Unelmien Talo&Koti

Raikas ja kuulas! Lapsiperheen omakotitalossa joulutunnelma leijuu vastaan jo eteisessä

Raikas ja kuulas! Lapsiperheen omakotitalossa joulutunnelma leijuu vastaan jo eteisessä
Janika Orre ja Vesa Hänninen haaveilivat muutosta maalle, mutta päätyivät asumaan lähelle Vaasan keskustaa, vuonna 1967 rakennettuun omakotitaloon. Remppaväsymys haihtui, kun perhe pääsi viettämään ensimmäistä joulua uudessa kodissa.
Julkaistu: 18.11.2020

Janika Orre kertoo perheen kodista:

”Pari vuotta sitten unelma hirsitalosta melkein toteutui, onhan kotimme runko tehty purkuhirsistä. Remontti alkoi oitis. Vesan piirtämien 3D-kuvien ansiosta oli helppo tehdä sisustussuunnitelmia. Minä olisin pysytellyt vaalealla paletilla, mutta mies oli rohkeampi. Huoneisiin tuli vahvoja kontrasteja.

Perheen omakotitalo on rakennettu vuonna 1967.
Eteisestä on käynti sekä keittiöön että olohuoneeseen. Ihana joulutunnelma tupsahtaa vastaan jo ulko-ovella.
Olisin pysytellyt vaalealla paletilla, mutta mies oli rohkeampi. Huoneisiin tuli vahvoja kontrasteja.
Köyhänmiehenhopeinen valonauha on peräisin kirpputorilta.
Janika, Vesa ja Fia-tytär.
Entisestä ruokailutilasta erotettiin työhuone väliseinällä. Kangastapetin alta paljastui kodin helmi, pystyhirsirunko, joka käsiteltiin tummaksi saunasuojalla.

Ensimmäinen joulu uudessa kodissa oli ihana. Sisustus elää jatkuvasti ja saa uusia kerroksia. Osan vanhoista huonekaluista maalaan, mutta osa saa pitää patinansa. Sopiva roso kuuluu vanhan talon tunnelmaan. Parhaat hankintani teen vaasalaisissa antiikkiliikkeissä ja kirpputoreilla.

Puustellin peruskeittiö uudistettiin kaluste- ja kaakelimaalilla sekä uusilla vetimillä. Osa ovista sai pintaansa liitutaulumaalin.
Sisustus elää jatkuvasti ja saa uusia kerroksia.
Penkkiä pehmentää lämmin talja. Janika levittää juhlapöytään valkoisen pellavaliinan ja sitoo sen kulmat solmulle. Jos sotkua syntyy, liina pestään valkaisuaineella.
Pohjalainen kakkuresepti kulkee Vesan suvussa. Talvikoristeluun kuuluvat tomusokerikuorrutus ja pakastepuolukat. Katso pohjanpoikien paremman kakun resepti täältä.
Olohuoneen sohvapöydällä on aina vuodenaikaan sopiva asetelma. Hopeaköynnös on yksi Janikan suosikkikasveista.
Oleskeluryhmän kokoava matto tilattiin Ellokselta. Sohvatyynyjen sävyt valittiin sen mukaan.
Olohuoneen talonpoikaissohva ostettiin Facebook-kirpparilta. Janika koristelee ikkunanpokan aina vuodenajan tai juhlan teeman mukaan. Oravatyynyt ovat Ellokselta.

Harras toiveeni toteutui toissa kesänä, kun Vesa rakensi pihalle kierrätystavarasta Lasipalatsin. Kaikki materiaali on kierrätettyä. Sukulaiset pitävät rakennusta Fian leikkimökkinä, mutta Vesa tietää, että se on minun oma kesäparatiisini.”

Fian romanttinen rautasänky on Ikeasta. Kirsikkapuutapetti tilattiin Tapettitalosta. Palloköynnös toimii yövalona.
Makuuhuoneeseen tuovat nostalgista tunnelmaa vanha ovi ja ikkuna, jotka ostettiin paikallisesta Jupiter-kierrätysliikkeestä. Kattovalaisin on Minimanista.
Sopiva roso kuuluu vanhan talon tunnelmaan.
Pihalla järjestetään mehukestejä talvellakin, silloin mehu tosin tarjoillaan lämpimänä. Kätevät pillipullot ovat Clas Ohlsonilta.
Vesa teki Lasipalatsin yhteyteen terassin, jonka kaiteeseen voi ripustaa kukkalaatikoita. Suunnitelmissa oli rakentaa pihatalo, jonne mahtuisivat myös takka ja pöytäryhmä, mutta mies toteutti sen miniatyyrinä.

Juttu on julkaistu alun perin Unelmien Talo&Koti -lehdessä 12/2017.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Pue koti jouluun! Tilaa hurmaavat joulukoristeet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti