Tee hurmaavat joulukoristeet kävyistä ja havuista – 12 kaunista ideaa

Tee hurmaavat joulukoristeet kävyistä ja havuista – 12 kaunista ideaa
Rustiikin koti- tai mökkijoulun tunnelmaan sopivat parhaiten luonnonmateriaaleista tehdyt koristeet. Katso 12 kaunista ideaa ja tee itse!
Julkaistu: 23.11.2018

Kävyt ja havut ovat joulukoristeiden materiaaleja parhaimmillaan. Poimi jutustamme ideat ihaniin askarteluihin!

Hyödynnä joulukoristeiden askarteluissa erilaisia käpyjä. Ylimpänä erilaisten kuusilajien käpyjä ja männynkäpyjä. Keskimmäisenä tervalepän norkkoja eli ”käpyjä” sekä tuijan ja sypressin oksia. Alimmalla rivillä sugipuun eli japaninsypressin oksia ja kuusen käpyjä.

1. Kokoa kuusi tai kokonainen metsä

Käpykuusen tekoon tarvitset kuivakukille tarkoitetun kuivasienitiilen, jota voit leikata kartion muotoon, sekä runsaasti pieniä, kuivia käpyjä. Myös muotopuolet littanat kävyt voi hyödyntää. Sitten vain kuumaliiman avulla kiinnität käpyjä kartiopohjaan ja toisiinsa kerros kerrokselta. Halutessasi voit maalata kävyt.

2. Näprää klassinen kranssi

Klassisen kauniin käpykranssin voi toteuttaa monella tapaa. Katso ohjeet kolmeen eri lailla ihanaan käpykranssiin.

3. Toivota vieraat sydämellisesti tervetulleiksi

Sydämenmuotoinen ovikoriste ilahduttaa takuulla. Saatat löytää valmiin kehikon kukkakaupasta, askartelu- tai puutarhaliikkeestä, mutta voit myös tehdä sen itse. Tarvitset sydämenmuotoisen alustan ja sen päälle palan pienisilmäistä metalliverkkoa. Kiinnitä verkko alustan takapuolelle niittipyssyllä. Ennen viimeisiä niittejä sujauta alustan ja verkon väliin vaikkapa koristeomenapuun hedelmiä, kuten kuvassa. Viimeistele puolukanvarvuilla, nauhoilla tai havunoksilla.

4. Sommittele juhlapöytään somat ruukut

Kotoisan koristelun ainekset ovat maanläheisiä: saviruukkuja, sammalta, somia käpyjä ja rouheaa narua. Sammalen keräykseen tarvitset aina maanomistajan luvan.

5. Korvaa kranssi runsaalla kimpulla

Kranssin sijaan voit ripustaa oveen kimpun havun- ja eukalyptuksenoksista sekä kävyistä, marjoista ja nauhoista. Kuvan ovikimppuun on lisäksi tehty karpaloketju.

6. Kieputa simppeli köynnös...

Havunauhan teet itse sitomalla pieniä oksanippuja ensin yhteen ja sitten esimerkiksi paksuun, karkeaan köyteen. Havunauha on upea joulukoriste aidalla, ulkoportaiden kaiteeseen kiedottuna tai vaikkapa katon liepeeseen kiinnitettynä.

7. ...ja koristele se omaan tyyliisi!

Havuköynnös tuo iloa paitsi pihalla myös sisällä kotona. Köynnöksen voi helposti koristella omaan sisustukseen sopivaksi. Kurkkaa täältä ohje havuköynnöksen tekemiseen ja kolme eri koristeluideaa!

8. Pyöräytä vehreä havupallo

Hauska havupallo syntyy kätevästi parista kuusenoksasta. Täältä löydät ohjeen havupallon tekemiseen.

9. Loihdi siroja tähtiä

Tee itse joulukoristeita oksista. Valikoi siroja joulutähtiä varten vain suoria oksia. Leikkaa ne tasamittaan ja kiinnitä osat kuumaliimalla. Koristeeksi riittää varpu ja juuttinarusta kietaistu rusetti.

10. Taio suloinen puolukkapallo

Vihreä joulupallo valmistuu puolukan lehdistä. Kurkkaa täältä ohje ja askartele hurmaava puolukkapallo itse.

11. Kruunaa kynttilät luonnon koristeilla

Voit tuunata kynttiläkruunun joka sesonkiin eri tavalla. Roskalavalta löydetty kynttelikkö saa jouluksi ylleen havuja, oksia ja käpyjä. Kiinnitä koristeet rautalangalla, varmista tarvittessa kuumaliimalla. Jos poltat aitoja kynttilöitä, noudata varovaisuutta äläkä jätä niitä koskaan palamaan ilman valvontaa.

12. Kiepauta vehmas kruunu

Vanha lampunvarjostin saa aivan uuden käyttötarkoituksen hurmaavana havukruununa. Löydät vehreän havukruunun ohjeen täältä.

Muistathan jokamiehenoikeudet!

Metsästä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa ainoastaan maahan pudonneita käpyjä, havuja ja puiden oksia. Sammalta ja jäkälää ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Mustikan- ja puolukanvarpuja saa kerätä ilman maanomistajan lupaa pieniä määriä.

Lähde: Ympäristöministeriö.

Juttua muokattu 21.11.2018 klo 10.15: Loppuun lisätty tieto jokamiehenoikeuksista.

3 kommenttia