Unet kuusen alla ja ripaus Lapin taikaa – Johannan perheen joulu on pullollaan rakkaita perinteitä

Unet kuusen alla ja ripaus Lapin taikaa – Johannan perheen joulu on pullollaan rakkaita perinteitä
Johannan, Paulin ja Biancan kotona patjat pedataan aatonaattona joulukuusen alle. Pukkia odotetaan niin kovasti, että uni ei meinaa tulla.
Julkaistu: 12.12.2018
Sohvapöydille Johanna asettelee kynttilöitä, käpyjä ja havuja. Kainalossa lämmittelee Bianca.
Takka kuuluu kylmään sesonkiin. Himmeli ja musta paperitähti tuovat ripauksen modernia joulun tunnelmaa.

Johanna ja Pauli Marin rakensivat perheelleen talon rauhalliselle metsään rajautuvalle tontille Sipooseen. Samalla tontilla on myös Paulin veljen perheen talo, joten serkuksilla riittää puuhaa keskenään. Johannalle ja Paulille tämä on jo kolmas itse suunniteltu ja rakennutettu talo, ja kaikki kodin haaveet on nytkin toteutettu.

– Olen kotoisin Rukalta, aivan sieltä lumisen Suomen sydämestä ja kaipaan lunta jouluumme. Vietämme aaton useimmiten kotona, mutta mustan joulun sattuessa saatamme jo joulupäivänä hypätä rattiin ja ajaa kohti lunta ja isovanhempia, Johanna kertoo.

Johanna rakastaa joulua, ja joulu hiipii kotiin jo marraskuussa. Biancan syntymäpäiviä vietetään marraskuun alussa. Niiden jälkeen juhlitaan isänpäivää, mutta sitten alkaa jouluun valmistautuminen. Ensin ripustetaan valosarjat ja sen jälkeen suuret paperitähdet ikkunaan.

Aulan adventtiasetelma tervehtii kotiin tulevaa.
Joulunaikaan kuuluvat glögi ja jouluiset herkut. Lasirasia sopii niiden esillepanoon loistavasti.
Johanna löysi vanhat pariovet netistä ja halusi niille paikan uudesta talosta.

Johannan ja Paulin oma jouluperinne on saanut innoituksensa Johannan lapsuudesta, jolloin hänen vanhempansa kävivät kaksistaan jouluostoksilla. Nyt Pauli ja Johanna käyvät ostosten lomassa myös glögillä ja syömässä. Bianca pääsee pihapiirin serkkujen luokse leipomaan tai leikkimään, kun vanhemmat suuntaavat kaupunkipäiväänsä.

Kun valkoiset amaryllikset saapuvat kauppoihin, on kukkien aika. Kukkien lisäksi Johanna somistaa kotinsa havuilla ja kransseilla niin sisältä kuin ulkoa. Lapista joulun koristeiksi ovat päässeet myös poronsarvet ja taljat.

– Valitsen aina valkoisia kukkia ja suosikkejani ovat amaryllikset, mutta jotain vastustamattoman hurmaavaa on myös jouluruusun herkkyydessä. Amaryllis on kotoisin Etelä-Afrikasta kuten Biancakin, joten siitä on tullut meille hyvin tärkeä kukka.

Kuusen alla nukkuminen on joulun kohokohta.
Johanna ja Bianca nauttivat kaikesta joulupuuhasta: leipominen, askarteleminen, lahjojen tekeminen ja kuusen koristeleminen ovat suosikkeja.
Keittiö on koko kodin sydän, ja siellä koko perhe viettää paljon aikaa. Johanna suunnitteli mustat kaapistot. Tiiliseinä oli haaveena jo edellisessä kodissa.
Kaapista kerätyistä erilaisista kynttilänjaloista syntyi asetelma valkoiselle pellavaliinalle. Kuusenoksa maljakossa riittää koristeeksi.

Marinin perheessä joulua vietetään sukulaisten kanssa. Jos aatto ollaan etelässä, pöytään katetaan tilaa sisaruksien perheille. Jos taas mennään Rukalle, ollaan yhdessä Johannan sisaren perheen ja vanhempien kanssa. Lapin-joulun ruokaherkut katetaan aaton juhlapöytään myös Sipoossa.

– En voisi kuvitella joulua ilman poronlihaa tai rieskaa, Johanna sanoo.

Aattona toistuu sama tuttu ohjelma. Jouluaattona silmät avataan uuteen aamuun tuikkivan kuusen oksien alla. Biancalle kuusen alla nukkuminen on joulun kohokohta.

– Kun olin pieni, saimme aina valvoa niin pitkään kuin halusimme ja nukkua olohuoneessa, jos halusimme. Biancan kanssa olemme kehittäneet tämän oman kuusen alla -nukkumistradition. Bianca saa aina ensimmäisen paketin jouluaattoaamuna kuusen alta.

Talon edusta ja takapiha koristellaan runsain havukranssein ja kuusin. Ikkunoita somistavat paperitähdet.

– Aamupäivällä lämmitämme saunan ja nautimme kiireettömästä hetkestä. Saunan jälkeen keitämme riisipuuroa, jonne sujautamme mantelin. Puuron kanssa syömme myös kinkkua ja rieskaa. Puuron jälkeen vaihdamme parempaa päälle ja suuntaamme iltapäivän joulukirkkoon ja käymme haudoilla.

– Katamme jouluaaton aterian pöydän kauniisti, kynttilät palavat ja ikkunoissa tuikkivat paperitähdet. Ruoan jälkeen leikimme ja pelaamme yhdessä. Joulupukin tulo on aina yhtä jännittävää. Joulupäivää vietämme sukulaisten luona vieraillen, ja syömme useimmiten poronkäristystä tai poronfileetä laatikoiden kanssa. Sukulaisten tapaaminen kuuluu Lapin-jouluunkin. Sen perinteitä on myös tapaninpäivän-ajelu poroilla.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Pue koti jouluun! Tilaa hurmaavat joulukoristeet Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »