
Näin keität täydellisen riisipuuron – 6 niksiä, joilla vältät pohjaanpalamisen ja muut yleisimmät ongelmat!
Kokosimme vinkit, joilla puuron keittely vaatii vähän vähemmän ahkeraa hämmentämistä ilman, että puuro tarraa kattilaan kiinni.
1. Pysähdy maitohyllylle
Lehmänmaidoista riisipuuron keittoon kannattaa valita täysmaito, sillä mitä rasvaisempi maito, sitä pienempi on pohjaanpalamisen vaara. Joulusesongin aikaan kaupoista löytyy myös pohjaanpalamaton maito (Valio Kiehu maitojuoma), jonka avulla voi pienentää palamisen riskiä entisestään.
Jos kaipaat puuroon vähän uutta makua, testaa kookosmaito-riisipuuro ja jos et välitä kookoksen mausta, testaa kaurajuomaa tai soijajuomaa. Myös mantelijuoma tuo puuroon kivan aromin.
Kasvimaidot ovat usein vähärasvaisia, joten saman täyteläisyyden aikaansaamiksesi kannattaa valita mahdollisimman rasvainen tuote ja lisätä puuroon kasvikermaa. Kahviin tarkoitetuissa maidoissa on usein enemmän rasvaa ja ne sopivat kuumentamiseen hyvin. Kokeile keittää riisipuuro maustetusta kahvimaidosta!
Voit myös keittää puuron veteen. Sekoita puuron joukkoon vasta ihan lopuksi purkillinen kermaa tai kasvikermaa. Näin riisipuuro ei kiehu yhtä helposti yli.
2. Valitse kattila oikein
Helposti pohjaan palavia maitopuuroja varten kannattaa kattilakaapista valikoida paksupohjainen ja tiiviskantinen kaveri. Pinnoitettu kattila ehkäisee pohjaanpalamista, mutta parasta on, jos kaapista sattuu löytymään puuro- eli haudekattila. Siinä keitettyä puuroa ei tarvitse sekoitella ihan niin usein.
3. Lorauta rasvaa
Jos pohjaanpalaminen pelottaa, voitele kattilan pohja miedolla rypsiöljyllä – tosin näinkään et valitettavasti et välty puuron hämmentämiseltä.
4. Työnnä puuro uuniin
Varsinkin isommalle porukalle voi puuron valmistuksessa hyödyntää muutenkin jouluna paljon kuumenevaa uunia. Uuniriisipuurosta tulee vähän erilaista kuin peruspuurosta, mutta silti maistuvaa ja plussana sitä ei tarvitse sekoitella.
5. Lisää suola vasta lopuksi
Heti alussa maidon joukkoon ripoteltu suola aiheuttaa puuron juoksettumisen, joten vältät klimpit, kun maltat odottaa suolan kanssa vielä hetken.
6. Pysy puurokattilan lähettyvillä
Aloita puuron keittäminen hyvissä ajoin. Älä katoa hellan ääreltä, sillä maitopohjainen puuro kiehuu helposti yli. Sekoita viiden minuutin välein hitaasti pohjia myöten. Parhaiten sekoittamiseen sopii puulasta, joka sekoittaa tasaisesti pohjaa myöten. Älä kuitenkaan sekoittele liikaa, ettei puurosta tule liisterimäistä.
Jos huomaat, että puuro on kaikesta huolimatta alkanut tarttua pohjaan, nosta kattila hellalta. Älä sekoita pohjaa myöten vaan kaavi puuro toiseen kattilaan ilman pohjaan tarttunutta osuutta. Jos pohjaanpalanut maku ei ole vielä levinnyt koko puuroon, jatka keittämistä toisessa kattilassa.

P.S. Jos puuro kärähti pohjaan näistä vinkeistä huolimatta, älä hätäänny: saat palaneen puuron irti liottamalla kattilassa hetken pyykinpesuainetta.
Muokattu 5.11.2024 klo 13.50: lisätty tietoa sopivista maitojuomista ja tarkennettu pohjaanpalamiseen liittyviä vinkkejä.