"Minua viehättää elämän vaaliminen" – Timo toteutti unelmansa ranskalaistyylisestä puutarhasta ja herätti kivikkoisen rinnetontin kukoistukseen
Piha ja puutarha
"Minua viehättää elämän vaaliminen" – Timo toteutti unelmansa ranskalaistyylisestä puutarhasta ja herätti kivikkoisen rinnetontin kukoistukseen
Timo Nyrke on rakentanut hiekkaiselle ja kivikkoiselle metsän reunan rinnetontille rehevän puutarhan, jossa luonnonkasvit ja arat erikoisuudet kasvavat sulassa sovussa. Oman leimansa pihamaalle antaa innokas matkailuharrastus. Timo on ammentanut inspiraatiota esimerkiksi Välimeren ja Englannin puutarhoista.
Julkaistu 4.1.2018
Viherpiha

Kuinka vanha puutarhasi on?

Muutimme tänne vuonna 1992, kun talomme valmistui. Tontti oli metsää ja kalliota, ja puiden kaadon jälkeen piha näytti karulta kallioerämaalta. Muistan, kuinka eräs ystäväni tokaisi, että täällä ei tule ikinä kasvamaan mitään.

Tein noihin aikoihin kiertomatkan Ranskan hienoihin puutarhoihin ja ajattelin, että haluan jotain sellaista itselleni. Aloin rakentaa puutarhaa oman makuni mukaan. Minulle ei tullut mieleenikään teettää puutarhasuunnitelmaa, sillä halusin suunnitella ja toteuttaa kaiken itse.

Timo Nyrkeä viehättää puutarhassa elämän vaaliminen.
Välimerellistä tunnelmaa sisääntuloon tuovat hopealehtiset tyrnipensaat sekä ajuruohomättäiden ja maanpeiteruusujen tuoksut.

Millaisesta puutarhatyylistä pidät?

Puutarhani on rehevä, rauhallinen ja luonnollinen. Kasveilla on kasvun vapaus, ja ne suunnittelevat ihan omin päin puutarhaani uusiksi. Minusta on hauskaa, että laventeli on asettunut kasvamaan itsekseen portaan pieleen. En halua rajoittaa kasveja enempää kuin on pakko, koska piha ei saa minusta näyttää liian harkitulta. Pidän siitä, että puutarhassa on monia huoneita ja vaihtelevia tunnelmia. Odotan kovasti, että rajalle istuttamani aidanne kasvaa vielä korkeammaksi ja tuuheammaksi ja peittää näkymät naapuriin. Kasvirunsauden keskellä tuntuu, että olen oikeasti sisällä puutarhassa.

Puutarhamakuni on muuttunut moneen kertaan näiden 20 vuoden kuluessa. Se tietysti näkyy. Kenties multikulti olisi oikea termi kuvaamaan tyyliäni? Olen aina ollut ihastunut varsinkin välimerelliseen ja englantilaiseen puutarhatyyliin. Kerään puutarhamatkoiltani inspiraatiota, mutta en kopioi suoraan.

Näyttävät kasvit nousevat parhaiten esiin ruukkuun istutettuina. Keijunkukissa Timoa viehättävät sekä koristeelliset lehdet että sievä kukinto. Ruukkukasvit vaativat tavallista enemmän kastelua, joten Timo sijoittaa ne mieluiten pois pahimmasta paahteesta.

Millaisia vaikutteita olet poiminut matkoilta?

Olen tavoitellut eteläeurooppalaista tunnelmaa esimerkiksi sisääntulossa, johon olen latonut jykevän kivimuurin. Hopealehtiset tyrnit imitoivat etelän ikivanhoja oliivipuita. Englannista muistuttavat monet kasvivalinnat. Esimerkiksi siellä köynnösporteissa tavallinen kärhölaji Clematis armandii on menestynyt ruukussa täällä Hollolassakin hyvin. Englantilaispuutarhojen upeaa nurmikkoa ei tosin minun puutarhassani ole neliötäkään. Vanhojen eurooppalaisten rakennusten goottilainen arkkitehtuuri kiehtoo minua niin, että olen jopa valmistanut itse tyyliin olennaisesti kuuluvia pylväitä sekä gargoilin eli ilkikuriselta näyttävän pikkuhirviön patsaan. Valitettavasti en ole vielä saanut sitä asetetuksi paikalleen.

Lumpeet alkavat pian avautua suurimmassa lammessa, jonka reunat Timo on maisemoinut rehevillä perennoilla ja pensailla.

Millä perusteilla olet valinnut kasveja?

Tontti on hyvin aurinkoinen, ja sen pohjamaa on läpäisevää ja hiekkaista, mikä tietysti rajoittaa sopivien lajien valikoimaa. Joskus kadehdin hikevää savipitoista maata, jossa kasvu on voimakasta. En kuitenkaan halua lähteä keinotekoisesti muokkaamaan maata toisen tyyppiseksi. Täytyy vain taipua luonnon tahtoon ja valita tänne sopivia kasveja. Violettina kukkiva ajuruohomatto näyttää kuivalla paikalla paljon kauniimmalla kuin paahteessa kulottunut nurmikko.

