Lapsiperhe muutti kerrostalokaksiosta kartanomaiseen kansakouluun – "Olohuoneen sisälle mahtuisi koko entinen kotimme!"
Sisustus
Lapsiperhe muutti kerrostalokaksiosta kartanomaiseen kansakouluun – "Olohuoneen sisälle mahtuisi koko entinen kotimme!"
Entinen koulutalo Karttulassa on nykyisin Nuutisen perheen hurmaava koti. Yli viisikymmentä vuotta sitten koululaiset jännittivät täällä joulutodistuksiaan. Nyt perheen pienimpien, Fannin ja Viljamin, vatsanpohjaa kutkuttaa pukin odotus.
4.12.2017
 |
Unelmien Talo&Koti
Kaunis vanha koulurakennus valmistautuu jouluun. Pihapiirissä on myös kesähuone.
Fanni on vakuuttunut, että pihapiirissä asustaa tonttuja. Hän sonnustautuu itsekin tilanteen vaatimalla tavalla lähtiessään hakemaan isän kanssa polttopuita liiteristä.

Anna-Riikka ja Juha Nuutinen asuvat vuonna 1927 rakennetussa entisessä koulutalossa Karttulassa. Parhaillaan pariskunta ja lapset, 6-vuotias Fanni ja 4-vuotias Viljami, valmistautuvat jouluun.

Hirsitalon noin 400 neliötä jakautuvat kahdeksaan huoneeseen ja keittiöön. Joulun tunnelma alkaa jo ulko-ovelta.

– Aivan alkajaisiksi ihastuimme tulevan kotimme kartanomaiseen ulkonäköön. Näimme jo itsemme käyskentelemässä korkeissa huoneissa narisevilla lautalattioilla, Anna-Riikka kertoo.

Rakennus oli toiminut kansakouluna vuosikymmeniä, ja tarinat menneiltä ajoilta hurmasivat pariskunnan. He kuulivat, että naapuri oli syntynyt talon yläkerrassa, ja monet kylän asukkaista olivat käyneet lapsina koulun puutarhassa omena- ja porkkanavarkaissa.

Anna-Riikka ja Juha arvostavat kotinsa neliöitä ja kuutioita, sillä kodissa on hyvin tilaa asua ja hengittää. Tarvittaessa voi vetäytyä myös omaan rauhaan. Juhan isä tuo aina joulukuusen poikansa perheelle. Pariovissa roikkuvat lasten joulukalenterit, melkein heidän pituisensa Maileg-tontut.
Anna-Riikka tavoittelee sisustuksessa ranskalaista kartanotyyliä. Liiasta romantiikasta hän ei pidä, vaan kodissa pitää olla riittävästi särmää sekä väreissä että huonekaluissa.
Olohuoneessa on Laura Ashleyn Summer Palace -tapetti. Valintaperusteena oli, että siinä täytyy olla lintuja. Tyylituolit ovat saaneet seurakseen rentoja uusia istuimia. Ilmavat laskosverhot ovat pellavaa.
Konsolipöytä ostettiin huutokaupasta. Ensin sen sävy kauhistutti, mutta kotona sen huomattiin sopivan upeasti tapettiin.
Ruokapöydällä on pituutta yli kolme metriä. Juhlaan se peitetään pellavaliinalla. Pikkutuolit ovat suloisesti eriparisia. Suuri tila pysyy lämpimänä kahden vierekkäisen pönttöuunin ansiosta.

Remontista on nyt kuusi vuotta.

– Oli ihana muuttaa kaupunkikaksiosta isoon taloon kuusimetsän rauhaan. Saimme remppa-apua vanhemmiltamme. Asuimme yläkerran opettajainhuoneessa, kun alakerrassa rakennettiin pesutiloja. Sotku oli sanoin kuvaamaton. Lakaisimme remonttipölyn keskelle kahden jalan levyisen polun vessaan ja kylpyhuoneeseen. Vessaan mennessä piti laittaa talvitakki päälle, muuten ei tarjennut, pariskunta muistelee.

