Tee joulukoristeet kävyistä ja havuista – 12 kaunista ideaa


Tee itse joulukoristeet rustiikkiin koti- tai mökkijouluun! Tunnelmaan sopivat parhaiten luonnonmateriaaleista tehdyt joulukoristeet. Katso 12 kaunista ideaa.
Kuvat Annika Christensen, Ilona Savitie
Hyödynnä joulukoristeiden askarteluissa erilaisia käpyjä. Ylimpänä erilaisten kuusilajien käpyjä ja männynkäpyjä. Keskimmäisenä tervalepän norkkoja eli ”käpyjä” sekä tuijan ja sypressin oksia. Alimmalla rivillä sugipuun eli japaninsypressin oksia ja kuusen käpyjä. Saat poimia ilman maanomistajan lupaa vain maahan pudonneita oksia ja käpyjä. Käpykranssiin tarvitset runsaasti käpyjä ja kranssipohjan. Voit kiinnittää kävyt ohuen rautalangan avulla kiinni pohjaan ja toisiinsa. Kuumaliiman avulla kranssi syntyy kuitenkin nopeammin. Jos et ehtinyt poimia maahan pudonneita käpyjä ennen lumen tuloa, tiedustele niitä askartelukaupasta tai osta valmis koriste: kukkakaupat ovat syksyisin ja talvisin pullollaan mitä ihanimpia kransseja. Sydämenmuotoinen ovikoriste toivottaa juhlakauden ja ystävät tervetulleiksi. Saatat löytää valmiin kehikon kukkakaupasta, askartelu- tai puutarhaliikkeestä, mutta voit myös tehdä sen itse. Tarvitset sydämenmuotoisen alustan ja sen päälle palan pienisilmäistä metalliverkkoa. Kiinnitä verkko alustan takapuolelle niittipyssyllä. Ennen viimeisiä niittejä sujauta alustan ja verkon väliin vaikkapa koristeomenapuun hedelmiä, kuten kuvassa. Viimeistele puolukanvarvuilla, nauhoilla tai havunoksilla.
Kotoisan koristelun ainekset ovat maanläheisiä: saviruukkuja, sammalta, somia käpyjä ja rouheaa narua. Sammalen keräykseen tarvitset aina maanomistajan luvan.
Kranssin sijaan voit ripustaa oveen kimpun havun- ja eukalyptuksenoksista sekä kävyistä, marjoista ja nauhoista. Kuvan ovikimppuun on lisäksi tehty karpaloketju.
Havunauhan teet itse sitomalla pieniä oksanippuja ensin yhteen ja sitten esimerkiksi paksuun, karkeaan köyteen. Havunauha on upea joulukoriste aidalla, ulkoportaiden kaiteeseen kiedottuna tai vaikkapa katon liepeeseen kiinnitettynä.
Käpykuusen tekoon tarvitset kuivakukille tarkoitetun kuivasienitiilen, jota voit leikata kartion muotoon, sekä runsaasti pieniä, kuivia käpyjä. Myös muotopuolet littanat kävyt voi hyödyntää. Sitten vain kuumaliiman avulla kiinnität käpyjä kartiopohjaan ja toisiinsa kerros kerrokselta. Halutessasi voit maalata kävyt.
Tee itse sydämellinen joulukoriste taivuttamalla haluamasi muotoinen metallikehys rautalangasta. Kiinnitä kuumaliimalla käpyjä kehykseen. Saat käpyjonoon eläväisen ilmeen, kun kiinnität käpyjä kehykseen vaihtelevasti eri kohdista niin, että näkyviin jää kävyn kylki-, kanta- tai kärkiosa.
Tee itse joulukoristeita oksista. Valikoi siroja joulutähtiä varten vain suoria oksia. Leikkaa ne tasamittaan ja kiinnitä osat kuumaliimalla. Koristeeksi riittää varpu ja juuttinarusta kietaistu rusetti.
Kiedo risuista pohjaksi kevyt kranssi. Kiinnitä risut tukevasti yhteen rautalangalla, jotta pohja jaksaa kannatella käpyjä. Sommittele männynkävyt kranssin päälle ja liimaa paikoilleen. Maalaa kranssi lopuksi kauttaaltaan valkoiseksi. Laita kranssi isoon pahvilaatikkoon maalauksen ajaksi. Voit maalata käpyjä myös tavallisella remonttimaalilla ja pensselillä. Se on työlästä ja kuivuminen kestää kauemmin, mutta peittävyys on parempi kuin spraylla. Voit myös upottaa kävyt suoraan maalipurkkiin ja nostaa kuivumaan.
Vihreä joulupallo valmistuu puolukan lehdistä. Kiinnitä lehdet yksitellen yläkulmastaan pallon pintaan. Aloita pallon pohjasta ja jatka kerroksittain ylöspäin. Kiinnitä lehdet lähekkäin, sillä lämmin huoneilma saattaa avata puolukan lehtiä kuin kävyn suomuja. Kuumaliima on nopea työväline, mutta se kärventää helposti sormet ja tuoreet lehdet. Pikaliima tai lämpöliimapistooli sopii siksi tähän askarteluun paremmin. Liimaa lopuksi ripustusnauha ja kiedo koristeeksi rusetti.
Voit tuunata kynttiläkruunun joka sesonkiin eri tavalla. Roskalavalta löydetty kynttelikkö saa jouluksi ylleen havuja, oksia ja käpyjä. Kiinnitä koristeet rautalangalla, varmista tarvittessa kuumaliimalla. Jos poltat aitoja kynttilöitä, noudata varovaisuutta äläkä jätä niitä koskaan palamaan ilman valvontaa.

Muistathan jokamiehenoikeudet! Metsästä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa ainoastaan maahan pudonneita käpyjä, havuja ja puiden oksia. Sammalta ja jäkälää ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa, mutta mustikan- ja puolukanvarpuja saa kerätä pieniä määriä.

Lähde: Ympäristöministeriö.

Juttua korjattu 21.11.2018 klo 10.15: Jutun loppuun lisätty tieto jokamiehenoikeuksista, lähde ympäristöministeriö.

Julkaistu: 23.11.2017