Kotivinkki

Joululaatikot

Joululaatikot

Joululaatikot ja kinkku kuuluvat perinteiseen joulupöytään. Valmista lanttu-, porkkana- ja imelletty perunalaatikko itse tai mausta kaupan valmiit laatikot mieleiseksi.
Teksti Kaisa Torkkeli
Kuvat Nico Backström
Mainos

Perinteinen imelletty perunalaatikko

Valmista perunalaatikko imeltymään aatonaattona ja imellytä yön yli. Laatikko on parasta tuoreena.
6–10 hengelle, mikäli haluat pienemmän version, tee tämä imelletty perunalaatikko
valmistusaika 1 t + imeltyminen 12 t + paistaminen 3 t

1 ½ kg jauhoisia perunoita
3 rkl vehnäjauhoja
75 g voita
1 rkl suolaa
5–6 dl täysmaitoa tai kerman ja maidon seosta

1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori kuumina ja soseuta perunasurvimella.

2. Sekoita perunasoseeseen ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Peitä astia ja nosta imeltymään lämpimään, esimerkiksi 50-asteiseen uuniin tai tiiviisti suljettuun kylmälaukkuun.

3. Sekoita soseeseen parin tunnin kuluttua toinen ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja taas parin tunnin kuluttua kolmas lusikallinen.
Maistele imeltymistä, sose tummuu imeltyessään.

4. Kun imelyys on sopiva, sulata voi lähes sulaksi. Sekoita soseen joukkoon voi ja suola. Lisää maitoa tai kerma-maitoa, kunnes perunaseos on löysän puuromaista.

5. Kaada perunaseos uunivuokaan, jonka vetoisuus on 1,5–2 litraa niin, että reunoille jää reilusti tilaa. Paista perunalaatikkoa 150-asteisen uunin alatasolla noin kolme tuntia.

Lanttulaatikko

6–10 hengelle, mikäli haluat pienemmän version, tee tämä lanttulaatikko

valmistusaika: 40 min + paistaminen 1 t 

2 suurta (yht. n 1,5 kg) lanttua
5 dl vettä
1 rkl suolaa
1 sipuli
2 rkl voita
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
(2–3 rkl siirappia)
½ tl valkopippuria
½ tl muskottipähkinää
1 tl inkivääriä
pinnalle
korppujauhoja ja voinokareita

1. Kuori ja paloittele lantut. Laita lantunpalat, vesi ja suola kattilaan ja keitä lantut pehmeiksi. Soseuta lantut keitinliemessä.

2. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota se voissa. Turvota korppujauhot kermassa. Yhdistä kaikki raaka-aineet ja mausteet lanttusoseeseen.

3. Kaada lanttuseos uunivuokaan, jonka vetoisuus on 1,5–2 litraa. Ripottele päälle korppujauhoja ja painele pintaan kuvioita. Lisää muutama nokare voita. Paista 200-asteisen uunin alatasolla runsas tunti.

Porkkanalaatikko

Tässä porkkanalaatikossa on rakennetta hieman enemmän kuin sosemaisissa lanttu- ja perunalaatikoissa. Rakennetta tuovat riisi ja raasteena lisättävä porkkana. Klikkaa linkin takaa se perinteinen porkkanalaatikko.
6–10 hengelle
valmistusaika 30 min + paistaminen 1 ½ t

1 ½ dl puuroriisiä
5 dl vettä
1 rkl suolaa
5–6 (800 g) porkkanaa
2 kananmunaa
2 dl kermaa
1 dl maitoa
ripaus muskottipähkinää
1 tl valkopippuria
Pinnalle
¾ dl kokonaisia manteleita
voinokareita

1. Kiehauta vesi. Lisää suola ja riisi ja keitä riisi kypsäksi.

2. Kuori ja raasta porkkanat riisin kypsyessä raastimen hienolla terällä. Sekoita raaste kypsän, kuuman riisin ja keitinveden joukkoon.

3. Sekoita kananmunat, kerma ja maito tasaiseksi seokseksi ja lisää se porkkana-riisiin. Mausta muskotilla ja valkopippurilla.

4. Kaada seos voideltuun kahden litran uunivuokaan. Rouhi mantelit karkeaksi rouheeksi veitsellä ja ripottele laatikon päälle. Lisää vielä muutama voinokare. Paista 160-asteisen uunin alatasolla 1 ½ tuntia.

Mausta kaupan joululaatikot

  • Monet valmiit joululaatikot maistuvat sellaisenaan, mutta tuunaamalla niihin saa lisää makua ja mehevyyttä. Nokare voita, loraus kermaa ja ripaus joulumausteita sopii lisättäväksi mihin tahansa laatikkoon. 
  • Perunalaatikkoon saat lisämakeutta siirapista. Lanttulaatikon joukkoon sopivat inkivääri, neilikka ja kardemumma tai sipulikuutiot, sinihomejuustomurut ja mustapippuri. Porkkanalaatikon pinnan voi viimeistellä korppujauhojen sijaan piparkakkumurskalla, pähkinöillä tai manteleilla ja voinokareilla.
  • Lisää mausteet ja sekoita. Lusikoi sitten valmislaatikko uuni­kuumennusta kestävään tarjoiluastiaan. Kuumenna laatikkoa 175 asteessa noin puoli tuntia. Kaunis astia on kiva nostaa uunis­ta suoraan joulupöytään.

Katso myös: 

Julkaistu: 16.12.2013
Katso myös nämä