Kovista kivuista kärsivä Pia taivuttelee rautalangasta upeita kukkia – "Kipulääkkeiden tehokin tuntuu olevan parempi, kun keskitän ajatukset tähän"
Ihmiset
Kovista kivuista kärsivä Pia taivuttelee rautalangasta upeita kukkia – "Kipulääkkeiden tehokin tuntuu olevan parempi, kun keskitän ajatukset tähän"
Pia Leino loihtii rautalangasta hämmästyttävän yksityiskohtaisia kukkia käyttäen oikeita kukkia mallina. Rautalankakukat ovat kuin pieniä taideteoksia. Harrastuksesta Pia saa iloa ja lohtua sairauksien aiheuttamien kipujen vastapainoksi.
Julkaistu 9.5.2022
Kotivinkki

Myyjänä työskentelevä Pia Leino, 43, taivuttelee kukkia rautalangasta. Harrastus tuo iloa ja auttaa jaksamaan sairauksista johtuvien kipujen kanssa. Näin Pia kertoo harrastuksestaan:

"Kukat ovat olleet minulle sydämen asia jo vuodesta 2007, jolloin pääsin hoitamaan tavaratalon kukkapistettä. Olen ahkera Pinterestin selailija ja siellä näin silloin rautalankakukkia. Mustat kukat ovat aina olleet suosikkejani, ja tajusin, että mustalla rautalangalla voisin jäljitellä niitä. Lisää inspiraatiota sain Instagramista ihailemieni aasialaisten taiteilijoiden tileiltä, kuten @tamtam_wire, ­ @tayutou_wire ja @atelier_karin. Jouluna ostin rautalankaa ja aloin taivutella. Se oli yllättävän helppoa.

Kasvien pitsinhienot rakenteet ruoteineen tulevat näkyviin käyttämällä erivahvuisia kukka- ja floristilankoja. Japaninhortensia päätyi lahjaksi äidille.
"Minulle on tärkeää, että kukkien lajikkeet ovat tunnistettavissa. Ostan kukkakaupasta kukkia malliksi. Viime kesä meni luonnonkukkia etsiessä."
Allium vaati sorminäppäryyttä, jotta 325 helmeä menivät oikeille paikoilleen. Helmet kiinnitetään kieputtamalla ne ohuella rautalangalla kukkavarren ympärille.

Rautalankakukat ovat esteettisiä myös niiden tuomien varjojen takia. Oma juttuni on lisätä kukkiin helmiä tuomaan hieman väriä. Kukat ovat ikuisia, kunhan niitä ei altista kosteudelle.

Minulle on tärkeää, että kukkien lajikkeet ovat tunnistettavissa. Ostan kukkakaupasta kukkia malliksi, jolloin mittasuhteet ja muodot voi toteuttaa tarkasti. Viime kesä meni luonnonkukkia etsiessä.

Luovuus ei ole paras ominaisuuteni, mutta osaan tehdä mallista. Kerran tein omasta päästä keksityn mielikuvituskukan, mutta se päätyi kaapin perukoille.

Pia hankkii yksittäisiä kukkia malliksi tai tutkii kukkien tieteellisiä kuvia. Valkoisen ­tädykkeen kukinto on tehty monen kokoi­sista valkoisista ja ­vihreistä helmistä.
Pia haaveili aikoinaan floristin ammatista, mutta sairastuminen esti opiskelun.
Maianthemum bifolium eli oravanmarja on pullomaisessa amppelissa. Pia ajattelee kukista kuin floristi, joten hän käyttää kasvien latinankielisiä nimiä. Ne toimivat myös kansainvälisesti Instagramissa.
Pia haaveili aikoinaan floristin ammatista, mutta sairastuminen esti opiskelun. Nyt ­hänen intohimonsa ovat rautalankakukat.

Vaikein tekemäni kukka on ollut allium, johon minulla meni kymmenen tuntia. Siihen tuli 65 pienen pientä kukkaa samaan varteen kiinnitettynä. Toinen haastava projekti oli japaninhortensia, jonka tein äidilleni joululahjaksi. Epäilin, saanko työtä valmiiksi, koska helmistä ja rautalangasta tehtäviä siemenkotia oli todella monta. Työhön meni useita päiviä.

Olen haaveillut kuningasprotean tekemisestä, mutta kaikki yritelmät ovat päätyneet roskikseen isona myttynä rautalankaa. Olen tehnyt myös puita, pieniä koristeita ja perhosia, mutta palannut aina kukkiin.

Pia on taivuttanut rautalangasta kranssin ja kiinnittänyt siihen kosmoskukkia, laventeleja ja tähti­silmiä koristeeksi.
Jotta lopputulos olisi siro ja järjestelmällinen, vaaditaan kärsivällisyyttä päättelylankojen viimeistelyvaiheessa. Muutoin langanpäät jäävät törröttämään rumasti.
"Kun on päiviä, jolloin lamaannuttavat kivut estävät tekemästä mitään, saan iloa jo tekemieni kukkien katselemisesta."

Annan mielelläni kukkia lahjaksi, useimmiten kiitokseksi jostain. Tekeminen on hyvää terapiaa mielelle, on palkitsevaa saada jotain aikaiseksi. Sairastan ykköstyypin diabetesta, fibromyalgiaa, CRPS1-tautia, TOS-oireyhtymää, jäätynyttä olkapäätä ja masennusta, joka onneksi tällä hetkellä on hyvin hallinnassa. Kipulääkkeiden tehokin tuntuu olevan parempi, kun keskitän ajatukset tähän harrastukseen.

Kun on päiviä, jolloin lamaannuttavat kivut estävät tekemästä mitään, saan iloa jo tekemieni kukkien katselemisesta. Tunnen kiitollisuutta siitä, että olen onnis­tunut ja osannut tehdä niitä. Samalla saan lohtua siitä, että tulee parempia päiviä, jolloin taas pystyn ja jaksan tehdä lisää."

Työvälineiksi tarvitaan erilaisia pihtejä ja leikkureita, mutta tavalliset virkkuukoukut ja sukkapuikot ovat myös käteviä apureita langan kieputtamiseen.
Mistä tahansa kasvista voi tehdä rautalankaversion, kuten kuvan mehevälehtisistä tulppaaneista.

Lisää kuvia löytyy Pian Instagram-tililtä ­@blooming_wire.

5 kommenttia