Monet huonekaluista ovat peräisin Anna-Riikan ja Juhan sukulaisilta. Anna-Riikan täti raotti aarrekammiotaan, ja vieraisilta palattiin usein peräkärry täynnä tavaraa. Sieltä ovat peräisin esimerkiksi olohuoneen pariovet. Ne sopivat nykyiselle paikalleen täydellisesti. Rokokookalusteet puolestaan ovat Juhan vanhemmilta. Niiden pariksi hankittiin Ikean rennot sohvat, sillä pariskunta ei halunnut, että koti alkaisi näyttää museolta.

– Viihdyn parhaiten suuren olohuoneemme pehmoisella sohvalla. Siinä on hyvä rentoutua hetki lehden ja teekupposen kanssa, Anna-Riikka paljastaa.

Remontissa ei purettu juuri mitään entistä alta pois vaan jätettiin esimerkiksi alkuperäiset ensopahvit huokolevyjen ja tapettien alle. Koti lämpiää edelleen pönttöuuneissa puita polttamalla.

– Olohuoneemme on entinen luokkahuone. Sen sisälle mahtuisi koko entinen kotimme! Vietämme eniten aikaa juuri olkkarissa. Katsomme siellä telkkaria, lapset leikkivät lattialla – ja juoksevat välillä villisti kilpaa sohvien ympäri.

Lapset rakastavat leipomispäiviä. Fannin pipareista tulee enkeleitä, Viljami leipoo kotitaloja.
Anna-Riikka on hionut maalin keittiönpöydän pinnasta ja öljynnyt sen likaa hylkiväksi. Enää eivät lasten tekemät pienet kolhut haittaa. Jauhot ja hiutaleet säilytetään purkeissa avohyllyillä.
Leivinuuni lämmittää mukavasti keittiön ja eteisaulan. Siinä kypsennetään talviaikaan kaikki uuniruuat ja leivonnaiset.
Anna-Riikalla on kotileipomo, jossa hän tekee tilauksesta täyte- ja voileipäkakkuja sekä muita leivonnaisia.

Talo saneli pitkälti itse, millaisen sisustuksen se haluaa. Olohuoneesta piti tulla harmaasävyinen, mutta sinne alkoi ilmestyä väriä aivan kuin itsestään. Uusi isäntäväki teetti puusepällä lintutapetin seuraksi vanhan ajan peilipaneelit. Suunnittelu vaati hiukan päänvaivaa, mutta lopputulos on sen arvoinen.

– Nyt valmistaudumme jouluun. Teen saaristolaisleipää, kakkuja ja pipareita niin paljon, että niitä riittää myös lahjoiksi. Tarkoitus on myös valaa kynttilöitä ystäville, Anna-Riikka sanoo.

Eteisen lattiaan on maalattu salmiakkikuviot. Yksi Anna-Riikan lempikukista on hortensia, joten se pääsi kukkimaan myös tapettiin. Ainot ja reinot pitävät varpaat lämpiminä.
Vanhempien parivuoden on hankittu Ikeasta. Pellavatyynyihin on painettu kuviot lasten jalkapohjilla.
Anna-Riikan hääpuku muistuttaa ihanasta kesäpäivästä reilut kahdeksan vuotta sitten. Vaatteet säilytetään vanhassa talonpoikaiskaapissa. Makuuhuonettakin lämmittää alkuperäinen pönttöuuni.
Lastenhuoneen paripulpetti oli talossa jo valmiina. Se on vain saanut maalin jalkaosaansa.
Fannin on helppo valita vaatetangolta päivään sopiva mekko tai muu asu.
Isoisä pelasti Dumbon roskiskohtalolta ja korjasi sen lastenlastensa käyttöön. Nyt se liikkuu rennosti musiikin tahdissa. Lapset matkustavat sillä leikisti mummolaan.
Sisääntulokin on koristeltu juhlaan.

Katso lisää kuvia Anna-Riikan luomuksista hänen Le Petit Kammar -yrityksensä Instagram-tililtä: @lepetitkammar.

2 kommenttia