Mitä kasveja kannattaa valita pihalle ja parvekkeelle, jos on kesällä paljon matkoilla? Asiantuntija vastaa!
Piha ja puutarha
Mitä kasveja kannattaa valita pihalle ja parvekkeelle, jos on kesällä paljon matkoilla? Asiantuntija vastaa!
Paljon reissaavan kannattaa suosia tietyntyyppisiä lajeja, jos kesäkukkien ja muiden puutarhan kasvien kukoistuksesta haluaa nauttia vielä lomareissun jälkeenkin. Johtava asiantuntija Asta Kuosmanen Marttaliitosta antaa parhaat vinkit kasvivalintoihin.
Julkaistu 30.5.2018
Kotivinkki

Paljon reissaavan kannattaa valita pienilehtisiä kasvilajeja. Esimerkiksi timjami, erilaiset mehikasvit, laventeli, hopeavitja ja hopeavillakka, unikot sekä samettikukat selviävät kesällä hieman vähemmälläkin hoidolla.

Isolehtiset kasvit, kuten kurkku, kurpitsa ja munakoiso, haihduttavat runsaasti vettä lehtiensä kautta, joten ne vaativat myös ahkeraa kastelua. Tästä syystä nämä kasvit eivät ole paras vaihtoehto pihalle tai parvekkeelle, jos kesällä aikoo viettää pitkiä aikoja poissa kotoa.

Unohda myös hennot mausteyrtit, sillä esimerkiksi kuivumaan päässyttä korianteria tai tilliä on hyvin vaikea saada virkoamaan.

Hanki tukevia taimia

Jos lomailet heti alkukesällä, hanki kasvisi taimina ja varmista, että niillä on tuuhea, terve juuristo. Kun juuristo on kunnossa, kasvilla on mahdollisuudet selvitä jonkin aikaa heikommissakin oloissa.

Istuta kasvit altakasteluruukkuihin tai -laatikkoihin, jossa on reilu vesitila. Käytä istutusmultana kesäkukkamultaa, jossa on vettä imeviä kastelukiteitä tai biohiiltä. Myös kasvusammal pidättää kosteutta.

Mullan pinnan kattaminen kevytsoralla tai koristekivillä vähentää veden haihtumista.

Kastele kunnolla ja varjosta

Totuta kasvit alusta pitäen harvoihin kasteluväleihin. Kastele kerralla kunnolla ja anna mullan pinnan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.

Kun lähdet lomalle, kastele kasvit hyvin ja täytä altakasteluruukun säiliö. Jos kasvupaikka on paahteinen, viritä kasvien suojaksi seinämä kasvuharsosta tai valoa läpäisevästä kankaasta. Voit myös nostaa ruukut parvekkeen sisäosiin tai pihalla puiden tai pensaiden varjoon, ei kuitenkaan ihan valottomaan paikkaan.

Kasvimaalla ja kukkapenkissä pätevät samat ohjeet kuin ruukkuviljelyssäkin: Multava, hyvin vettä pidättävä maa ja hyvin juurtuneet kasvit. Kastele kerralla kunnolla, jolloin kasvit tekevät juuret vähän syvemmälle eivätkä ole herkkiä kuivumiselle. Levitä maanpinnalle katetta (esimerkiksi ruohosilppua), joka estää veden haihtumista maanpinnan kautta.

Kommentoi »