Kotivinkki

Vanha hirsiherra täyttyy joulun alla kynttilänvalosta ja tuoksuista – maalaistalosta tuli laajennuksen myötä lapsiperheen upea koti

Vanha hirsiherra täyttyy joulun alla kynttilänvalosta ja tuoksuista – maalaistalosta tuli laajennuksen myötä lapsiperheen upea koti
Jonna Maapuron perheen koti, vanha hirsitalo puetaan jouluasuun jo marraskuussa. Joulun tunnelman tuovat perityt koristeet, runsaat kynttiläasetelmat ja punaiset tontut.
Julkaistu: 26.11.2020

Millaisella paikalla kotinne sijaitsee, Jonna?

Asumme Pohjois-Savossa – talo seisoo pienellä rinteellä, joka laskeutuu järvelle. Ikkunoista näkyy koivikkoa, ja joskus lastenhuoneen ikkunasta saattavat kurkistaa pässimme Tuomas ja Unto Nuutinen. Keväällä ja kesällä järvi siintää koivikon takana.

Talo on rakennettu vuonna 1906 ja laajennettu vuonna 2015. Neliöitä on 250.
Talo oli lähes alkuperäisessä kunnossa, mikä teki meihin vaikutuksen.
Jonnan isomummolta peritty kaappikello seisoo salin puolella vanhaa, punamullattua hirsiseinää vasten. Vanha hirsitalo jäi remontissa uusien seinien sisään, ja vanhat ulkoseinät saivat jäädä näkyviin.

Mihin ihastuitte kodissanne?

Etsimme pitkään vanhaa taloa kotiseudultamme, kunnes rohkenimme kysyä isomummolani naapurissa sijaitsevan tilan myymistä meille. Talo oli ollut tyhjillään tovin, ja rakennukset kaipasivat nopeasti kunnostusta. Ihastuimme kauniiseen vanhaan pihapiiriin, josta löytyi navetta, hirsiaitat ja savusauna. Ympäröivä koivikko teki paikasta rauhaisan ja kotoisan. Tunnelma jatkui hirsiseinien sisäpuolella, jossa luonnonvalo tulvii huoneisiin. Talo oli lähes alkuperäisessä kunnossa, mikä teki meihin vaikutuksen.

Kotiin kulkeutuu paljon vanhoja huonekaluja ystävien ja sukulaisten kautta. Pitkä pirttipöytä on Jonnan ystävän mummolasta. Keittiö ja kodinkoneet löytyivät Ikeasta. Valaisimet ovat Chic Antiquesta.
Avohylly keventää tupakeittiön ilmettä. Jauhot, sokeri ja muut tarvittavat ovat kätevästi käsillä.
Kahvihuone houkuttelee herkkujen äärelle kutsuvalla kattauksella. Jonna tykkää leipoa jouluna ystäviä ja sukulaisia varten.

Millaisia toiveita teillä oli talon suhteen?

Talomme on rakennettu tälle paikalle vuonna 1906, mutta tuvan hirsistä löytyy merkintä 1885. Halusimme säilyttää ja vaalia vanhaa mutta samalla tehdä talosta toimivan. Remontoimme mahdollisimman luonnonmukaisilla materiaaleilla ja jatkoimme pinnoissa perinteistä tyyliä.

Ihastuimme kauniiseen vanhaan pihapiiriin, josta löytyi navetta, hirsiaitat ja savusauna.

Millaisia remontteja teitte?

Olemme käytännössä tehneet täysin uuden talon vanhan ympärille. Laajensimme sen yhtenäiseksi isoksi taloksi kolmeen eri suuntaan. Vanhat punamullatut, hirsiset ulkoseinät koristavat nyt kodin sisätiloja. Työmäärä oli kaksinkertainen, sillä siihen sisältyi myös vanhan lattian, katon ja perustuksen purkaminen. Rakensimme myös pihaan autotallin ja lämpimän varastotilan.

Havukranssi koristaa vanhaa potkukelkkaa talon nurkalla.

Miten rakennusaika sujui?

Matti on suunnitellut, piirtänyt ja valvonut koko projektin sekä rakentanut talon taitavan, perinnerakentamiseen erikoistuneen sukulaisen kanssa. Talkooapua saimme isoimpiin töihin, kuten katon rakentamiseen. Oli hienoa, kun vihdoin alkoi nähdä tarkasti suunniteltua kotia käytännössä. Toisaalta rakennusaika oli raskasta vauvavuoden ja opiskelujen ohella. Usein miesten pitkien päivien päätteeksi naisväki lähti maalaus- ja tapetointipuuhiin.

