Kaunein kate istutukselle
Piha ja puutarha
Kaunein kate istutukselle
Kiviä, simpukoita, havuja vai käpyjä? Ruukun ja kasvin kanssa yhteensopiva kate viimeistelee istutuksen. Kokosimme kauniit katteet kuviin ja vinkkilistan katteen valintaan.
22.4.2015
 |
Kotivinkki

Mikä kate?

  1. Katteet helpottavat kasvien hoitoa ja parantavat kasvuoloja. Rikkakasvit eivät pääse siementämään peitetylle multapinnalle. Myös kastelutarve vähenee, kun kosteus ei pääse haihtumaan mullasta niin nopeasti.
  2. Mieti istutukset ja ruukku, joka sopii kasveille ja tyyliin. Valitse kate kokonaisuuden mukaan.
  3. Voit siistiä puutarhan istutusalueet katteilla tai rajata niillä alueiden reunat.
  4. Laita katteen alle kerros märkää sanomalehteä tai ohutta katekangasta. Ne estävät katekerrosta ja multaa sekoittumasta. Multa likaa erityisesti valkoiset kivet helposti.
  5. Kerroksen paksuus riippuu katemateriaalista, kasvista ja ruukun tilavuudesta. Keskimäärin 2–3 sentin kate riittää ruukkuistutuksiin.
  6. Laita avomaan puille ja pensaille haketta tai kuorikatetta reilummin, noin 5–8 senttiä.
  7. Perennoille riittää ohuempi, parin kolmen sentin kerros. Jätä kasvin tyvi vapaaksi, jotta sille jää tilaa kasvaa. Liian paksu katekerros tukahduttaa perennojen kasvua. Se myös hidastaa keväällä maan sulamista puutarhassa.

Kauniit katteet kuvina

Kate 1: Punasaven patinaa

Älä heitä pois särkyneitä saviruukkuja, vaan riko ne katteeksi. Laita palaset muovipussiin ja vasaroi ne varovasti pienemmiksi. Käytä katteena pelargoneille, jotka perinteisesti istutetaan punasavisiin ruukkuihin. Ne patinoituvat ajan myötä kauniisti. Kuvassa villipelargonia ja tähtipelargonia.

Kate 2: Sammalmättäällä 

Istuta varjoisalle paikalle monivuotista kuunliljaa, saniaisia ja taponlehteä ja kata ne sammalella. Sammaleen keräämiseen tarvitset maanomistajan luvan. Älä tyhjennä koko aluetta, vaan jätä sammalta uudistumista varten. Sitä voi myös ostaa kukkakaupoista. Kuvan kasvit ja ruukku ovat Puutarhaliike Reimanilta.

Kate 3: Metsäretkeltä kerättyä 

Metsätunnelmaan viehättynyt poimii mäntyjen ja kuusien juurelta neulasia ja muuta kariketta talteen. Karikkeesta syntyy hyvä kate havukasveille, pensasmustikoille ja rhododendronille. Istuta ruukussa olevat vuorimännyt ja pensassembrat syksyn tullen puutarhaan valoisille paikoille.

Kate 4: Aavikoiden sitkeät

Kuivan paikan kasvit, kuten agavet, mehiruusukkeet ja kaktukset, viihtyvät aavikon ympäröimänä. Käytä istutuksessa hiekkapitoista kaktusmultaa ja levitä mullan pinnalle hienojakoista hiekkalaatikkohiekkaa. Punasaviset terrakottaruukut sopivat tyyliin.

Kate 5: Välimeren tunnelmissa

Etelän leveysasteilta tutut sitrushedelmät viihtyvät lämpöisen kesäkauden ajan ulkona ruukkupuutarhassa. Lomamatkoilta muistoksi kerätyt simpukat katteena siivittävät ajatukset aurinkoisten lomapäivien leppoisiin hetkiin.

Kate 6: Ravitse nurmella

Hyödynnä ruohonleikkuujäte viljelylaatikoiden ja suurten ruukkujen katteena. Kasvit saavat ruohosilpusta ravinteita, kuten typpeä. Ruohosilpun alle voi myös levittää muutaman arkin sanomalehteä, jotta siinä mukana tulevat heinänsiemenet eivät ryhdy itämään.

Kate 7:  Mustaa valkoiselle

Vastakohdat täydentävät toisiaan. Vaalean ruukun ja hopeanharmaalehtisten kasvien, kuten hopealehden ja hopealangan, väri vaalenee mustan kivikatteen rinnalla. Kaikkien kukkien ei tarvitse kukkia. Tyyli voi syntyä myös lehtivärillä, lehtimuodoilla, ruukulla ja katteella.

Kommentoi »