Kauneutta jään alla! Jääkoristeet piristävät talvista pihaa tai parveketta – kurkkaa 14 ihastuttavaa ideaa
Tee itse
Kauneutta jään alla! Jääkoristeet piristävät talvista pihaa tai parveketta – kurkkaa 14 ihastuttavaa ideaa
Jääkoristeet valmistuvat vähällä vaivalla. Useimpiin koristeisiin tarvitset vain muotin, vettä sekä valitsemiasi hedelmiä, kukkia tai muita luonnonmateriaaleja. Pakkasen puuttuessa pienempiä koristeita voi valmistaa pakastimessa.

Jääkoristeiden ja -lyhtyjen jäädyttämisessä voi käyttää rajattomasti mielikuvitusta. Materiaalit voivat olla lähes mitä vain. Tiensä päähän tulleet leikkokukat, kuten tulppaanit, voi käyttää uudelleen jääkoristeissa. Kivet, kävyt ja sammaleet sekä marjat kannattaa kerätä syksyllä ja jäädyttää pakkasten saapuessa. Muistathan, että oksien, sammalen tai maa-aineksen keräämiseen pitää olla maanomistajan lupa.

Jäiset pihakoristeet – käytä esimerkiksi näitä tarvikkeita:

  • ämpäreitä, kulhoja, muffini- ja kakkuvuokia, piparimuotteja, maitopurkkeja
  • pyykkipoikia
  • ripustusnarua
  • sakset
  • tulppaaneja ja muita kukkia sekä eukalyptuksen oksia
  • havuja, katajaa, koristemarjoja tai puolukanvarpuja
  • lepän oksia, joissa on pienet kävyt
  • lehtikuusen käpyisiä oksia
  • punaisia marjoja, kuivattuja appelsiinisiivuja, granaattiomenaa, kanelitankoja
  • ilmapalloja (pallonmuotoisiin koristeisiin).

Jäiset pikkurinkelit

Suloiset puolukkarinkelit syntyvät pienissä leivosvuoissa. Asettele puolukat vuokaan ja täytä kylmällä vedellä. Pikkurinkelit vaativat muutaman tunnin jäädytyksen. Irrota vuoista ja solmi rinkelit nätillä narulla havukranssiin.

Koriste pihakuuseen

Asettele piparimuotit tasapohjaiseen astiaan ja laske astiaan vettä sen verran, että muottien yläreuna jää hieman vedenpinnan yläpuolelle. Työnnä muotin sisään ripustusnaru sekä haluamasi koristeet. Piparimuottiin mahtuu pieni pätkä puolukanvarpua tai kuusenoksaa, tai esimerkiksi kauniita aniksia maustekaapista. Nämä koristeet menevät pieneen tilaan ja valmistuvat vaikka jääkaapin pakastelokerossa.

Kanervat kulhossa

Hauska kanervakulho vaatii vähän viitseliäisyyttä mutta näyttää valmiina upealta. Tarvitset kanervia tai muita havuja sekä kaksi erikokoista, pakastusta kestävää kulhoa. Asettele kanervanoksat kulhon reunoille. Laita pienempi kulho päälle. Valuta vettä kulhojen väliin. Jäädytä pakastimessa yön yli tai kovalla pakkasella pihalla muutama tunti. Nosta jäätynyt vuoka tiskialtaaseen, valuta varovasti lämmintä vettä sisempään astiaan ja ulomman astian ulkopinnalle, niin saat astiat vaivatta irti.

Värikkäät jäämuffinit

Anna joulusta jääneille koristeille jäätävää jatkoaikaa ja upota ne muffinivuokiin. Uunissa kuivatuista appelsiineista, puolukanvarvuista, joulutähdistä ja koristemarjoista syntyvät suloiset jäämuffinit.

Huurteisen sävyinen jääkakku

Aseta kanelitangot ja kävyt vedellä täytettyyn kakkuvuokaan. Koristele pinta kuivuneilla hortensian kukilla ja eukalyptuksen oksilla. Jäädytä yön yli. Nosta kakku huoneenlämpöön hetkeksi ja irrota vuoasta. Huomaa, että kaneli ja kävyt värjäävät veden.

Jäädytettyjä tulppaaneja

Tulppaani on näyttävä koriste jäälyhdyssä. Laita kukka ylösalaisin ämpäriin ja kiinnitä reunoista pyykkipojalla. Täytä ämpäri varoen, vähän kerrallaan vedellä. Huljuttele ilmakuplat pois.

Jäinen kukkamedaljonki

Jääkoristeisiin voit käyttää katkenneet ja parhaat päivänsä nähneet leikkokukat. Tee korumainen koriste sommittelemalla mehikasveja, kukkia ja kanervia ovaaliin keittiövuokaan. Laske vettä päälle ja jäädytä.

Pienet jääkoristeet voi jäädyttää myös pakastimessa, jos ulkona on plussaa.

Pakkaskimppu neilikoista

Erivärisistä leikkokukista valmistuu kaunis koriste pihalle. Sommittele varsistaan leikattuja neilikoita tai muita kukkia reunalliseen, pakastuksen kestävään astiaan. Kaada vettä päälle niin, etteivät kukat peity kokonaan vaan nuput jäävät pinnan päälle. Jäädytä.

Ripustettavat medaljongit

Niputa skimmiaa, koristemarjaa, havuja ja puolukanvarpuja yhteen. Solmi narulla ja asettele leivosvuokiin niin, että narut päät jäävät reilusti ulkopuolelle.Täytä vedellä. Veden yläpuolelle jäävät oksat tekevät koristeesta kolmiulotteisen. Jäädytä yön yli. Ripusta jäämedaljongit oveen tai pihapuun oksille.

Kukkia ja oksia

Saat näyttäviä koristeita, kun yhdistät kukkiin muita luonnosta löytämiäsi oksia, käpyjä tai vaikkapa sammalta.

Kukkakimpun jatkoaika

Kookkaaseen jäälyhtyyn tarvitset 1,75 litran maitopurkin. Upota parhaat päivänsä nähnyt kimppu purkkiin, kaada täyteen kylmää vettä ja jäädytä. Kuori purkki irti ja sido nätti naru ympärille.

Hyödynnä jääkoristeissa katkenneet, ylikukkineet ja nuukahtaneet kukat.

Oksilla koristellut lyhdyt

Korista jäälyhty lehtikuusen oksilla. Yksinkertainen mutta kaunis!

Myös lepän oksista saa kauniin lyhdyn. Kokeile eripituisia jäädytysaikoja. Ohut jääkerros on kirkas ja kaunis, mutta särkyy tai halkeaa helposti. Sulata jäätynyt lyhty irti ämpäristä, tee reikä pohjaan ja kaada ylimääräinen vesi varovasti pois.

Värjätty jäälyhty

Marjoilla ja mehulla voit värjätä jääkoristeita. Granaattiomenan siemenistä saat selkeät kuviot jääkoristeisiin, sillä ne eivät mehustu helposti.

Juttua muokattu 18.1.2022: lisätty useita uusia ideoita jääkoristeisiin.

3 kommenttia