Joulu valtaa puutarhan! 17 ihanaa ideaa pihan koristeluun
Piha ja puutarha
Joulu valtaa puutarhan! 17 ihanaa ideaa pihan koristeluun
Pue puutarha juhlakauden kunniaksi tunnelmalliseksi talven ihmemaaksi. Joulun alla piha välkehtii lempeää valoa ja toivottaa lämmintä mieltä niin talon väelle kuin ohikulkijoillekin. Poimi ihanat ideat!

1. Kohmeisten tulppaanien kauneutta

Jos on pakkasta, herkkätunnelmainen leikkokukka-asetelma säilyy ulkona tai kylmällä kuistilla kauniina pitkään. Täytä esimerkiksi ruukun aluslautanen sammalella ja asettele päälle lepäämään muutama leikkotulppaani. Ei haittaa, vaikka ne olisivat jo hieman ylikukkineita.
Tulppaani- tai ruusunipusta voit tehdä myös näyttävän kimpun havujen kanssa. Kuura on kuin keijupölyä kohmeisten tulppaanien pinnalla!

2. Joulupuu pihalle

Valjasta pihan puut joulukuusiksi tai sijoita joulupuu pihalle tai parvekkeelle. Simppelisti yhdellä värillä koristeltu puu ei ole maisemaan liian räikeä. Jos haluat pihalle pysyvän joulupuun, valitse paikka ja lajike huolellisesti. Mieti, mistä vedetään sähköt mahdollisille valoille ja ota selvää eri lajikkeiden kasvutavoista. Maltillisesti kasvaviin havukasveihin saa ripustettua valot ja koristeet vielä vuosienkin kuluttua.

3. Kehyksen kanssa

Ripusta puutarhaan vanha ikkuna ja siihen joulukoristeita ja valoja.

4. Joulu tulee kelkan kyydissä

Vanha rattikelkka on kaunis koriste sellaisenaan, ja jouluisen siitä tekevät havut ja kyytiin nostettu omenalasti. Asetelma on lapsiperheen raikkaan kauniissa joulukodissa, kurkista kotiin!
Potkukelkka on saanut kyytiinsä simppelin havukranssin, ja lumisade on hoitanut lopun koristelun. Asetelma koristaa vanhan hirsitalon pihaa. Voit kurkistaa hirsitaloon tästä.

5. Lyhdyt valaisevat kulkureitin

Kun ilta hämärtyy, on aika sytyttää kynttilät. Kauniit lyhdyt syntyy vaikkapa vanhoista lasitölkeistä.
Jouluvieraat voi johdattaa kohti herkkupöytiä tekemällä tuikkupolun viemään kohti talon sisäänkäyntiä. Haali vanhoja vuokia ja raastimia valmiiksi kirpputoreilta, kavereilta ja sukulaisilta. Saat hauskoja lyhtyjä myös pestyistä säilyketölkeistä, jos lävistät niiden kylkeen kuvioita, joista valo pääsee tuikkimaan.

6. Havunauha komistaa piha-aidan

Havunauha pukee aidan juhlaan. Havunauhan voit tehdä sitomalla pieniä oksanippuja ensin yhteen ja sitten esimerkiksi paksuun köyteen. Katso lisää ideoita koristeiden askarteluun havuista ja kävyistä!

7. Menopeli koreaksi

Vanhasta polkupyörästä tulee puutarhan ihanin katseenvangitsija, kun pujottelet renkaiden pinnojen väliin pienilamppuiset valosarjat. Tavaratelineeseen saa sievän asetelman, kun siihen kiinnittää tukevan kopan. Kopan voi täyttää vaikkapa havuilla ja varvuilla – pian huomaat, että päälle on ilmestynyt pikkuinen tonttupari.

8. Rautalangasta kieputettu

Sisälle tarkoitetut, talon muotoiset lyhdyt tuikkivat lämpöä monessa kodissa, mutta tässä puun oksaan ripustetussa koristelintuhäkissä taas on karua kauneutta. Koriste ei huuda joulua, joten se voi hyvin jäädä paikalleen pyhien jälkeenkin. Rautalangasta voi itsekin opetella taivuttelemaan vaikka millaisia koristeita puutarhaan, mutta harrastus kannattaa aloittaa yksinkertaisemmasta mallista. Työvälineinä käytetään erilaisia pihtejä ja leikkureita. Inspiraatiota rautalankatöihin löydät tästä jutusta.

9. Sisääntulo valmiina juhlaan

Vanha maitotonkka on tunnelmallinen teline pienelle joulukuuselle. Kynttiläyhdyt ja vanhat sukset viimeistelevät rustiikkisen kokonaisuuden. Tämä sisääntulo kuuluu vanhalle kansakoululle, josta tuli lapsiperheen koti.
Modernimpi versio syntyy mustista ruukuista, lyhdyistä ja valosarjasta. Kurkista mustavalkoiseen, havuin koristeltuun kotiin.
Vanhan talon portaille sopii räsymatto joulun väreissä. Kokonaisuuden kruunaa punainen postilaatikko.