Vanhat rokokookalusteet koreilevat salissa. Kalusteet ja valkoinen lipasto ovat Jonnan edesmenneeltä työkaverilta. Valkoiseksi maalattu lautalattia luo vanhaa tunnelmaa talon uusiin tiloihin. Sohvan takana aukeavat ovet televisiohuoneeseen.

Miten kuvailisit sisustustyyliäsi?

Ajaton ja leikkisällä twistillä maustettu. Huonekalut ovat pääosin massiivipuisia ja vanhoja sekä taulut taiteilijatätini tekemiä. Yhdistelen mielelläni kotimaista muotoilua pitsien, kukkakuosien ja näyttävien esineiden kanssa.

Tyttären myötä sisustus on muuttunut leikkisämmäksi. Hento vaaleanpunainen on nykyään lempivärini.

Paras sisustusoivallus, jonka olet täällä saanut?

Korkeat huoneet ja rosoiset hirret ovat opettaneet käyttämään rohkeammin värejä tapeteissa ja huonekaluissa. Ne sulautuvat korkeisiin tiloihin kauniisti ja korostavat hirsiseiniä. Tyttären myötä sisustus on muuttunut leikkisämmäksi. Hento vaaleanpunainen on nykyään lempivärini.

Vanha pönttöuuni lämmittää ja luo tunnelmaa. Kuusi tuo joulufiilistä ilman koristeitakin. Sujauta pikkuinen kuusi paperipussiin, jonka sisällä on vedellä täytetty maljakko.

Mikä on lempipaikkanne kodissa?

Jos yksi paikka täytyisi valita, olisi se varmasti sali. Vietämme paljon aikaa ystävien ja perheen kanssa ja kokoonnumme saliin välillä isollakin porukalla vaihtamaan kuulumisia. Siellä on myös tilaa lapsien leikkiä, ja emännän on helppo jutustella vieraiden kanssa tuvastakin käsin.

Helmin huoneen nurkkaan rakennetussa majassa on kiva köllötellä leikkien lomassa.
Makuuhuone sijaitsee talon uudessa osassa. Vanha hirsiseinä on jätetty näkyviin. Punainen peililipasto on Matin antama huomenlahja Jonnalle. Sitä kutsutaan nimellä Burleski.

Miten joulu näkyy teillä?

Jouluvalot ja -tekstiilit tuovat juhlan kotiin. Nisset eli tontut ilmestyvät eri nurkkiin joulun lähestyessä. Tunnelmaa tuovat myös keittiöstä tulevat jouluiset tuoksut.

Joulun tunnelma syntyy ystävistä ja sukulaisista ympärillä. Myös joulupöydän kattaus, puhdas koti ja sauna ovat tärkeitä.

Miten valmistaudutte jouluun?

Joulu alkaa usein hiipiä kotiimme jo lokakuun lopulla. Varsinaiset valot ja tekstiilit vaihdetaan marraskuussa. Silloin otan käyttöön myös jouluiset astiat. Valmistan usein lahjoja itse, ja sen aloitan hyvissä ajoin.

Ensimmäisestä adventista lähtien kuuntelemme joululauluja ja leivomme herkkuja. Lähempänä aattoa teen itse makeisia aattoillan vieraita varten. Matti valitsee omasta metsästä kuusen, joka tuodaan saliin aatonaaton iltana ja koristellaan yhdessä aattoaamuna.

Kylpyhuoneessa on kylpylätunnelmaa. Suihkujen lisäksi siellä on kaunis tassuamme.
Jonnan ja Matin makuuhuoneen yhteydessä on oma kylpyhuone, jossa on mukava nauttia suihkuhetkistä sadesuihkun alla. Kauniit käsintehdyt marokkolaiset lattialaatat ovat Zoco Homesta.

Millaisia koristeita ja perinteitä teillä on?

Rakkaimpia ovat molempien lapsuudenkodeista perityt koristeet, kuten saliin ripustettava joulutähti ja olkiset kuusenkoristeet. Joulun perinteisiin kuuluvat aattoaamun kuusenkoristelu, joulusauna, -kirkko ja haudoilla käynti sekä joulupöydän kylmäsavuporoterriini. Joulu on meille yhdessäoloa, ja sen tunnelma syntyy ystävistä ja sukulaisista ympärillä. Myös joulupöydän kattaus, puhdas koti ja sauna ovat tärkeitä.

Juttu on julkaistu alun perin Kotivinkissä 24/2017.

2 kommenttia