
”Aivan järjettömän hyvää!” – rakastettu kiisselikakku, mehevät joulu-arancinit ja 5 muuta Kotona-toimituksen suosikkia joulupöytään
On ruokia, joita ilman joulu ei tule! Kotona-toimitus listasi seitsemän omaa suosikkiaan, joita tekee mieli joka vuosi.
1. Vielä parempaa kuin graavilohi

”Valmistimme pintapaahdettua graavilohta ensimmäistä kertaa joulupöytäämme viime vuonna. Suurina sushin ystävinä tästä tuli perheessämme heittämällä suositumpi kuin perinteisestä graavilohesta. Pintapaahdettu graavilohi pääsi tänäkin vuonna heti ensimmäisten joukossa joulun toivekalaruokien listallemme.” – Mari Harjula, ruokatuottaja
2. Imellettynä paras

”Jouluruokiemme repertuaariin kuuluvat ainakin piimäjuusto, muikunmäti, mustaherukkasilakat, graavilohi ja erityisesti imelletty perunalaatikko. Vaikka porkkana- ja lanttulaatikot saattavatkin korvautua muilla juuresherkuilla, imelletystä perunalaatikosta en luovu. Maustan perunalaatikon ripauksella kanelia ja useimmiten pakastan laatikon raakana ja paistan vasta aattona. Paistuvan perunalaatikon tuoksu tuo kotiin joulutunnelman.” – Annika Elomaa, ruokatuottaja
3. Riisipuuro on tärkein

”Juhlin joulua joka vuosi monta kertaa. Yksi kohokohdista on joulua edeltävä brunssi, jonne kutsun kummilapseni perheineen. Siellä tarjotaan poikkeuksetta riisipuuroa. Joskus puolisoni on suostutellut minut siihen, että tehdään uunipuuroa, mutta keitetty on mielestäni parasta. Hitaasti hauduteltu puuro vaatii jatkuvaa sekoitusta, ja viihdyn kattilan ääressä hämmentämässä. Paras puuro tulee, kun kuulottaa riisin ensin voissa. Mieluiten syön puuron voisilmän ja sormisuolan kera, mutta brunssivieraille maistuu sokeri ja kaneli.” – Riikka Väliahde, vastaava tuottaja
4. Porkkanalaatikko italialaisittain

”Porkkanalaatikko-arancineista tuli heti ensikokeilulla joulusuosikkini – aivan järjettömän hyvää! Teimme viime vuonna porkkanalaatikon jämistä italialaishenkisiä arancini-palleroita, joissa on rapea kuori, parmesaanilla maustettu porkkanalaatikkomassa ja mehevä mozzarellasydän. Arancinit tarjoilimme tomaattikastikkeen kanssa. Tästä lähin teemme porkkanalaatikkoa joka vuosi tarkoituksella ”liikaa”, jotta saamme herkutella arancineilla.” – Johanna Sjöholm, toimituspäällikkö
5. Kiisselikakku

”Joulun ehdoton jälkkäri ja kahvipöydän keskipiste on glögijuustokakku. Vaikka kokeilisin mitä tahansa uutta, jossain kohtaa joulua on tehtävä piparipohjainen juustokakku, jonka kruunaa perinteisen punainen glögikiille. Koska lähisuvussani monella on maidoton ruokavalio, olen varioinut reseptin usein myös maidottomaksi. Se onnistuu helposti kasvipohjasilla tuotteilla. Kakkua rakastavat suvussamme kaikki, ja pieni veljenpoikani on nimennyt sen kiisselikakuksi.” – Jenny Brandt, päätoimittaja
6. Kuivakakku epäilijän makuun

”En ole kuivakakkujen ystävä yleensä, mutta teen suklaa-taatelikakun joka joulu! Sen maku on täydellinen yhdistelmä rommia, taatelia ja suklaata – ihanasti överiä! Kakussa käytetään mantelijauhoa, mikä tekee suutuntumasta pumpulinpehmeän. Sen verran poikkean alkuperäisestä ohjeesta, että korvaan osan mantelijauhoista vehnäjauhoilla, jotta kakku pysyy paremmin kasassa.” – Elisa Miinin, vastaava tuottaja
7. Appiukon suosikki

”Leivon joka joulu viemisiksi anoppilaan useampia saaristolaisleipiä Kotonan se paras saaristolaisleipä -ohjeella. Olen hankkinut useampia silikonisia leipävuokia nimenomaan tätä varten. Leivät ovat ilmeisesti appiukkoni suun myötäisiä, sillä pitkin vuotta hän vihjailee, että kyseinen leipä on loppu pakastimesta. Tänä vuonna leivoin ensimmäisen satsin heille jo syyskuussa. Meidänkin perheemme rakastaa saaristolaisleipää joulupöydässä. Leipä maistuu parhaalta skagenrörän tai gubbrörän kera. Lapset ovat jo moneen otteeseen pitkin marras-joulukuuta varmistelleet, että onhan joulupöydässä varmasti saaristolaisleipää ja ’rööraa’.” – Anni Alatalo, digitaalisen sisällön kehittäjä