10. Jäälyhtyjen loistetta

Jos pakkasukko suo, jäälyhdyistä syntyy jouluisen puutarhan hurmaavimmat koristeet. Jäälyhtyjen tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Katso erilaisia jäälyhtyjä täältä.
Voit myös keikauttaa jäisen kakun: Valmista kakku kahdessa osassa. Täytä tasapohjainen vuoka puoliväliin asti vedellä ja asettele siihen ylösalaisin täysin avautuneita ruusuja. Aseta vuoka jäätymään ulos tai pakastimeen. Kun ensimmäinen kerros on kokonaan jäätynyt, täytä vuoan yläosa vedellä ja lisää tulppaanit ylösalaisin. Saat kukat asettumaan kauniisti kakun reunoille, kun jätät muutamia uloimpia terälehtiä vuoan ulkopuolelle. Jäädytä kakku valmiiksi ja kumoa se pakkasta kestävälle lautaselle. Kakku irtoaa parhaiten, kun huuhtelet vuoan ulkopintaa lämpimällä vedellä.

11. Kylmää kauneutta pihapuun oksilla

Lyhtyjen lisäksi jäästä voi taiteilla muitakin koristeita, vaikka herkät tähdet pihakuuseen. Löydät jääkoristeiden ohjeita tästä jutustamme.

12. Kranssi pihan materiaaleista

Itse tehty käpykranssi ilahduttaa paitsi sisällä, myös puutarhassa. Kiinnitä kranssi vaikka aitaan tai talon seinään. Täältä löydät käpykranssin helpot ohjeet.

13. Kuurankukkia ja kranssit risuista

Kasvihuone ei suurieleisiä koristeita kaipaa, kun kuura puhaltaa laseihin ainutlaatuiset kuvionsa. Kuuset, kranssit ja lyhdyt tuovat joulun tunnelman. Risukransseihin tarvitset notkeita oksia, ohutta rautalankaa ja sivuleikkurit. Aloita pitkästä oksasta, kieputa sitä lenkille niin monta kierrosta kuin saat ja kiinnitä rautalangalla. Kieputa kranssiin lisää oksia niin kauan, että se on halutun paksuinen. Jos oksia pitää lyhentää, oksasakset ovat kätevä apuväline. Risukranssit kestävät ulkona pitkään, ja ne voi koristella vuodenajan mukaan kukilla, marjoilla ja valoilla.

14. Joulu tekee kodin vanhaan puulaatikkoon

Patinoitunut puulaatikko on ihana alusta jouluiselle asetelmalla: vaikkapa kanerville ja erilaisille sydänkoristeille. Tämä asetelma koristaa vanhan kanttorilan seinää.

15. Köynnöstuen talvivirka

Käytä köynnöstukea hyödyksi ja muotoile siihen valosarjoista sydän ohikulkijoita ilahduttamaan ja kulkua valaisemaan. Käytä led-valoja ja ajasta ne palamaan vain silloin, kun olet niistä nauttimassa. Voit jättää valosarjat halutessasi paikoilleen koko vuodeksi, sillä köynnös peittää lamput alleen kesäaikaan.

16. Talvipuutarhan punaiset piristäjät

Omenat ovat hauska koriste ja myös lintujen herkku talvisessa omenapuussa. Ne erottuvat ihanasti valkeaa hankea vasten! ovat talvisessa omenapuussa hauska koriste ja lintujen herkku.
Nauhoihin ripustetut omenat ovat kuin joulukoristeita havujen oksilla.

17. Kukka-asetelma puutarhan pöydällä

Hyasintin tuoksu on makea, mausteinen ja yllättävän voimakas sisällä. Vahva tuoksu kesyyntyy ulkoilmassa. Hyasintin voi nostaa ulos pakkaseen ruukkuineen, pelkkinä sipuleina tai leikkokukkina.

Näin teet pihan antimista joulukoristeita kotiin

Käpynauha on yksinkertaisen kaunis joulukuusen koriste. Kiepauta nyöriä kävyn ympäri ja kiristä niin, että nyöri painuu piiloon suomujen väliin. Douglaskuusen kävyt ovat koristeelliset kolmihaaraisten suojussuomujen ansiosta, mutta voit käyttää ketjuun mitä tahansa muitakin käpyjä.
Viimeistele joululahjapaketit ainavihannilla oksilla. Kokeile esimerkiksi marjakuusen tai puksipuun oksia, ne kestävät pitkään nuupahtamatta.
Kruunaa joulupöytä kanelin lämpimällä aromilla. Kääri lautasliinat rullalle ja solmi ne kiinni ohuella nyörillä tai paksulla langalla. Pujota langan alle lyhyt tuijan tupsu ja kokonainen kanelitanko.
Puutarhurin versio joulusukasta on kukilla ja havuilla koristeltu villasukkapari. Kiinnitä sukkien varteen rautalangalla somat sipulitulppaanit ja ripusta sukat suojaan lumisateilta.
Somista ovenkahva juhla-asuun koristetupsuilla. Nipsaise männyn oksasta tuuhea neulastupas, nipistä tupas yhteen siistiksi tupsukaksi ja kiedo ympärille nyöriä. Näyttävimmät tupsut saat serbian- ja makedonianmännyn pitkistä, pehmeistä neulasista. Kotimaisen petäjänkin neulaset sopivat, mutta tupsuista tulee lyhyemmät ja harottavammat.

Kun askartelet koristeita luonnonmateriaaleista, muistathan jokamiehenoikeudet

Kun teet koristeita luonnonmateriaaleista, palauta mieleen jokamiehenoikeudet. Metsästä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa ainoastaan maahan pudonneita käpyjä, havuja ja puiden oksia. Sammalta ja jäkälää ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Mustikan- ja puolukanvarpuja saa kerätä ilman maanomistajan lupaa pieniä määriä.

Lähde: Ympäristöministeriö

Juttua muokattu 21.12.2022 ja 26.11.2020: Lisätty runsaasti uusia kuvia ja ideoita. Juttu on julkaistu alunperin 6.11.2017.

Kommentoi »