Maku

Näin keität täydellisen riisipuuron – 6 niksiä!Näin keität täydellisen riisipuuron – 6 niksiä!

Kokosimme vinkit, joilla puuron keittely vaatii vähän vähemmän ahkeraa hämmentämistä ilman, että puuro tarraa kattilaan kiinni.
Teksti Jasmin Raitakari
Kuvat Timo Villanen, Satu Nyström

1. Pysähdy maitohyllylle

Lehmänmaidoista riisipuuron keittoon kannattaa valita täysmaito, sillä mitä rasvaisempi maito, sitä pienempi on pohjaanpalamisen vaara. Jos kaipaat puuroon vähän uutta makua, testaa kookosmaito-riisipuuro ja jos et välitä kookoksen mausta, testaa kaurajuomaa tai soijajuomaa. Myös mantelijuoma tuo puuroon kivan aromin. Kasvimaidot ovat usein vähärasvaisia, joten saman täyteläisyyden aikaansaamiksesi kannattaa valita mahdollisimman rasvainen tuote ja jopa lisätä puuroon purkillinen kasvikermaa.

2. Valitse kattila oikein

Helposti pohjaan palavia maitopuuroja varten kannattaa kattilakaapista valikoida paksupohjainen ja tiiviskantinen kaveri. Pinnoitettu kattila ehkäisee pohjaanpalamista, mutta parasta on, jos kaapista sattuu löytymään puuro- eli haudekattila. Siinä keitettyä puuroa ei tarvitse sekoitella ihan niin usein.

3. Lorauta rasvaa

Jos pohjaanpalaminen pelottaa, voitele kattilan pohja miedolla rypsiöljyllä – tosin näinkään et valitettavasti et välty puuron hämmentämiseltä.

4. Työnnä puuro uuniin

Varsinkin isommalle porukalle voi puuron valmistuksessa hyödyntää muutenkin jouluna paljon kuumenevaa uunia. Uuniriisipuurosta tulee vähän erilaista kuin peruspuurosta, mutta silti maistuvaa ja plussana sitä ei tarvitse sekoitella.

5. Keitä puuro veteen

Heittäydy villiksi ja kokeile keittää riisipuuro veteen. Sekoita puuron joukkoon vasta ihan lopuksi purkillinen kermaa tai kookoskermaa.

6. Lisää suola vasta lopuksi

Heti alussa maidon joukkoon ripoteltu suola aiheuttaa puuron juoksettumisen, joten vältät klimpit, kun maltat odottaa suolan kanssa vielä hetken.

P.S. Jos puuro kärähti pohjaan näistä vinkeistä huolimatta, älä hätäänny: saat palaneen puuron irti liottamalla kattilassa hetken pyykinpesuainetta.

Lue lisää:

Riisipuuron on aattoaamun odotettu herkku: kurkkaa takuuvarma resepti

Näitä ruokia ilman joulu ei tule! Arvaatko, mitkä ovat joulupöydän 9 suosituinta perinneherkkua?

Kaveriksi sekahedelmäkeittoa? Katso isoäidin ohje täältä

Julkaistu: 20.12.2017