
Voikukka on mahtava herkku! Testaa hillo, pesto + muut ihanat reseptit: ”Voi taivas miten hyvää tuli”
Voikukka on mainettaan arvokkaampi. Kerää herkulliset nuoret lehdet ja keltaiset terälehdet talteen ja valmista niistä vaikka hilloa, viiden minuutin pestoa tai kapristen tapaan käytettäviä säilöttyjä nuppuja.
Poimi huoletta
Suomessa kasvaa satoja erilaisia voikukkalajeja, joiden erottaminen toisistaan on hankalaa. Kaikki ovat syötäviä. Keltaiset terälehdet maistuvat miedoilta, vihreät kasvinosat kipakoilta. Poimi kukkia ja lehtiä puhtaalta alueelta.
Lehtien eri maut

Voikukkien sileät lehdet maistuvat miedommilta kuin sahalaitaiset ja kookkaat kipakammilta kuin pienet. Puutarhaan tai palstalle voi myös kylvää sileälehtistä salaattivoikukkaa. Käytä lehdet pian keräämisen jälkeen, jolloin ne ovat raikkaimmillaan. Huuhtele pöly ja multa. Poista lehtiruoti, jos haluat miedomman maun. Nuoria lehtiä voi myös pakastaa: dippaa kuumaan veteen, pakkaa pusseihin, purista ilma pois ja pakasta.
Vinkki!
Miedonna lehtien makua peittämällä kasvuun lähtevä voikukka ruukulla tai mustalla muovilla. Poimi vaaleat, mureat lehdet syötäväksi.
Nappaa koko kasvi talteen
Voikukasta voi käyttää nuppujen, kukkien ja lehtien lisäksi pääjuuren. Se on vahva ja kitkerä ja sopii esimerkiksi keittoihin ja vokkeihin tai kuorittuna ja raastettuna salaattiin. Nosta juuri aikaisin keväällä ennen kasvuunlähtöä.

10 × voikukkaherkku – nappaa reseptit
1. Voikukkamarmeladi

Notkea voikukkamarmeladi saa hehkuvan värinsä, kun nappaat kukista pelkät keltaiset terälehdet. Aromaattinen marmeladi maustetaan sitruunankuoriraasteella. Katso voikukkamarmeladin ohje!
2. Voikukkapesto

Viidessä minuutissa valmistuva voikukkapesto maistuu kasvis- ja kalaruokien kastikkeena tai vaikka grilliruokien, pizzan ja pastan kanssa. Säilytä voikukkapesto jääkaapissa ja käytä se parin päivän kuluessa. Kurkkaa voikukkapeston resepti!
3. Voikukkasima

Voikukan terälehdet antavat raikkaalle kesäjuomalle pommacia muistuttavan, aavistuksen hunajaisen maun. Sima säilyy jääkaapissa pari viikkoa. Voikukkasiman reseptin löydät täältä!
4. Friteeratut voikukat

Friteeratut voikukat maistuvat kesäisenä alkuruokana tai pikkunaposteltavana dippikastikkeen kanssa. Kasta kukinnot chilikastikkeella ja kermalla maustetussa munaseoksessa ennen friteeramista. Nappaa friteerattujen voikukkien ohje täältä!
5. Voikukkarieskat peston kera

Tässä reseptissä pääset hyödyntämään voikukkien kukinnot ja lehdet. Ohra- ja vehnäjauhoista leivottavat rieskat maustetaan keltaisilla terälehdillä. Leipäset maistuvat herkullisilta voikukan lehdistä tehdyn peston kanssa. Kurkkaa rieskojen ja peston ohjeet täältä!
6. Säilötyt voikukannuput

Säilötyt voikukannuput ovat kapristen veroinen herkku! Nuput ryöpätään ja säilötään etikkaliemessä. Parin päivän tekeytymisen jälkeen niitä voi maistella sellaisenaan tai käyttää ruoanlaitossa. Voikukannuppujen reseptin löydät täältä.
7. Juustoinen lohi-voikukkapiiras

Kokeile säilöttyjä nuppuja esimerkiksi tässä juustoisessa lohipiirakassa, jonka täytteeseen tulee kylmäsavustetun kirjolohen lisäksi myös voikukan lehtiä. Kurkkaa lohi-voikukkapiirakan ohje!
8. Raparperi-marenkikakku voikukkatwistillä

Upean kesäinen marenkikakku höystetään orvokeilla ja voikukilla maustetulla raparpericurdilla. Käytä voikukkia ja muita syötäviä kukkia myös herkun koristeluun. Kurkkaa raparperi-marenkikakun resepti!
9. Sitruksinen voikukkahillo

Voikukista valmistettu hillo maistuu hunajaiselta. Appelsiini ja sitruuna antavat hillolle maun viimeistelevää kirpeyttä. ”Tein tätä hilloa ja voi taivas miten hyvää tuli. Voikukkien terälehtien keitinvesi oli mielenkiintoisen väristä, mutta itse valmis hillo on taivaallisen hyvää! Kokeilkaa ihmeessä, älkääkä pelästykö terälehtiliemen väriä. Lopputuloksena on ihanan auringon väristä hilloa”, lukijamme kommentoi reseptiä. Katso voikukkahillon ohje!
10. Voikukka-parsasalaatti

Tämä salaatti on täynnä alkukesän parhaita herkkuja: voikukanlehtien lisäksi kulhoon kipataan parsaa, retiisejä, vadelmapensaan lehtiä sekä yrttejä. Nappaa voikukka-parsasalaatin resepti!