Jäälyhty valaisee talven kylmimmät illat – 9 tapaa, joilla teet jäisen pihakoristeen
Tee itse
Jäälyhty valaisee talven kylmimmät illat – 9 tapaa, joilla teet jäisen pihakoristeen
Perinteinen jäälyhty vai aivan jotain muuta? Pihakoristeen voi koristella tulppaanein tai tehdä niihin hauskan pintakuvioinnin serviettien avulla.

1. Miten tavallinen jäälyhty tehdään?

Jäälyhdyn valmistamiseen tarvitset vain vettä ja ämpärin. Täytä ämpäri vedellä ja vie se ulos jäätymään. Kun jää ämpärin reunoilla on muutaman sentin paksuinen, kaada vesi pois. Jos ämpärin pintaan on tullut ohut jääpeite, riko sitä vain keskeltä. Koputtele lyhty irti ämpäristä tai valele pintaan lämmintä vettä. Jäätymisaika riippuu pakkasesta, joten tarkkaile jäätymistä.

Kuva Ullamaija Hänninen

2. Jäälyhty kakkuvuoassa

Täytä metallinen rengaskakkuvuoka tai silikonivuoka vedellä. Asettele vuokaan koristeeksi vaikkapa oksia, puolukanvarpuja, käpyjä tai pakastemarjoja. Jos jäädytät lyhtyjä pakastimessa, varmista että vuoka on tasaisella alustalla. Jäädytä vuokia pakastimessa yön yli, kovalla pakkasella pihalla parikin tuntia riittää. Nosta jäätynyt vuoka tiskialtaaseen, käännä nurinpäin ja valuta kakkuformun pinnalle vettä, kunnes lyhty irtoaa.

3. Veistä jäälyhtyyn kuvio

Kuva Laura Riihelä

Valmista lyhty ämpärissä perusohjeen mukaan). Veistä valmiiseen jäälyhtyyn haluamasi kuvio veitsellä. Yksinkertaiset kuviot kuten tähdet on helppo toteuttaa, ja ne näyttävät kauniilta.

4. Korista jäälyhty servietein

Kuva Ulla Tuomela

Valmista lyhty jäädyttämällä vettä sangossa pakkasessa yön yli. Irrota lyhty aamulla varovasti lämpimän veden avulla. Tee lyhtyyn aukko kynttilälle ja kaada sisällä oleva vesi pois. Valitse mieleisesi lautasliina, kuvassa on käytetty Erja Hirven Hongistoa. Paksuista liinoista kannattaa käyttää vain uloin kerros, joka on tarpeeksi ohut, jolloin valo kuultaa kauniisti läpi. Leikkaa liina sopivan kokoiseksi ja kiinnitä varovasti lyhdyn ulkopintaan vedellä esimerkiksi suihkepulloa apuna käyttäen. (Vinkin antoi Ulla Tuomela)

5. Jäälyhty tulppaaneista

Kuva Tiiu Kaitalo

Vähän nuutuneetkin tulppaanit saavat uuden elämän, kun laitat ne jäälyhtyyn. Laita tulppaani ylösalaisin ämpäriin ja kiinnitä reunoista pyykkipojalla. Täytä ämpäri varoen, vähän kerrallaan vedellä. Huljuttele ilmakuplat pois ja anna jäätyä. Pieniin vuokiin voit jäädyttää kukkia tai käpyjä ja yhdistää kimpaleet kiinnitysnaruilla rimpsuksi.

6. Tee jääkoriste kakkuvuokaan

Kuva Tiiu Kaitalo

Jäälyhtyjen jäädyttämisessä voi käyttää rajattomasti mielikuvitusta. Materiaalit voivat olla lähes mitä vain. Kivet, kävyt ja sammaleet sekä marjat kannattaa kerätä syksyllä ja jäädyttää pakkasten saapuessa. Oksien, sammalen tai maa-aineksen keräilyyn pitää olla maanomistajan lupa.

7. Korista jäälyhty oksilla

Kuva Tiiu Kaitalo

Poimi lyhtyyn oksia – esimerkiksi lehtikuusen tai lepän oksista saa kauniin lyhdyn. Kokeile eripituisia jäädytysaikoja. Ohut jääkerros on kirkas ja kaunis, mutta särkyy tai halkeaa helposti. Sulata jäätynyt lyhty irti ämpäristä, tee reikä pohjaan ja kaada ylimääräinen vesi varovasti pois.

8. Värjää jäälyhdyn jää

Kuva Tiiu Kaitalo

Marjoilla ja mehulla voit värjätä jääkoristeita. Granaattiomenan siemenistä saat selkeät kuviot jääkoristeisiin, sillä ne eivät mehustu helposti.

9. Tee jäälyhdyt maitopurkeista

Kuva Martti Leppä

Kirkas, tiiliskiven muotoinen jäälyhty syntyy helposti vanhoista maitopurkeista. Täytä maitopurkit vedellä ja jäädytä ne ulkona. Kun vesi on jäätynyt, irrota maitopurkki tiiliskiven ympäriltä. Asettele tiilet portaille tai kokoa niistä lumilyhdyn kaltainen muodostelma. Jos teet muodostelman, laita tiilien väliin hieman lunta. Kasta palikat tarvittaessa vedessä, jotta ne tarttuvat toisiinsa. Asettele kiviasetelman sisään ulkotulia tai sähkövaloja.

1 kommentti