
Kurkkuko tylsä kasvis? Höpsis! Kurkku-lohivartaat, Vappu Pimiän hittisalaatti ja 8 muuta ihan parasta kurkkureseptiä
Kurkku sopii niin paljon muuhunkin kuin leivän päälle! Hölskykurkkuja, raikkaita salaatteja, virkistäviä juomia vai kurkkua grillattuna? Keväällä ilmiöksi nousseet ikkunakurkut ovat monella tuottaneet satoa ja avomaankurkutkin ovat juuri nyt sesongissa. Kokosimme yhteen parhaat kurkkuherkut, testaa ja löydä suosikkisi!
1. Tilli-fetadippi ja chilikurkut
Tilli-fetadippi ja chilikurkut ovat herkullinen oodi kurkuille! Näppärä tarjottava valmistetaan avomaankurkuista tai kasvihuonekurkuista, jotka maustetaan rapealla chili-valkosipuliseesamiöljyllä. Kurkkuveneiden kaveriksi vaahdotetaan maukas feta-tillidippi. Kurkkaa ohje myös hitiksi nousseeseen itsetehtyyn rapeaan valkosipuli-chiliseesamiöljyyn.

2. Tuunattu isoäidin salaatti
Tuunattu isoäidin salaatti on ruokaisampi versio munasalaattinakin tunnetusta klassikosta. Salaatti syntyy kurkuista, lehtisalaatista, katkaravuista, kananmunasta ja kuohkeasta kastikkeesta. Jotkut mummot keittävät munat kivikoviksi, mutta kastike on herkullisempi pehmeistä keltuaisista tehtynä. Kastikkeeseen sekoitetaan vielä vaahdotettua kuohukermaa, joka tekee soosista vastustamattoman!

3. Vappu Pimiän huippusuosittu kurkkusalaatti
Juontaja Vappu Pimiän kukkakaali-kurkkusalaatin resepti kerää ylistystä. Helppo, jääkaapin jämistä inspiraationsa saanut salaatti on rakenteeltaan ihanan rouskuva ja maistuu erityisesti aasialaisen ruoan ystäville, sillä salaatti maustetaan korianterilla, chilillä, seesamiöljyllä ja riisiviinietikalla.

4. Perinteiset hölskykurkut ja -retiisit
Hölskykurkut tai hölskytyskurkut ovat ehdoton kesäklassikko. Tässä reseptissä etikkainen liemi maustetaan tillillä ja joukkoon nakataan myös kipakoita ja kauniin punaisia retiisejä. Retiisit voi myös jättää ohjeesta pois, jos niitä ei ole saatavilla. Hölskykurkut maistuvat salaateissa, grilliruoan kaverina tai vaikkapa perinteisen perunamuusin ja jauhelihakastikkeen piristäjänä. Minkä kanssa sinä syöt hölskykurkkuja?

5. Viilentävä kurkkusangria
Vai tekisitkö kurkuista raikkaan juoman? Kurkkusangria yhdistelee kurkkumehua, limestä tehtyä makusiirappia, valintasi mukaan alkoholillista tai alkoholitonta viiniä sekä sitruunalimonadia. Kauniin lopputuloksen saat, kun käytät sangrian viilennykseen suloisia kukkajääpaloja. Lisää jääpalamuotteihin vettä, syötäviä kukkia ja jäädytä! Vinkki! Jos laitat juoman tarjolle suureen astiaan, kannattaa jääpalan olla mahdollisimman iso, jotta se ei sula yhtä nopeasti kuin pienet jääpalat. Voit tehdä ison jääpalamuotin esimerkiksi puhtaasta maitotölkistä.

6. Grillatut avomaankurkut
Helpon lisukkeen avomaankurkuista tai minikurkuista saa grillaamalla. Jos kaipaat vaihtelua grillikasviksiin, testaa grillattua avomaankurkkua! Marinoi kurkkuja valkosipulisessa mausteliemessä ja nakkaa sitten grilliin. Pieni paahde sopii kurkulle loistavasti.

7. Kesäinen kurkkukeitto
Klassinen gazpacho valmistetaan usein tomaatista, mutta tällä kertää kesäinen, kylmä keitto surautetaan kurkusta. Kurkun kaveriksi keittoon hyppää vihreää paprikaa, korianteria, valkosipulia ja mausteita. Viilentävä keitto sopii kevyeksi lounaaksi tuoreen leivän kera tai vaikka alkupalaksi juhlissa. Kurkkugazpacho toimii myös noutopöydässä, sillä sen kuumennuksesta tai lämpimänä pysymisestä ei tarvitse huolehtia.

8. Hölskykurkku-fenkolisalaatti
Ai että, kurkku ja fenkoli toimivat täydellisesti yhdessä! Helppo salaatti syntyy hölskyttelemällä viipaloituja kurkkuja ja ohueksi suikaloitua fenkolia tillillä maustetussa mausteliemessä. Hölskyttely takaa sen, että salaatti on mehukasta, sillä kasvisten nesteet irtoavat ja mausteliemi pääsee maustamaan koko salaatin. Anna hölskykurkku-fenkolisalaatin maustua hetki jääkaapissa enne tarjoilua, jotta maut tasaantuvat ja pääsevät oikeuksiinsa.

9. Mainio makupari: kurkku ja lohi
Grillatut kurkku-lohivartaat ovat kerrassaan mainio grilliruoka, eikä ehkä siitä tavallisimmasta päästä. Mummonkurkkujen tavoin marinoidut kurkut pujotetaan vartaisiin lohen kanssa. Kevyen etikkaiset avomaankurkut taittavat hienosti lohen rasvaisuutta. Komeat vartaat sivellään lopuksi ihanalla basilika-valkosipuliöljyllä. Näillä vartailla hurmaat vieraat!

10. Välimerellinen herkkusoosi
Mitäpä jos valmistaisit kurkuista iki-ihanaa tsatsikia? Tuulahdus Välimereltä kutsuu upottamaan raastetut kurkut valkosipuliseen jogurttipyörteeseen. Ihana dippi sopii lähes kaiken kanssa, ja voihan sitä lusikoida vaikka suoraan kulhosta! Kokeile tsatsikia pitaleipien välissä, voileipäkakun maustajana, grilliruoan kylmänä kastikkeena tai sipsien ja kasvisten dippikastikkeena.
