Munakoiso on mainettaan helpompi – vinkit kasvatukseen, hoitoon ja herkulliseen satoon
Mainio ruokakasvi
Munakoiso on mainettaan helpompi – vinkit kasvatukseen, hoitoon ja herkulliseen satoon
Munakoiso eli aubergiini on saanut maineen konstikkaana vihanneksena. Pienihedelmäiset ja pensastavat lajikkeet voivat kuitenkin yllättää helppoudellaan ja satoisuudellaan. Munakoison kasvatus onnistuu joko siemenestä tai hyödyntämällä valmiita taimia.
Julkaistu 24.5.2023
Meillä kotona

Munakoison esikasvatus ja kylvö

Esikasvata munakoisoa helmi–maaliskuusta lähtien 10–12 viikkoa. Kylvä siemenet suoraan potteihin ja idätä ne 24–30 asteessa. Jos haluat valmiita taimia, tarkkaile taimikauppojen valikoimia toukokuun tietämillä. Silloin siellä saattaa olla jo valmiita raakileita.

Istuta taimi 10-senttiseen ruukkuun, kun paakku on täynnä juuria. Istuta taimet isompiin ruukkuihin, kun taimet ovat 30 senttiä korkeita.

Munakoison kylvö- ja istutusajat

Kasvupaikka ja -alusta

Munakoiso tarvitsee paljon valoa ja lämpöä kasvaakseen. Munakoiso viihtyy parhaiten aurinkoisilla parvekkeilla, lämpimillä terasseilla ja kasvihuoneissa. Sopivin lämpötila on 18–21 astetta. Liian vähäinen valo heikentää kasvua, karistaa nuppuja ja hidastaa kypsymistä. Munakoison istutusvälin olisi hyvä olla ainakin 50 senttiä, jotta taimet eivät varjosta toisiaan.

Vältä olosuhteiden nopeita muutoksia ja totuta taimi kasvihuoneeseen ja ulkoilmaan harsoteltan suojissa, etenkin jos alkukesä on viileä. Älä vie kasvia ulos viileällä säällä tai istuta sitä kylmään maahan. Hyödynnä kasvusäkkejä ja astioita, joissa on kuohkeaa, ravinteikasta ja kalkittua multaa.

Aurinkoinen ja suojaisa kasvupaikka on munakoisolle välttämätön. Varmimmin satoa saa kasvihuoneesta.
Munakoiso on monen kasvissyöjän vanha ja rakas tuttu. Melanzane eli munakoisovuoka sisältää viipaloitua munakoisoa, tomaattia ja mozzarellaa. Se on lihalasagnen mainio korvike tai jopa voittaja. Munakoisoista syntyy myös herkullinen baba ganoush -munakoisotahna

Taimien latvominen

Älä latvo tainta haaroittumisen edistämiseksi. Pensastavat ja ruukkuihin tarkoitetut lajikkeet kasvavat luonnostaan monihaaraisiksi. Niiden leikkaustarve on vähäinen.

Latvan katkaisu saa isohedelmäiset lajikkeet kasvamaan tiheiksi, mikä haittaa hedelmien kasvua ja lisää leikkaustarvetta. Taimi kannattaa latvoa vain, jos se kasvaa rehevästi eikä ala kukkia. Suitsi myöhemmin rehevää kasvua typistämällä sivuversoja sekä poistamalla satoa tuottamattomia versoja ja isoja lehtiä. Näin myös vähennät harmaahomeen riskiä.

Taimien tuenta

Munakoisontaimet saavat kasvaa leveiksi. Tue oksat tarpeen mukaan kepeillä tai naruilla.

Munakoison kastelu ja lannoitus

Ravitse tainta aluksi myös typpivoittoisella ravinteella, jotta se jaksaa kasvattaa suuret lehdet. Kun ensimmäiset kukat ilmestyvät tai taimessa on 5–10 kasvulehteä, siirry kokonaan kaliumvoittoiseen hyötykasviravinteeseen.

Kastele lämpimällä vedellä kunnolla ja anna mullan kuivahtaa kastelujen välissä. Anna lisälannoitusta jokaisen kastelukerran mukana.

Munakoison kukat voivat olla liilat, vaaleanpunaiset tai valkoiset. Pölytä kukkia täristämällä kasvustoa tai sutimalla kukkia siveltimellä.

Muu hoito

Jätä isohedelmäisiin lajikkeisiin valmistumaan 4–6 hedelmää. Poista muut kukat ja alut. Poista myös isot ja varjostavat lehdet. Pienihedelmäisillä patiolajikkeilla raakileiden harventaminen on yleensä tarpeetonta.

Munakoison tuholaiset

Tarkkaile lehdistöä ötököiden, kuten kirvojen ja punkkien, varalta.

Munakoison sadonkorjuu

Kun munakoison kasvatus kantaa hedelmää, kerää koisot terävän veitsen avulla, kun ne ovat tummentuneet ja kasvaneet riittävän isoiksi. Ylikypsyvät hedelmät hidastavat raakileiden valmistumista. Hedelmät ovat pitkulaisia, pyöreitä tai munanmuotoisia. Isojen lajikkeiden hedelmät ovat noin 15–20 cm pitkiä ja patiolajikkeiden noin 5–10 cm pitkiä. Munakoison maku on parhaimmillaan, kun pinta on kimmoisa ja kiiltävä.

Tiesitkö?

Monella kielellä munakoison tummanpurppura väri, ”aubergine”, on myös itse kasvin nimi. Koisoja löytyy lisäksi raidallisina, vaaleamman liiloina ja valkoisina.

Reilun kokoisissa ruukuissa munakoisontaimet kasvavat isoiksi ja sato on runsaampaa.

Munakoisolajikkeet

Valitse sopiva munakoisolajike. Pienihedelmäiset lajikkeet sopivat parhaiten ruukkukasvatukseen. Kasvihuoneeseen ja ulkokasvatukseen voit hankkia isompia lajikkeita. Ruukkukasvatukseen sopii esimerkiksi ’Ophelia’-lajike.

Esimerkkejä munakoisolajikkeista:

  • ’Black Beauty’: Perinnelajike. Soikeat violetinmustat hedelmät. Korkeus alle 1 m.
  • ’Patio Baby’ F1: Matala, pensasmainen lajike. Violetit hedelmät.
  • ’Jewel Amethyst’ F1 ja ’Jewel Jade’ F1: Ruukkukasvatukseen jalostettuja lajikkeita. Pitkulaiset hedelmät violetteja tai vihreitä.
  • ’Blanche Ronde à Oeuf’: Valkoiset hedelmät ovat munanmuotoisia. Munamaisia lajikkeita myydään myös ilman lajikenimeä.
  • ’Applegreen’: Vihreä, pitkänpyöreä hedelmä. Hyvä kylmänkesto.

Muokattu 24.5.2023 klo 15.45: Lisätty kuvia ja uutta tietoa. Juttu on julkaistu alun perin 10.4.2015.

1 kommentti