Kotivinkki

Jäiset pihakoristeet


Käännä pakkaset iloksesi ja tee jäästä ihanat pihakoristeet.
Kuvat Tiiu Kaitalo

Jäätä ja pitsiä. Aseta kakkuvuoan keskelle pieni kuusen- tai katajanoksa. Laita päälle pyöreä vuoan kokoinen pitsiliina ja reunaan lenkki narua. Kiinnitä narun lenkkipää vuoan reunaan, ettei se jäädy kokonaan kiinni koristeeseen. Laske hiljaa vettä päälle noin 3–4 cm ja anna jäätyä hyvin. Ota jäätynyt vuoka sisään ja anna sen sulaa hieman. Näin et riko jäätä.

Käytä esimerkiksi näitä tarvikkeita

ämpäreitä pyykkipoikia metallinarua erilaisia naruja sakset sivuleikkurit vanhaa pitsiä lepän oksia, joissa on pienet kävyt lehtikuusen käpyisiä oksia vanhoja kakkuvuokia kastanjaa punaisia marjoja tai granaattiomenaa tulppaaneja ja muita kukkia havuja tai katajaa ilmapalloja (saat palloja!)  

Jäälyhtyjen jäädyttämisessä voi käyttää rajattomasti mielikuvitusta. Materiaalit voivat olla lähes mitä vain. Tiensä päähän tulleet sisäkukat, kuten tulppaanit, voi käyttää uudelleen jääkoristeissa. Kivet, kävyt ja sammaleet sekä marjat kannattaa kerätä syksyllä ja jäädyttää pakkasten saapuessa. Oksien, sammalen tai maa-aineksen keräilyyn pitää olla maanomistajan lupa.

Tulppaani on näyttävä koriste jäälyhdyssä. Vielä kun yhdistät kukkiin muita luonnosta löytämiäsi oksia, käpyjä tai vaikkapa sammalta, saat näyttävän jäälyhdyn. Laita kukka ylösalaisin ämpäriin ja kiinnitä reunoista pyykkipojalla. Täytä ämpäri varoen, vähän kerrallaan vedellä. Huljuttele ilmakuplat pois. Pieniin vuokiin voit jäädyttää kukkia tai käpyjä ja yhdistää kimpaleet kiinnitysnaruilla rimpsuksi.

Korista jäälyhty lehtikuusen oksilla. Yksinkertainen mutta kaunis!

Myös lepän oksista saa kauniin lyhdyn. Kokeile eripituisia jäädytysaikoja. Ohut jääkerros on kirkas ja kaunis, mutta särkyy tai halkeaa helposti. Sulata jäätynyt lyhty irti ämpäristä, tee reikä pohjaan ja kaada ylimääräinen vesi varovasti pois.

Värjätty jäälyhty. Marjoilla ja mehulla voit värjätä jääkoristeita. Granaattiomenan siemenistä saat selkeät kuviot jääkoristeisiin, sillä ne eivät mehustu helposti.

Julkaistu: 8.1.2016