Joululaatikot
Joululaatikot ja kinkku kuuluvat perinteiseen joulupöytään. Valmista lanttu-, porkkana- ja imelletty perunalaatikko itse tai mausta kaupan valmiit laatikot mieleiseksi.
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 16.12.2013
Perinteinen imelletty perunalaatikko
6–10 hengelle
Valmistusaika: 1 t + imeltyminen 12 t + paistaminen 3 t
Ainekset:
- 1 ½ kg jauhoisia perunoita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 75 g voita
- 1 rkl suolaa
- 5–6 dl täysmaitoa tai kerman ja maidon seosta
Tee näin:
- Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori kuumina ja soseuta perunasurvimella.
- Sekoita perunasoseeseen ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Peitä astia ja nosta imeltymään lämpimään, esimerkiksi 50-asteiseen uuniin tai tiiviisti suljettuun kylmälaukkuun.
- Sekoita soseeseen parin tunnin kuluttua toinen ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja taas parin tunnin kuluttua kolmas lusikallinen. Maistele imeltymistä, sose tummuu imeltyessään.
- Kun imelyys on sopiva, sulata voi lähes sulaksi. Sekoita soseen joukkoon voi ja suola. Lisää maitoa tai kerma-maitoa, kunnes perunaseos on löysän puuromaista.
- Kaada perunaseos uunivuokaan, jonka vetoisuus on 1,5–2 litraa niin, että reunoille jää reilusti tilaa. Paista perunalaatikkoa 150-asteisen uunin alatasolla noin kolme tuntia.
Lanttulaatikko
6–10 hengelle
Valmistusaika: 40 min + paistaminen 1 t
Ainekset:
- 2 suurta (yht. n 1,5 kg) lanttua
- 5 dl vettä
- 1 rkl suolaa
- 1 sipuli
- 2 rkl voita
- 1 dl korppujauhoja
- 2 dl kermaa
- (2–3 rkl siirappia)
- ½ tl valkopippuria
- ½ tl muskottipähkinää
- 1 tl inkivääriä
- pinnalle korppujauhoja ja voinokareita
Tee näin:
- Kuori ja paloittele lantut. Laita lantunpalat, vesi ja suola kattilaan ja keitä lantut pehmeiksi. Soseuta lantut keitinliemessä.
- Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota se voissa. Turvota korppujauhot kermassa. Yhdistä kaikki raaka-aineet ja mausteet lanttusoseeseen.
- Kaada lanttuseos uunivuokaan, jonka vetoisuus on 1,5–2 litraa. Ripottele päälle korppujauhoja ja painele pintaan kuvioita. Lisää muutama nokare voita. Paista 200-asteisen uunin alatasolla runsas tunti.
Porkkanalaatikko
6–10 hengelle
Valmistusaika: 30 min + paistaminen 1,5 t
Ainekset:
- 1 ½ dl puuroriisiä
- 5 dl vettä
- 1 rkl suolaa
- 5–6 (800 g) porkkanaa
- 2 kananmuna
- 2 dl kermaa
- 1 dl maitoa
- ripaus muskottipähkinää
- 1 tl valkopippuria
- pinnalle ¾ dl kokonaisia manteleita
- voinokareita
Tee näin:
- Kiehauta vesi. Lisää suola ja riisi ja keitä riisi kypsäksi.
- Kuori ja raasta porkkanat riisin kypsyessä raastimen hienolla terällä. Sekoita raaste kypsän, kuuman riisin ja keitinveden joukkoon.
- Sekoita kananmunat, kerma ja maito tasaiseksi seokseksi ja lisää se porkkana-riisiin. Mausta muskotilla ja valkopippurilla.
- Kaada seos voideltuun kahden litran uunivuokaan. Rouhi mantelit karkeaksi rouheeksi veitsellä ja ripottele laatikon päälle. Lisää vielä muutama voinokare. Paista 160-asteisen uunin alatasolla 1,5 tuntia.
Mausta kaupan joululaatikot
- Monet valmiit joululaatikot maistuvat sellaisenaan, mutta tuunaamalla niihin saa lisää makua ja mehevyyttä. Nokare voita, loraus kermaa ja ripaus joulumausteita sopii lisättäväksi mihin tahansa laatikkoon.
- Perunalaatikkoon saat lisämakeutta siirapista. Lanttulaatikon joukkoon sopivat inkivääri, neilikka ja kardemumma tai sipulikuutiot, sinihomejuustomurut ja mustapippuri. Porkkanalaatikon pinnan voi viimeistellä korppujauhojen sijaan piparkakkumurskalla, pähkinöillä tai manteleilla ja voinokareilla.
- Lisää mausteet ja sekoita. Lusikoi sitten valmislaatikko uunikuumennusta kestävään tarjoiluastiaan. Kuumenna laatikkoa 175 asteessa noin puoli tuntia. Kaunis astia on kiva nostaa uunista suoraan joulupöytään.