Meidän Talo

Kreikkalainen viinikellari ja ikioma vesiputous – Hedvig ja Pentti ovat rakentaneet uskomatonta puutarhaansa lähes 50 vuotta

Kreikkalainen viinikellari ja ikioma vesiputous – Hedvig ja Pentti ovat rakentaneet uskomatonta puutarhaansa lähes 50 vuotta
Hedvig ja Pentti Halen ovat muokanneet entisestä heinäpellosta kauniin puutarhan. Pihapiirissä näkyy myös Halenien rakkaus Kreikkaan.
Julkaistu: 27.6.2019
Pentti rakensi kivikäytävän talon seinustalle vuonna 2000. Komeat pelargoniat ovat talvehtineet ensin kellarissa ja siirretty keväällä puutarhurikummipojan kasvihuoneeseen, jossa kasvu on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin.

Komea kivimuuri näyttää suuntaa, kun mielii tavata Halenin pariskunnan, jolle oma tontti tarjoaa jatkuvasti pohjaa luovuudelle. Touhua pihalla on riittänyt vuodesta 1970 asti, jolloin nuoripari rakensi tiilitalonsa Hedvigin vanhempien tilalle.

Halenit aloittivat metsän suojaaman pihapiirin kunnostuksen aika mittavasti, eikä paikkaa nykyisin tunnista samaksi muusta kuin naapurissa sijaitsevasta vanhasta anoppilasta.

– Tonttimme on entistä heinäpeltoa, joka oli vahvasti kallellaan metsään päin. Jouduimme hakemaan 40 kuorma-auton lavallista kiviä ja hiekkaa täytemaaksi, jotta saimme pihan epätasaisuuksia suoristetuksi, Pentti muistelee.

Kun pariskunta oli saanut talonsa rakennettua, lopputulosta ihaili myös komea mänty. Muuta kasvillisuutta pihapiirissä ei ollut. Mänty seisoo edelleen paikallaan, ja se on saanut seurakseen valtavasti havu- ja lehtipuita, pensaita ja perennoja.

– Olemme istuttaneet jotain uutta joka vuosi, jos ei muuta, niin ainakin kesäkukkia, Hedvig sanoo.

Hedvig ja Pentti nappasivat Viron matkaltaan idean ikuisen kukkakorin rakentamiseen. Mustasilmäsusanna ja sininen lumihiutale ovat kotiutuneet koriin hyvin. ”Kantokahvan” kivet on tuettu rautakaarella.
Alkuperäistä kaivoa ympäröivät villiruusu ja dorianvillakko, joka kukkii komeasti elokuussa.
Tonttia rajaava pitkä kivimuuri on osoitus Halenin pariskunnan sisukkuudesta.

Kiviä, kiviä ja lisää kiviä

Suurin osa Mosstorp-nimeä kantavasta tilasta on sekametsää, jossa on marjojen ja sienten lisäksi hyvät kiviapajat.

– Olemme siirtäneet omasta hiekkamontustamme lukemattoman määrän kiviä pihaprojekteihimme.

Kun Halenien naapurista lopetettiin lampola, Hedvig ihastui sen graniittisiin peruskiviin. Hän oli oivaltanut, että niistä saisi komean terassin kivikkokasvitarhaan. Muutaman tonnin painoiset kivet piti siirtää tontille kauhakuormaajalla yksi kerrallaan.

1990-luvun puolivälissä Hedvig kaivoi puutarhaan lammikon, jonka reunalle kasattua kiviröykkiötä pitkin vesi solisee kauniisti altaaseen.

– Vesiputoukselle syntyi mäkeä luontevasti sitä mukaa kuin heitin lapiollisia hiekkaa kuopan reunalle.

Pentti on alkujaan Stadin kundi Kalliosta.

– Minä vietin lomiani kesäpoikana täällä Paippisissa. Rakastuin Hedvigiin 14.4.1963 naapurinpojan synttäreillä. Nostin hänet juhlissa katsomaan itseään peilistä, joka oli niin korkealla, ettei hän itse siihen yltänyt. Otin lujasti kiinni, enkä ole päästänyt vieläkään irti.

Hansaruusut siirrettiin vuonna 1993 kiviterassien tieltä uudelle paikalle, jossa ne jaksavat kukkia komeasti joka kesä.
Vanhan Singerin ompelupöydän päälle löytyi omasta metsästä kivitaso alustaksi kesäkukille. Saapaskukkaidean Hedvig sai Järvenpään kukkatalossa. Kasvikatoksessa viihtyvät köynnöshortensia, juhannusruusu ja kärhöt.
On nautinto istua pikkulammikon äärellä katselemassa yhteistä elämäntyötämme. Putouksessa lorisee vesi ja linnut laulavat.
Päiväkahvipaikalta voi ihastella Hedvigin tekemää vesiallasta.

Viiniä oman pihan sadosta

Matkustaminen on Halenin pariskunnalle tärkeä yhteinen harrastus. Reissuilta on tarttunut ideoita myös puutarhaan rakentamiseen.

Isäntäparin rakkaus Kreikkaan näkyy pihan upeassa viinikellarissa. Sen seinät ja ovet on maalattu kreikkalaiseen tyyliin, seinät valkoisiksi ja ovi siniseksi. Kaarevan katon reunassa kiipeilee viiniköynnös, joka on kestänyt ilman suojauksia koviakin pakkasia, mutta rypäleitä se ei ole vielä suostunut tekemään.

– Maalikauppias sanoi, että sininen ei sovi Suomen luontoon, mutta olen asiasta täysin eri mieltä, Hedvig puuskahtaa.

Pentti teki aiemmin viiniä oman pihan marjoista ja hedelmistä, mutta nykyisin hän keskittyy enemmän mielenkiintoisten viinien ja oluiden keräilyyn. Kellarissa on isännän kiikkustuoli, jolla hän voi istuskella rauhassa omissa oloissaan ihailemassa kokoelmiaan.

Virossa matkaillessaan pariskunta näki kerran komean luonnonkivistä rakennetun kukkakorin, johon oli istutettu kesäkukkia.

– Totesimme melkein yhteen ääneen, että kyllä mekin osaamme tuollaisen rakentaa, Hedvig sanoo.

Halenit ryhtyivät tuumasta toimeen, ja nyt heidän kivikorissaan kukoistavat vuosittain ne kauneimmat kesäkukat.

Vesiputousta koristavat kurjenmiekat, saniaiset sekä köynnöskaarilla kiipeilevät piippuköynnös ja humala.
Keltamot ja tarha-alpit saavat levitä vapaasti suurella tontilla. Keltamo on myrkyllinen ja lapsille syötynä jopa hengenvaarallinen.

Puutarhan pohjapiirros

1) syreeniportti, 2) viinikellari, 3) tarha-alpit, keltamot, 4) perennoita, 5) marjapensaat, 6) kanukka, 7) omenapuita, 8) kivimuuri, 9) kasvikatos, 10) tuijat, pelargoniat, 11) ruusut, pionit, 12) orapihlaja-aita, 13) kukkakori, 14) katettu istuinryhmä, 15) pöytäkatos, 16) hansaruusut, 17) vesiallas, 18) marjapensaat. Paippisissa vyöhykkeellä II sijaitsevan tontin koko on 2,5 hehtaaria. Puutarha perustettiin metsän reunustamaan heinäpeltoon vuonna 1970, ja sinne tuotiin täytemaata.
Kreikkalainen viinikellari valmistui pariskunnan suosikkimaahan suuntautuneiden reissujen innoittamana. Kellarin katolla kukkivat kielot, jotka ovat Hedvig Halenin mukaan löytäneet sinne tiensä itsestään.
Kommentoi »