Havutähti koristaa kodin juhlakauteen – näin kieputat havunoksista helpon kranssin
Tee itse
Havutähti koristaa kodin juhlakauteen – näin kieputat havunoksista helpon kranssin
Havutähti tuo tuoksuineen jouluista tunnelmaa jo ennen kuin kuusi kannetaan sisään. Jos teet kokonaisen tähtiryppään, käytä erikokoisia pohjia ja kokeile erilaisia havuja. Kuusen ja sypressin oksista saa simppeleitä ja männynoksista hieman rönsyilevämpiä koristeita.
Julkaistu 30.11.2020
Meillä kotona

Havutähti – tarvikkeet:

 • metallinen tähti pohjaksi (ohjeessa käytetty halkaisijaltaan 25 ja 30 cm:n kokoisia tähtiä, jotka on ostettu Sinellistä ja Søstrene Grenestä)
 • havuja, kuten kuusen, männyn ja/tai sypressin oksia
 • kukkateippiä (tai muunlaista teippiä)
 • ohutta (vihreää) metalli- tai rautalankaa
 • sakset
 • nauhaa.
Koristele havutähti vieläkin säkenöivämmäksi ohuella valonauhalla. Tämä tähti on päällystetty sypressinoksilla.

Havutähti askarrellaan näin

 1. Päällystä havutähti kukkateipillä. Repäise pätkä kukkateippiä ja kieputa sitä reunojen ympäri niin, että edellinen kierros tulee aina hieman edellisen päälle. Näin kukkateippi pysyy liukkaan metallin päällä. Vihreän kukkateipin ideana on peittää metallitähden alkuperäinen väri ja tehdä pinnasta helpommin työstettävä.
 2. Leikkaa havunoksista sopivan mittaisia pätkiä. Voit käyttää sakaran yhden sivun mittaisia oksia tai halutessasi lyhyempiäkin. Ennen kiinnittämistä kannattaa hieman miettiä, missä järjestyksessä oksat kiinnitetään. Osa havunoksista saattaa olla tuuheampia kuin muut, joten sommittelemalla varmistat, että havutähdestä tulee tasapainoisen näköinen.
 3. Leikkaa pätkä metallilankaa. Kieputa havunoksat metallilangalla kiinni pohjaan. Voit päällystää ensin vain toisen puolen tai tehdä ne samanaikaisesti.
 4. Lisää tarvittaessa lyhyitä havunpätkiä niihin kohtiin, jotka kaipaavat tuuhennusta.
 5. Ripusta havutähti roikkumaan nauhasta tai kiinnitä tähti oveen. Koristele halutessasi koristevaloilla.
Ikkunaan ripustettuja havutähtiä voi ihailla kahdelta suunnalta. Tähdet näyttävät kauniilta myös oveen tai seinälle kiinnitettyinä. Tällöin riittää, että päällystät havuilla vain metallisen pohjan toisen puolen.
Muistathan, että metsästä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa ainoastaan maahan pudonneita käpyjä, havuja ja puiden oksia.
Kommentoi »