Toisaalta hiekkamaassa on myös hyviä puolia. Kasvu on hillittyä, eivätkä edes mintut villiinny yrttimaalla liiaksi. Kuivuus karkottaa myös kotiloita. Arkojenkin lajien talvehtiminen onnistuu täällä hyvin, vaikka en suojaa mitään kasveja syksyllä. Se kannustaa kokeilemaan erikoisuuksia ja venyttämään kasvuvyöhykkeitä. Esimerkiksi kesäkamelia on kukkinut puutarhassani jo monena kesänä, ja hokkaidonvaahtera on menestynyt hyvin isomman lammen luona.

Kasveissakin makuni on vaihdellut, mutta ajuruohot ovat aina olleet suosikkejani. Yhteen aikaan innostuin ruusuista, mutta sitten ne alkoivat tuntua jotenkin liian jalostetuilta ja koreilta. Jätin jäljelle vain vanhat perinteiset pensasruusut. Alppiruusut ja atsaleat sopivat kangasmetsään rajoittuvalle tontille luontevasti. Pientä yrttimaata lukuunottamatta hyötykasveille ei puutarhassani juuri riitä tilaa.

Helppohoitoinen mustaselja ’Black Lace’ kukkii heinäkuussa. Tummanpunaiset lehdet tuovat vaihtelua vihreyteen.
Sinisarjat talvehtivat ruukuissaan Timon autotallissa, jossa lämpötila pysyttelee noin 5 asteessa.

Mikä puutarhaharrastuksessa viehättää eniten?

Käsillä tekeminen on minulle tärkeää. Siksi nautin paljon pihan raskaista pohjatöistä, betonivaluista, kaivamisesta ja kivitöistä. Nyt puutarha alkaa olla sen ikäinen, ettei kaivettavaa ja raivattavaa enää oikein ole. Kaipaan sitä. Suunnittelu on myös mukavaa. Rakensin puutarhan perällä itse suunnittelemani lämpökompostorin lämpöeristetyistä kevytsoraharkoista. Siitä tuli oikein toimiva.

Olen ammatiltani lääkäri, neurofysiologi, ja puutarhassakin minua viehättää elämän vaaliminen. Uteliaisuus ja asioiden tutkiminen on tärkeä osa minua. Siksi olen kiinnostunut myös kasvitieteestä. Minusta on hienoa perehtyä jonkin kasvin saloihin oikein perusteellisesti.

Timon vinkit kotipuutarhureille:

  • Kokeile köynnöksiä myös maanpeitekasveina. Minulla on hyviä kokemuksia esimerkiksi tuoksuköynnöskuusamasta.
  • Ostan arkoja kasveja kokeiltavaksi huvin vuoksi, jos niitä saa edullisesti. Silloin tappiot eivät kirpaise niin kovasti.
  • Näyttävät tummalehtiset pensaat tuovat vaihtelua vihreyteen. Purppuraheisiangervo ’Diabolo’ on helppohoitoinen ja menestyy hyvin kuivassakin maassa. Mustaselja ’Black Lace’ on vielä koristeellisempi. Olen istuttanut sen kasvamaan töyhtöangervon kanssa.
Talolle ja puutarhaan noustaan katutasosta Timon siististi kiveämiä, mutkittelevia noppakivipolkuja pitkin. Etupihan suureksi kasvanut rusokirsikka on kukkiessaan komea näky, jota japanilaiset tuttavatkin ihastelivat.
Kurjenpolvet sopivat luonnonläheiseen puutarhaan.
Puolivarjoisan paikan japaninsaran kapeat lehdet ovat hieno kontrasti monille pyöreälehtisille perennoille.

Haaste: puutarha lähellä luontoa

Timo Nyrken tontti rajoittuu mäntyvaltaiseen kangasmetsään. Rajan pinnassa villi luonto muuttuu puutarhaksi hienovaraisesti. Vapaamuotoiset istutukset vain korostavat luonnonläheistä tunnelmaa. Luonto on vahvasti läsnä kaikkialla.

Rakenteissa on käytetty paljon kiveä, sekä luonnonmurikoita että liuskekivilaattoja ja noppakiviä. Timo on istuttanut puutarhakasviensa joukkoon myös monia koristeellisia luonnonkasveja, kuten rantamaisemista tuttuja rantatyräkkiä ja käärmeenpistoyrttiä. Komeat kotkansiivet sekä kodikkaat metsämansikka- ja mustikkamättäät reunustavat puutarhan polkuja.

  • Valitse luonnonmaiseman ja puutarhan välimaastoon vähään tyytyviä pensaita ja perennoja, jotka muistuttavat olemukseltaan luonnonlajeja. Esimerkiksi taikinamarjat sekä erilaiset kurjenpolvet nivoutuvat kauniisti suomalaiseen maisemaan.
  • Älä rakenna metsän reunan istutusaluetta suoralinjaiseksi, vaan anna sen soljua ja mutkitella vapaasti puutarhan puolelle. Jäykät linjat sotivat luonnon muotoja vastaan.
  • Muista kohtuus puutarhaan rajoittuvan luonnon puunaamisessa. Voit toki harkitusti poistaa sieltä rikkaruohoja tai epäsiistiltä näyttäviä risukkoja, mutta anna muille luonnonlajeille kasvurauha. Korvaa nurmikko ajuruohon tapaisilla kuivuutta kestävillä maanpeitekasveilla.
Vesilisko on ottanut asuinpaikakseen yläpihan pienen, mosaiikilla reunustetun lammen.
Kommentoi »