Viherpiha

Ilmaista rakennusmateriaalia! Näin hyödynnät kivet puutarhassa upealla tavalla

Ilmaista rakennusmateriaalia! Näin hyödynnät kivet puutarhassa upealla tavalla
Eläväpintaiset luonnonkivet ovat arvokkaita ja aikaa kestäviä puutarhan rakennusmateriaaleja. Onneksi niitä löytyy monelta tontilta jo valmiiksi. Kokosimme vinkit, joiden avulla hyödynnät sekä luonnon muovaamat kalliopinnat että kaikenkokoiset murikat.
Julkaistu: 6.7.2021

1. Perusta huolella

Mitä routivampi maa, sitä paksummat perustukset. Savimaalla voi joutua kaivamaan jopa metrin syvyyteen. Myös käyttötarkoitus vaikuttaa: autotielle vaatimukset ovat suuremmat kuin kinttupolulle. Levitä routimattomalle pohjamaalle suodatinkangas, sopiva määrä karkeaa soraa ja lopuksi 5 cm:n kerros asennushiekkaa.

Juttu on viimeistä kuvaa lukuun ottamatta kuvattu Minna ja Pekka Hietasen puutarhassa Espoossa.

2. Käytä omia kiviä

Säilytä tontilla olevat kivet, ne ovat ilmaista rakennusmateriaalia. Kätevintä on, jos puutarhan suuret linjat ovat jo rakennusvaiheessa selvillä. Näin ainakin isoimmat tontilta löytyneet murikat on mahdollista siirtää paikoilleen silloin, kun tontilla vielä mahtuu helposti pyörimään kaivurilla.

Luonnonkivistä rakentaminen on kuin jättimäisen palapelin kokoamista: se kysyy taitoa, kärsivällisyyttä ja jonkin verran lihaksia.

3. Hanki lisää

Kivialan yritysten laajoista valikoimista löytyy kotimaisia kiviaineksia myös valmiiksi eri mittoihin lohkottuina. Pienempiä ja käytettyjä kivieriä voit löytää edullisesti esimerkiksi internetin myyntipalstoilta. Muista, että kiviä ei saa ottaa yksityismailta tai vesistöistä ilman maanomistajan lupaa.

4. Nosta näkösälle

Tee tasamaan puutarhaan lisää muotoja rakentamalla kivien avulla kohopenkkejä, joissa kasvit tulevat kauniisti esille. Maanpinnan yläpuolelle nousevat penkit helpottavat kasvien menestymistä varsinkin tiukassa savimaassa tai silloin, kun pinnassa oleva kallio estää kaivamasta penkkiin riittävän syvää multatilaa.

5. Lisää lämpöä

Kivipinnat tekevät puutarhan pienilmastosta suotuisan, sillä ne varaavat auringon lämpöä itseensä ja luovuttavat sitä, kun ilma viilenee. Monet arat lajit menestyvätkin usein parhaiten kivien läheisyyteen istutettuina.

6. Kesytä rinne

Ota viettävät alueet hyötykäyttöön kivipengerryksillä. Kookkaat kivet ja kasvien juuristot sitovat riittävästi loivan rinteen maa-aineksia. Jos korkeusero on suuri, on parasta turvautua suunnittelutyössä ammattilaisten apuun.

Kivipinnat tuovat sekä hienovaraista rosoa että levollisen sileitä pintoja. Ne ovat kaunis tausta kasvien vehreydelle.

7. Lado liuskeliveys

Kevyelle käytölle tarkoitettu kiveys ei vaadi järeitä pohjatöitä. Poista maata 10–20 cm ja aseta suodatinkangas. Levitä 5–10 cm:n kerros kivimursketta ja tärytä tai tallo se tiiviiksi. Lisää vähintään 3 cm:n kerros kivituhkaa ja kastele märäksi. Lado kivet niin, että niiden väliin jää muutamien senttien saumat. Aseta aina kiven parempi puoli ylöspäin ja muotoile kiveä tarpeen mukaan esimerkiksi vasaralla. Varmista työn edetessä vatupassilla, että kiveyksestä tulee tasainen. Yleensä kiveykset saumataan kivituhkalla, mutta luonnonläheiseen puutarhaan sopii myös sammalsaumaus.

8. Kokoa kylmämuuri

Ilman laastia ladottava kylmämuuri rakennetaan yksinkertaisesti limittäin asetelluista kivistä. Mitä enemmän kivet koskevat toisiaan, sitä lujempi on muurin rakenne. Kantavien kivien väliin asetellut kiilakivet vahvistavat rakennetta entisestään. Rakenna ylöspäin kapeneva muuri rivi kerrallaan niin, että suurimmat kivet tulevat alimmaisiksi. Muurin rakosissa on hyviä kasvupaikkoja kivikkokasveille.

9. Puhalla puhtaaksi

Kivirakenteiden puhdistus roskista, lehdistä ja neulasista hoituu helpoiten lehtipuhaltimella. Pienet kivielementit säilyvät siistinä myös harjaamalla. Kiveysten kapeisiin saumoihin juurtuneet rikkaruohot on näppärä poistaa esimerkiksi hevosen kaviokoukulla. Painepesurin avulla poistat kiveyksistä myös linnunjätökset ja muut tiukassa olevat tahrat, mutta ota huomioon, että samalla saattaa irrota myös kiveysten rakoihin asettunut sammal.

Keskikokoisten kivien siirtäminen onnistuu kevyemmin nokkakärryillä kuin kantamalla.

10. Viimeistele vedellä

Vesi tuo kivestä esiin aivan uuden ulottuvuuden. Kalliosta löytyy usein luonnon muovaamia uomia ja painanteita, joita pitkin vesi virtaa kauniisti tai joihin se jää seisomaan sateen jälkeen. Hyödynnä ne persoonallisen vesiaiheen perustana. Jos painanne ei ole täysin vedenpitävä, tiivistä se juotosbetonilla tai levitä altaan pohjalle allaskumi. Maisemoi vesiaihe kallion värisillä irtokivillä.

11. Somista sammalella

Kivi ja sammal ovat luontainen pari. Usein sammal kasvaa kiviin itsestään ajan kanssa, mutta voit myös yrittää jouduttaa sen kasvua. Kerää sammalta lähiympäristöstä, jotta se sopii mahdollisimman hyvin puutarhasi olosuhteisiin. Sammalen keruu vaatii maanomistajan luvan. Mutusta sammal pieneksi ja sekoita se piimään. Valele kivipintoja sammalpiimällä. Voit lorottaa sitä myös kiveysten saumoihin, jos haluat niidenkin sammaloituvan.

Kommentoi »