Kotivinkki

Herkkä havukruunu on talven kaunein koriste – ja sen kiepauttaa hetkessäHerkkä havukruunu on talven kaunein koriste – ja sen kiepauttaa hetkessä

Löytyykö kaapistasi vanha lampunvarjostin? Kieputa siitä hurmaava havukruunu. Kurkkaa alta myös muut ideat luonnonmateriaalien käyttöön koristelussa.
Teksti Anne Sneck
Kuvat Tiiu Kaitalo

Lampunvarjostimen kehikosta, havuista ja puolukan varvuista syntyy kaunis havukruunu. Kieputa ensin kukkalankaa runkoon ja kieputtele sitten havunoksia tai puolukanvarpuja kehikkoon. Ripusta koristeeksi neilikoita, erilaisia lasiprismoja tai kristalleja. Laita viherkruunu yöksi viileään ja suihkuta sitä välillä suihkepullolla. Tai somista havukruunulla viileä terassi tai parveke. Jos käytät koristeena neilikkaa, se on kaunis myös kuihtuessaan. Kukkateippiä saa askarteluliikkeistä.

Sammalpaketti on erilainen somiste joulupöytään. Muovinen peura, pieni hyasintin kukka ja silkkinauha tekevät siitä sopivan kitchin. Lelupeura on värjätty valkoisella spraymaalilla. Märän oasis-sienen päällä sammal pysyy pitkään tuoreena. Kiinnitä sammal reiluina mättäinä ohuella rauta- tai hopealangalla sieneen. Sumuta usein ja kaada myös koristeen aluslautaselle vettä. Jos keräät sammalta ja muita materiaaleja luonnosta, kysy lupa maanomistajalta.

Hyasintti somistuu jäkälällä salonkikelpoiseksi. Kieputa jäkälää sipulin ympärille reiluina kerroksina ja koristele rautalangalla, johon on pujotettu helmiä. Kun olet kieputtanut jäkälää sipulin ympärille, laita koko paketti maljaan ja lisää sinne vettä. Soma hyasintti on myös kiva joulutuliainen.

Viritä ideaa

Voit koota useita yksittäisiä hyasintteja yhteen suureen maljakkoon tai ruukkuun. Peitä sipulien näkyvät osat jäkälällä tai sammaleella.

Myös kävyt näyttävät kauniilta ruukkujen somisteina.

Täydennä kukkakimppuja mustikanvarvuilla. Ne tuovat asetelmaan luonnetta, mutta myös tukevat hentoja kukkia.

Saat kauniin kranssin helposti naavaisesta oksasta. Kietaise oksa ympyräksi ja somista kristallikoristein.

Kun havukruunu on tehty, kurkkaa myös nämä:

Tee joulukoristeet kävyistä ja havuista

Trendikkäät joulukoristeet luonnonmateriaaleista

11 x kaunis joulukukka-asetelma

Julkaistu: 16.11.2017