Älä riivi vaan rakasta! Sammal on puutarhan aarre – nämä 16 puutarhanäkymää käännyttävät paatuneenkin sammalenpoistajan

Älä riivi vaan rakasta! Sammal on puutarhan aarre – nämä 16 puutarhanäkymää käännyttävät paatuneenkin sammalenpoistajan
Sammal on pihan helppohoitoisin kasvi: se viihtyy parhaiten, kun sen vain antaa olla rauhassa. Sitkeä sammal myös pärjää yllättävän monenlaisilla kasvupaikoilla, sillä eri lajeja on maassamme lähes 900. Kuivastakin jaksosta sammalet usein toipuvat sateen tullen.
Julkaistu: 12.8.2022

Kivimuurin koristeena

Kivi ja sammal ovat luontainen pari. Usein sammal kasvaa kiviin ajan kanssa, mutta voit myös yrittää jouduttaa sen kasvua. Kerää sammalta läheltä, jotta se sopii mahdollisimman hyvin puutarhasi olosuhteisiin. Sammalen keruu vaatii maanomistajan luvan. Murusta sammal pieneksi ja sekoita piimään. Valele kiviä sammalpiimällä. Voit lorottaa sitä myös kiveysten saumoihin. Lisää vinkkejä kivien käyttöön puutarhassa tässä jutussamme.

Timon rehevässä puutarhassa metsän reunassa sammal saa valua muurin päältä. Ruukkuun on istutettu keijunkukka.

Pehmeä putous

Puutarhakoriste kiinnittää katseen kallion reunaan, mistä laskee syvänvihreä sammalputous. Kuva on otettu Eijan puutarhassa.

Siloinen sammalmatto

Hannan ja Arin puutarhassa sammalta on vaalittu pitkään. Tasaisesta sammalmatosta nyhdetään ruohotupsut käsin jo pieninä, jotta sammalkasvusto pysyy tuuheana. Lisäksi aluetta haravoidaan vanhalla lehtiharavalla, jonka metalliset, erittäin letkeät piikit puhdistavat sammalikon repimättä.

Vihreitä muotoja

Irjan mökkipihalla upeat sammaloituneet kivet ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin kasvit. Jo keväällä ne nousevat rinteessä kauniisti näkyviin, kun kasvit ovat vielä pieniä. Sammal kuivuu harmaaksi kuivina kesinä, mutta vihertyy taas sateiden myötä.

Löylyt sammalkaton alla

Tämän mökkisaunan katto on naamioitu niin taitavasti jäkälällä ja sammalella, että se on kuin osa ympäröivää metsää. Sammalkatto oli Pirjon unelma, sillä hän halusi, että sauna sointuu mökin tonttiin, joka on täynnä kiviä, vanhoja puita ja puolukanvarpuja.

Tainan ja Antin kesäparatiisissa sammal täplittää kiviä alueella, jonne voi piipahtaa hirsisaunasta vilvoittelemaan.

Sammalen saumaama polku

Sammal näyttää luonnollisen kauniilta askelkivien väleissä Timon puutarhassa. Laattojen tai liuskekivien on hyvä olla tarpeeksi tiheässä, sillä sammal ei kestä jatkuvaa tallaamista.

Veden äärellä

Sammal ja vesiaiheet sopivat yhteen. Hedvig ja Pentti ovat rakentaneet lähes 50 vuotta uskomatonta puutarhaansa , jossa vesiputousta koristavat kurjenmiekat, saniaiset sekä köynnöskaarilla kiipeilevät piippuköynnös ja humala.

Japanilaiseen tyyliin

Jos havittelet puutarhaasi japanilaista tunnelmaa, sammal on ehdottomasti ystäväsi. Vanhoissa japanilaisissa puutarhoissa sammal on yksi tärkeistä elementeistä.

Levollinen ruukkuistutus

Varjoisalle paikalle voi istuttaa ruukkuun monivuotista kuunliljaa, saniaisia ja taponlehteä ja kattaa ne sammalella. Jos keräät sammalta (maanomistajan luvalla), älä tyhjennä koko aluetta, vaan jätä siitä osa uudistumista varten. Sammalta voi myös ostaa kukkakaupoista.

Tai minimaisema!

Nanna loihtii joka kevät laakeaan ruukkuun miniversion kivikosta, joka löytyy hänen puutarhastaan.

Sammalseinä parvekkeella

Puutarhaterapeutti Pirjo Luokkala rakensi parvekkeelleen kaksimetrisen sammalseinän tuomaan metsän ja luonnon lähelle. Kun parvekkeella laittaa silmät kiinni, tuntuu kuin siirtyisi hetkeksi pois kaupungista, sillä ympärillä on metsän tuoksu.

Sammalta siirrännäisenä tai kasvatettuna

  • Sammalta voi ”istuttaa” puutarhaan siirrännäisinä, jotka on kerätty maanomistajan luvalla. Kerää mättäät valo- ja kasvuolosuhteiltaan vastaavilta paikoilta kuin mihin ne pihassa sijoitetaan. Uuden paikan kasvualustan on hyvä olla rikkaruohoton. Kastele siirrännäisiä ahkerasti istutuksen jälkeen. Alkuvaiheessa vettä voidaan terästää piimällä, mikä edesauttaa sammalen kotiutumista.
  • Sammalta voi myös kasvattaa. Silppua mättäät kosteaksi massaksi ja levitä se ohuelti sanomalehtien päälle. Sijoita viljelmä varjoon ja pidä tasaisen kosteana. Kun sammal alkaa kasvaa, siirrä vihreä matto lopulliselle kasvupaikalleen.
2 kommenttia