Kauneimmat kranssit syntyvät luonnonmateriaaleista! 12 hurmaavaa ideaa
Piha ja puutarha
Kauneimmat kranssit syntyvät luonnonmateriaaleista! 12 hurmaavaa ideaa
Kieputa kranssit luonnonmateriaaleista, kuten havuista, oksista ja varvuista. Kun höystät kranssisi vielä kukkakaupan antimilla tai joulukoristeilla, saat mitä hurmaavimman ovikoristeen!
Julkaistu 3.12.2019
Meillä kotona

Terveisiä havumetsästä!

Saat havukranssista runsaan ja uhkean, kun käytät pitkiä havun versoja.

Pörheän kutsuvaan kranssiin on sidottu tuijaa, katajaa ja metsäkuusta. Heinä tuo rentoutta muuten jämäkkään havukranssiin. Hopeabruniat loistavat havujen lomasta kuin tähdet. Sido eri havuja ensin nipuiksi ja kiinnitä niput rautalangalla kranssipohjaan. Siisti kranssin muotoa tarvittaessa oksasaksilla.

Klassiseen makuun tai vaikutteita itämaista?

Ylimmän kranssin pääaineksina on marjakuusen ja sypressin oksia, alin kranssi on pyöräytetty nuoresta männynoksasta. Oikeanpuoleinen kranssi on pihdasta.

Punaisella ja ruskealla maustettu klassikko

Vihreää, punaista ja ruskeaa yhdistelemällä syntyy klassikkokranssi. Sido marjakuusen ja sypressin oksia metalliseen kranssipohjaan. Lisää mukaan skimmian ja safarikukan oksia tasaisin välein. Huomaa asettelussa, että kolmiomaisilla safarikukan kävyillä ja skimmian kukinnoilla on selkeä suunta.

Siron leikkisä huiskaus

Nuoresta männynoksasta saa leikkisän tunnelmallisen kranssin. Poista ylimääräiset oksat ja lisää ilmavuutta karsimalla neulasia. Viburnum davidii -heiden marjat ovat siron kranssin kepeät koristeet.

Muhkea katseenvangitsija

Muhkea pihtakranssi on sidottu olkipohjaan. Lisää havua tasaisesti ulko- ja sisäkehälle. Pätki paksua rautalankaa 4–5 sentin mittaisiksi pätkiksi ja taivuta ne U-kirjaimen muotoisiksi hakasiksi. Sommittele lehtikuusen oksat kranssin pinnalle ja kiinnitä ne hakasilla.

Rönsyilevää vihreää

Sievä kranssi syntyy pikkuruskuksen oksista sekä skimmian ja vahakukan oksista.

Iloitteleva ikivihreä pikkuruskus taipuu kauniisti kranssin muotoon. Sido rautalangalla valmiiseen metalliseen kranssipohjaan useita ruskuksen oksia, jotta kranssista tulee runsas. Lehtien lomaan kiinnitetyt skimmian ja vahakukan oksat tuovat veikeää väripirskahdusta.

Kuulasta rosoa ja hallittua huolettomuutta

Ylin kranssi on sidottu lepän oksista, alin mustikanvarvuista. Oikeanpuoleinen on korallikanukkaa.

Herkkä ja runsas pyörylä

Lepän oksista saat yhtä aikaa herkän ja runsaan kranssin. Norkot ja pohjaan rautalangalla sidotut pienet koristekävyt ovat kuin luonnon omia koristeita. Oksat on sidottu metallirenkaaseen, jotta muotoa on helpompi hallita.

Joulunpunainen piristäjä

Punaversoinen korallikanukka on kuin luotu joulukransseihin. Sido kranssi ilmavasti useasta oksasta, niin lopputulos on mahdollisimman näyttävä. Versoihin sidotut skimmian kukinnot ovat kuin helmiä.

Simppeli ja suloinen

Mustikanvarvuista saat hauskasti levittäytyvän kranssin, kun jätät versot pitkiksi. Yhdistä varvut nipuiksi ja sido metallipohjaan. Lisää nippuihin vahakukkaa tuomaan kranssiin pilkahtelevaa koristeellisuutta.

Sammalta ja söpöstelyä

Unelmien sammalkranssi on saanut kaverikseen hopealehteä, törmäkukan siemenkotia, hopeabruniaa, mehiruusukkeita ja piikkiputkea. Osa koristeista on liimattu sammalpohjaan, osa on kiinnitetty rautalangalla.

Tunnelmallinen sammalkranssi on nopea ja helppo tehdä. Sido sammal olkipohjaan vihreällä rautalangalla pala palalta. Jätä pohjan ovea vasten tuleva osa ilman sammalta, jotta ovi ei kärsi sammalen kosteudesta. Koristele kasveilla, jotka ovat erisävyisiä, mutta muodoltaan yhteneväisiä. Näin saat kranssista mielenkiintoisen ja selkeän.

Pörheyttä ja bling blingiä

Lehdettömät mustikanvarvut valloittavat! Ohut varpukranssi ei kaipaa erityistä kranssipohjaa. Paksujen seppeleiden sitomisessa sellainen on tarpeen.

Mustikanvarpuja on helppo käsitellä tuoreena. Pelkistetyt perinteiset koristepallot korostavat mustikkakranssin leikkisää olemusta. Halutessaan ne voi niputtaa pienemmiksi, hallitummiksi osioiksi. Varvuista tehty kranssi on runsaan ja minimalistisen tyylin välimaastosta, ja se näyttää hyvältä niin selkeän skandinaavisessa kuin romanttisessa miljöössä.

Karua herkkyyttä

Minimalistinen oksakranssi miellyttää varmasti silmääsi, jos pidät selkeästä skandinaavisesta tyylistä.

Kuivista oksista taivutat minimalistisen ja hyvin luonnolliselta näyttävän kranssin. Samalla se on tuoksuton ja suhteellisen vähän roskaava valinta esimerkiksi kerrostalon oveen. Sieltä täältä oksia kirjova sormipaisukarvejäkälä on luonnon omaa koristelua, jota mikään keinotekoinen ei pysty korvaamaan. Vähäeleiseen tyyliin ja sirojen, ilmavien oksien joukkoon riittää mainiosti yksi höyhenenkevyt valosarja. Lumitähdet tuovat kokonaisuuteen runsautta, mutta hyvin hillitysti.

Muhkeaa täyteläisyyttä

Kerää metsässä maasta mäntyä ja kuusta kranssiin. Tiesithän, että kasvavasta tai tuulen maahan kaatamasta tuoreesta puusta et saa taittaa oksia ilman maanomistajan lupaa?

Täyteläinen havukranssi näyttää raikkaalta, kun sekoitat keskenään eri havupuiden oksia. Varsinkin männyntupsut tuovat hauskaa pörröisyyttä metsäkuusen rinnalle. Voit myös hyödyntää havujen eri sävyjä. Pihta on tavallisen kuusen rinnalla siniharmaa, ja sitä myydään kukkakaupoissa. Runsas havuseppele saa ihanaa tähtipölyä, kun kieputat ympärille hopeista tähtinauhaa. Muhkean kranssin viimeistelee rento koristepalloryöppy.

Muistathan jokamiehenoikeudet

Kun teet kransseja luonnonmateriaaleista, jokamiehenoikeudet on syytä palauttaa mieleen. Metsästä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa ainoastaan maahan pudonneita käpyjä, havuja ja puiden oksia. Sammalta ja jäkälää ei saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Mustikan- ja puolukanvarpuja saa kerätä ilman maanomistajan lupaa pieniä määriä.

Lähde: Ympäristöministeriö

Kommentoi »