Viherpiha

12 ihanaa jouluideaa puutarhaan

12 ihanaa jouluideaa puutarhaan
Pue puutarha juhlakauden kunniaksi tunnelmalliseksi talven ihmemaaksi. Paraatiasuinen piha tuikkii lempeää valoa ja toivottaa lämmintä joulumieltä niin talon väelle kuin ohikulkijoillekin.
Julkaistu: 6.11.2017

1. Valaise kulkureitti lyhdyillä

Koristele pihapiirin kulkureitit talvista tunnelmaa tuikkiviksi metsäkuusen valaistuilla taimilla ja lämmittävää valoa hehkuvilla lyhdyillä. Kuusen oksan hipaisu levittää ilmaan raikkaan, havuisen tuoksun.

Kaiva pikkukuuset ylös maasta, kun se on vielä sula. Pienten taimien juurakko mahtuu mukavasti suureen ruukkuun tai sinkkiämpäriin. Valaise jokainen miniatyyrikuusi luonnonvalon sävyisellä led-valonauhalla ja sytytä lyhdyt loistamaan. Kauneimmillaan kuusikuja on sitten, kun pakkanen on koristellut maiseman lumivalkoiseksi.

2. Asettele tulppaanit ulkopedille

Herkkätunnelmainen leikkokukka-asetelma säilyy ulkona tai kylmällä kuistilla kauniina niin kauan kuin pakkasia riittää. Täytä suurehko ruukun aluslautanen mehevän vihreällä sammalella ja asettele sammalvuoteelle lepäämään muutama leikkotulppaani. Ei haittaa, vaikka ne olisivat jo hieman ylikukkineita. Kuura on kuin keijupölyä kohmeisten tulppaanien pinnalla.

3. Taltuta hyasintin tuoksu

Perinteisen joulukukan hyasintin tuoksu on makea, mausteinen ja yllättävän voimakas. Lämmin sisäilma nostaa sipulikukan aromit esiin niin väkevänä, että se voi aiheuttaa herkemmille ärsytysoireita. Kesytä hyasintin vahva tuoksu ja nosta kukat ruukkuineen, pelkkinä sipuleina tai leikkokukkana ulos pakkaseen. Umpijäiset hyasintit tuoksuvat, mutta vain hennosti.

4. Kokeile erilaista joulupuuta

Sylvian joululaulusta tuttu sypressi säilyttää tummanvihreän, ryhdikkään olemuksensa kevääseen asti. Se ei talvehdi Suomessa ulkona, mutta puolilämpimällä kuistilla se voi hyvinkin selvitä talven yli. Koristele sypressi jouluksi keveillä olkikoristeilla, sillä sen oksat eivät kannattele painavia koristeita taipumatta.

5. Tee asetelma pyörän päälle

Parkkeeraa polkupyörä tasaiselle alustalle puutarhaportin luokse tai kodin sisääntulon lähelle ja kokoa sen päälle lystikäs talviasetelma. Pujottele pyöränrenkaiden pinnojen väliin pienilamppuiset valosarjat. Asettele tavaratelineelle tukeva koppa ja kiinnitä se lujasti paikoilleen. Täytä koppa puolukan ja mustikan varvuilla, havunoksilla tai muilla vihreänä ja ryhdikkäänä pakkasessa säilyvillä kasveilla. Nosta lopuksi kyytiin kankaiset nisset ja nasset.

6. Jäädytä kukkakimppu

Jatka nuupahtaneiden leikkokukkien elämää ulkona ja tee niistä havujen kanssa näyttävä kimppu. Lakastunut ruusupuntti tai leikkotulppaaninippu jäätyy ja huurtuu kylmässä talvisäässä nopeasti runollisen kiehtovaksi.

7. Sujauta joulusukkaan havuja

Koristeelliset joulusukat kuuluvat monen maan perinteisiin. Lapset ripustavat sukan jouluaattona takan reunalle tai muulle näkyvälle paikalle, ja yön aikana joulupukki täyttää sukan lahjoilla. Perinteen taustalla on tarina, jossa joulupukin esi-isä pyhä Nikolaus halusi auttaa köyhän perheen tyttäriä. Hän ujuttautui yöllä savupiipusta sisään ja jätti takan reunalla kuivumassa olleisiin tyttöjen sukkiin kolikkopussit. Pian kaikki lapset alkoivat ripustaa sukkiaan pyhän Nikolauksen lahjoja varten.

Puutarhurin versio joulusukasta on kukilla ja havuilla koristeltu villasukkapari. Kiinnitä sukkien varteen rautalangalla somat sipulitulppaanit ja asettele sukkien suuhun muutama havun oksa. Ripusta sukat puutarhavajan tai kasvihuoneen räystään alle suojaan lumisateilta.

8. Ripusta pusupaikkaan misteli

Oviaukon päälle ripustetun mistelikimpun alla on perinteinen pusupaikka. Moniin uskomuksiin liitetty misteli elää meitä eteläisemmässä Euroopassa luonnonvaraisena puoliloisivana pensaana esimerkiksi omenapuiden, vaahteroiden ja poppeleiden oksilla. Misteliä löydät joulun aikaan hyvin varustetuista kukkakaupoista.

9. Koristele joulukuusi kävyillä

Koristele joulukuusen oksat yksinkertaisen kauniilla käpynauhalla. Valmista luonnonläheinen nauha kiepauttamalla nyöriä kertaalleen kävyn ympäri ja kiristämällä sitä niin, että se painuu piiloon auenneiden käpysuomujen väliin. Douglaskuusen kävyt ovat erikoisen koristeelliset kolmihaaraisten suojussuomujen ansiosta, mutta voit käyttää ketjuun mitä tahansa muitakin käpyjä. Käpykääty on myös yksinkertainen ilmankosteusmittari – kävyn suomut menevät kuivassa ilmassa suppuun ja aukeavat kosteassa.

10. Valmista hauskat tupsut

Somista ovenkahva juhla-asuun koristetupsuilla. Nipsaise männyn oksan päästä tuuhea neulastupas, nipistä tupas yläpäästään yhteen siistiksi tupsukaksi ja kiedo sen ympärille kaunista nyöriä. Näyttävimmät tupsut saat valmistettua serbian- ja makedonianmännyn pitkistä, pehmeistä neulasista. Kotimaisen petäjänkin neulaset sopivat tupsujen tekoon, mutta tupsuista tulee lyhyemmät ja harottavammat.

11. Viimeistele lahjat oksilla

Koristele pienet lahjapussukat tai vaikka joulukirjeiden kuoret ainavihannilla oksilla. Esimerkiksi marjakuusen ja puksipuun kiiltävät, kovapintaiset lehdet kestävät pitkään nuupahtamatta. Kiinnitä oksan pätkä pussukan päälle tervanarulla tai pikku teipin palalla.

12. Koristele kattaus

Kruunaa joulupöytä kanelin makealla ja lämpimällä aromilla. Kääri lautasliinat rullalle ja solmi ne kiinni ohuella nyörillä tai paksulla langalla. Pujota langan alle lyhyt tuijan tupsu ja kokonainen kanelitanko.

Lue lisää:

Kommentoi »