
Mummulan kotijuusto tuo Arjan mieleen lapsuuden onnelliset päivät – ”Rakastin sitä silloin ja rakastan edelleen”
Kotijuusto, piimäjuusto, munajuusto – rakkaalla herkulla on monta nimeä. Tuottaja Arja Kuittisen suvussa ihanan makuista ja sopivan rakeista kotijuustoa on tarjottu jo monessa polvessa. Nyt Arja jakaa rakkaan reseptin.
”Lapsuusmuistoihini kuuluvat suuret sukujuhlat, joita järjestettiin mummulassani. Maalaistalo täyttyi iloisesta puheensorinasta, ja serkkujen kanssa juoksimme milloin keinumaan, milloin kanoja katsomaan. Nautin siitä, miten hyväntuulisia kaikki olivat.
Oma osansa tunnelman luomisessa oli varmasti runsaalla pitopöydällä. Joka juhlissa pöydästä löytyi itse tehtyä kotijuustoa, jota kutsuttiin mummulan juustoksi. Se oli kaunista, sopivan rakeista ja ihanan makuista. Rakastin sitä silloin ja rakastan edelleen. Resepti on kulkenut monessa polvessa, ja viimeisimpänä yli 80-vuotias enoni kertoi minulle niksinsä, joilla juusto onnistuu.
Myöhemmin samanlaista kotijuustoa on ollut tarjolla sukulaisteni muistotilaisuuksissa. Rakkaita saatellessa olemme yhdessä todenneet, että jostain syystä juuri se juusto kruunaa hetken. Ehkä muistona elämän onnellisimpiin kuuluvista päivistä?”


”Resepti on kulkenut monessa polvessa.”
Kotijuusto (gluteeniton)
20 min + 30 min heran erottuminen + 8 t valuminen
Ainekset (10 annosta):
- 3 l täysmaitoa (halutessasi laktoositonta)
- 4 munaa
- 1 l piimää (rasvatonta ja tarvittaessa laktoositonta, ei AB- tai Gefilus-)
- 1½ tl suolaa
- (noin 1 dl yrttejä hienonnettuna)
Viimeistelyyn:
- yrttejä ja syötäviä kukkia
Kotijuusto – ohje:
- Jos käytät puista juustomuottia (18 × 18 cm), liota sitä kylmässä vedessä vähintään 1 tunti. Nosta piimä huoneenlämpöön pari tuntia ennen juuston valmistusta.
- Kaada maito paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna lähes kiehumispisteeseen (95 asteeseen). Sekoita koko ajan puulastalla pohjaa myöten, ettei maito pala pohjaan.
- Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Vatkaa piimä munien sekaan.
- Sekoita seos kuuman maidon joukkoon. Kuumenna uudelleen lähelle kiehumispistettä (90 asteeseen). Sekoita hiljalleen kattilan pohjaa myöten kuumennuksen ajan.
- Nosta kattila liedeltä ja peitä kannella. Jätä odottamaan noin 30 minuutiksi, jotta hera erottuu juustomassasta.
- Nosta juustomassa reikäkauhalla tiheäreikäiseen terässiivilään, anna valua hetki.
- Mausta juustomassa suolalla. (Jos haluat maustaa juuston hienonnetuilla yrteillä, tee se tässä vaiheessa.)
- Siirrä juustomassa kostealla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin. Kaada vielä kaikki hera siivilän läpi ja siirrä loppu juustomassa muottiin.
- Peitä juusto ja laita päälle kevyt paino. Nosta muotti valumaan jääkaappiin isomman astian päälle. Anna kotijuuston kiinteytyä ja maustua jääkaapissa useita tunteja tai yön yli.
- Kumoa kotijuusto tarjoiluvadille. Viimeistele yrteillä ja syötävillä kukilla.