Kotivinkki

Munakoiso – vinkit kasvatukseen, hoitoon ja herkulliseen satoon

Munakoiso – vinkit kasvatukseen, hoitoon ja herkulliseen satoon
Munakoiso on mainio ruokakasvi. Munakoison kasvatus onnistuu joko siemenestä tai hyödyntämällä valmiita taimia. Kurkkaa ohjeet täältä ja nauti sadonkorjuun aikaan oman maan munakoisoista!
Julkaistu 10.4.2015

Munakoison kasvatus

Valitse sopiva munakoisolajike. Pienihedelmäiset lajikkeet sopivat parhaiten ruukkukasvatukseen. Kasvihuoneeseen ja ulkokasvatukseen voit hankkia isompia lajikkeita. Ruukkukasvatukseen sopii esimerkiksi ’Ophelia’-lajike.

Aloita siemenkasvatus maaliskuun aikana. Jos haluat valmiita taimia, tarkkaile taimikauppojen valikoimia toukokuun tietämillä. Silloin siellä saattaa olla jo valmiita raakileita. Istuta taimet isompiin ruukkuihin ja latvo ne, kun taimet ovat 30 senttiä korkeita.

Kasvupaikka

Munakoisot viihtyvät lämmössä. Sopivin lämpötila on 18–21 astetta. Munakoisot kasvavat parhaiten aurinkoisilla parvekkeilla, lämpimillä terasseilla ja kasvihuoneissa. Harsoteltta voi lämmittää taimia sopivasti, jos alkukesä on viileä.

Taimien tuenta

Munakoisontaimet saavat kasvaa leveiksi. Tue oksat tarpeen mukaan.

Munakoison kastelu ja lannoitus

Käytä lannoitetta aina kun kastelet. Anna vettä mieluummin paljon kerralla ja harvoin, kuin usein ja pinnallisesti.

Muu hoito

Jätä vain noin 5–6 hedelmää per taimi ja poista sen jälkeen ilmestyvät kukat. Poista myös isot ja varjostavat lehdet.

Munakoison sadonkorjuu

Kun munakoison kasvatus kantaa hedelmää, kerää koisot terävän veitsen avulla, kun ne ovat tummentuneet ja kasvaneet riittävän isoiksi. Isojen lajikkeiden hedelmät ovat noin 15–20 cm pitkiä ja patiolajikkeiden noin 10 cm pitkiä.

Reilun kokoisissa ruukuissa munakoisontaimet kasvavat isoiksi ja sato on runsaampaa.

Munakoiso on monen kasvissyöjän vanha ja rakas tuttu. Melanzane eli munakoisovuoka sisältää viipaloitua munakoisoa, tomaattia ja mozzarellaa. Se on lihalasagnen mainio korvike tai jopa voittaja. Munakoisoista syntyy myös herkullinen Baba Ganoush -munakoisotahna! 

Tiesitkö?

Monella kielellä munakoison tummanpurppura väri, ”aubergine”, on myös itse kasvin nimi. Koisoja löytyy myös raidallisina, vaaleamman liiloina ja valkoisina.

1 kommentti