
Kun yksi perheestämme ryhtyi kasvissyöjäksi, laitoimme joulun alkupalapöydän uusiksi – ja yllätyimme iloisesti!
Perheen kasvissyöjää varten en ota joulun pääruoasta stressiä, onhan se laatikoineen ja rosolleineen kasvispainotteinen. Sen sijaan laitan kaiken tarmoni alkupaloihin, kirjoittaa päätoimittaja Tytti Kontula.
Muutama vuosi sitten lapseni ilmoitti ryhtyvänsä kasvissyöjäksi. Koska kahden eri arkiruoan tekeminen perheelle ei tuntunut järkevältä, vaihdoimme kanasuikaleet tofuun ja jauhelihan soijarouheeseen. Mutta kun tuli puhetta jouluruoista, hätäännyin. Ei tule mitään, joulun menu on lähes pyhä asia! Miten graavikala? Entä silli? Mäti? Savuporo? Kinkusta nyt puhumattakaan. Maistuisiko lapseni jouluateria enää ollenkaan joululta, mietin.
Vaikka arkena vaihdoimme koko perheen voimin kasviksiin, joulun päätimme hoitaa kahden ruokavalion taktiikalla. Sekasyöjät saivat omat joulusuosikkinsa, mutta kasvissyöjällekin haluttiin pöytään juhlan tuntua. Pääruoasta emme ottaneet stressiä, onhan se laatikoineen ja rosolleineen kasvispainotteinen. Sen sijaan laitoimme kaiken tarmomme alkupaloihin.
Tofuskagen tuo hämmästyttävällä tavalla mieleen katkaravut.
Ensimmäiseksi meni kokeiluun tofuskagen. Tavallisesti nautimme saaristolaisleivän päällä savuporotahnaa, mutta nyt latasimme osalle leivistä tofumössöä. Se ei maistu porolta, mutta tuo hämmästyttävällä tavalla mieleen katkaravut. Graavilohen rinnalle valmistimme porkkalaa. Toimii! Myös punajuuresta tehtävää ”kylmäsavuporoa” voisimme kokeilla.
Sillin saimme tehtyä munakoisosta ja tuhdista sinappikastikkeesta. Suutuntuma on hämmästyttävän samanlainen kuin esikuvansa.
Vegaarin pääraaka-aine on niin kaukana alkuperäisestä kuin olla voi, mutta hämäys on koostumusta ja makua myöden hyvä.
Ja jos on tottunut jouluna maksapateen makuun, Tartex-yrttitahnalla saa samaa fiilistä. Koukuttavaa syötävää suolakeksin päällä!
Kokeilimme myös vegaaria, vegaanista mätiä. Sen pääraaka-aine on niin kaukana alkuperäisestä kuin olla voi, mutta hämäys on koostumusta ja makua myöden hyvä.
Uusia ruokalajeja on paljon, mutta se ei tarkoita tuplasti enemmän ruokaa joulupöytään, sillä nyt perinteisistä alkupaloistamme riittää aiempaa pienemmät määrät. Plussaa on se, että kasvisversiot ovat esikuviaan edullisempia.
Muutamassa vuodessa nämä kokeilut ovat saaneet vankan aseman joulun alkupalapöydässämme – jos ei nyt pyhän, niin ainakin kovasti rakastetun. Lisäksi ne ovat tuoneet joulunpyhiimme hauskan arvuutteluleikin. Harva jouluvieras osaa arvata esimerkiksi vegaanisen mädin pääraaka-aineen oikein.
Tytti Kontula on Kotivinkki-, Unelmien Talo&Koti- ja Ihana-lehtien päätoimittaja.