Kotivinkki

Jäiset pihakoristeet

Jäiset pihakoristeet

Käännä pakkaset iloksesi ja tee jäästä ihanat pihakoristeet.
Teksti Tiiu Kaitalo
Kuvat Tiiu Kaitalo
Mainos

Jäätä ja pitsiä. Aseta kakkuvuoan keskelle pieni kuusen- tai katajanoksa. Laita päälle pyöreä vuoan kokoinen pitsiliina ja reunaan lenkki narua. Kiinnitä narun lenkkipää vuoan reunaan, ettei se jäädy kokonaan kiinni koristeeseen. Laske hiljaa vettä päälle noin 3–4 cm ja anna jäätyä hyvin. Ota jäätynyt vuoka sisään ja anna sen sulaa hieman. Näin et riko jäätä.

Käytä esimerkiksi näitä tarvikkeita

ämpäreitä
pyykkipoikia
metallinarua
erilaisia naruja
sakset
sivuleikkurit
vanhaa pitsiä
lepän oksia, joissa on pienet kävyt
lehtikuusen käpyisiä oksia
vanhoja kakkuvuokia
kastanjaa
punaisia marjoja tai granaattiomenaa
tulppaaneja ja muita kukkia
havuja tai katajaa
ilmapalloja (saat palloja!)
 

Jäälyhtyjen jäädyttämisessä voi käyttää rajattomasti mielikuvitusta. Materiaalit voivat olla lähes mitä vain. Tiensä päähän tulleet sisäkukat, kuten tulppaanit, voi käyttää uudelleen jääkoristeissa. Kivet, kävyt ja sammaleet sekä marjat kannattaa kerätä syksyllä ja jäädyttää pakkasten saapuessa. Oksien, sammalen tai maa-aineksen keräilyyn pitää olla maanomistajan lupa.

Tulppaani on näyttävä koriste jäälyhdyssä. Vielä kun yhdistät kukkiin muita luonnosta löytämiäsi oksia, käpyjä tai vaikkapa sammalta, saat näyttävän jäälyhdyn. Laita kukka ylösalaisin ämpäriin ja kiinnitä reunoista pyykkipojalla. Täytä ämpäri varoen, vähän kerrallaan vedellä. Huljuttele ilmakuplat pois. Pieniin vuokiin voit jäädyttää kukkia tai käpyjä ja yhdistää kimpaleet kiinnitysnaruilla rimpsuksi.


Korista jäälyhty lehtikuusen oksilla. Yksinkertainen mutta kaunis!

Myös lepän oksista saa kauniin lyhdyn. Kokeile eripituisia jäädytysaikoja. Ohut jääkerros on kirkas ja kaunis, mutta särkyy tai halkeaa helposti. Sulata jäätynyt lyhty irti ämpäristä, tee reikä pohjaan ja kaada ylimääräinen vesi varovasti pois.

Värjätty jäälyhty. Marjoilla ja mehulla voit värjätä jääkoristeita. Granaattiomenan siemenistä saat selkeät kuviot jääkoristeisiin, sillä ne eivät mehustu helposti.

Julkaistu: 8.1.2016