Tillistä käytetään sekä lehtiä että kukkia. Kukintoja käytetään etenkin etikkasäilykkeisiin sekä rapujen maustamiseen ja koristeluun. Kukintojen käyttöön jalostettuja lajikkeita kutsutaan kruunutilleiksi. Niistäkin voi korjata lehtisatoa. Lajike ’Como’ soveltuu hyvin molempiin tarkoituksiin.
Korjaa kruunutilli viimeistään silloin, kun vihreät siemenet ovat kehittyneet.
Lehtitilliksi tarkoitetut lajikkeet kukkivat kruunutilliä myöhemmin. Lajikkeet ’Bouquet ’ ja ’Gold Crown’ soveltuvat hyvin pakastettavaksi. Usein siemenpussin kyljessä lukee vain Tilli, tavallinen. Tämä nopeakasvuinen lajike soveltuu kesäviljelyyn avomaalle.
Korjaa lehtitilli, ennen kuin kukkanuput kehittyvät.
Tillin kylvö
Siemenet kylvetään varhain keväällä sentin parin syvyyteen. Penkkiin tehdään neljä senttiä leveä ura, jonka pohjalle laitetaan hiekkaa. Tillin siemenet kylvetään hiekkaan vieri viereen ja peitetään mullalla. Multa tiivistetään taputtelemalla tai haravalla, jotta kosteus säilyy. Kylvös kastellaan.
Kasvukaudella rikkaruohot kitketään tai harataan. Kuivina kausina huolehditaan tillin kastelusta.
Jos haluaa korjata lehtisatoa jatkuvasti, tilliä kylvetään noin kolmen viikon välein. Lehtitilli on maukkainta, kun taimet ovat 10–20 sentin mittaisia. Etelä-Suomessa viimeinen kylvö tehdään heinäkuun loppupuoliskolla, Pohjois-Suomessa kesäkuun loppuun mennessä.
Tillin siementen käyttö
Myös tillin siemenet sopivat ruuanlaittoon. Niitä käytetään kokonaisina tai murskattuina. Tillin siemenet maustavat:
- leipätaikinan
- omenapiirakan pohjaksi tehdyn murotaikinan
- pikkelsin
- viinietikan
- salaatinkastikkeen
- perunasalaatin
- perunoiden keitinveden
- silakkalaatikon ja silakkarullat
- snapsin
Siemenet sisältävät piitä, kalsiumia, fosforia ja muita mineraalisuoloja. Lehdissä on erityisen runsaasti kaliumia. Siksi tilliä suositellaan suolan korvikkeeksi suolatonta ruokavaliota noudattaville.
Tilli, Anethum graveolens
- Yksivuotinen perinnekasvi.
- Helppo viljellä.
- Sopii myös ruukkuun.
- Voi kylvää useita kertoja kesässä.
- Syyskylvö aikaistaa satoa.
- Vaatii aurinkoa ja kosteutta.
- Karkottaa lehtikirvoja ja kaaliperhosia.