kattaisi pöytään perinteiden mukaisia ruokia? Vuoden 364 päivää saan syödä muuta – ja keksiä, mitä se olisi.

Tytti Kontula on Kotivinkki-lehden ja Kotona-sivuston päätoimittaja.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeemme tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt