
Litistä & paahda! Mäiskyperunat, lyttyruusukaalit & 6 muuta herkkulisuketta – kurkkaa parhaat lyttyreseptit
Mäiskitty, lytätty ja litistetty... lyttypottujen ja muiden litistettyjen lisukkeiden koukuttavuus perustuu litistämiseen ja paahtamiseen, jolloin rapeaa paistettua pinta-alaa on runsaasti. Kokosimme kaikki ihanat lyttyohjeet yhteen!
1. Perunasalaattien perunasalaatti
Perunasalaatti sopii lähes tilaisuuteen kuin tilasuuteen, arjesta juhlaan ja buffetpöydästä grilliruoan kylkeen. Sitä voi myös syödä suoraan kulhosta jääkaapilla... Perunasalaatteja on varmasti yhtä paljon kuin tekijöitäkin, mutta nyt on aika kokeilla trendikästä ja maukasta grillattua lyttyperunasalaattia. Tämä on ruokatoimituksen uusi suosikki!
Esikypsennetyt perunat litistetään ja grillataan parilalla, jolloin perunat saavat rapsakan pinnan ja salaatti saa aivan uudenlaista, paahteista makua. Sekoita joukkoon punasipulia, kurkkua, tuoreita yrttejä ja turkkilaisesta jogurtista ja majoneesista pyöräytetty kastike.
2. Superherkulliset lyttyperunat dipataan jalopenomajoneesiin
Nämä lyttyperunat muistuttavat loaded fries -annoksia, joissa ranskalaisten päällä on usein kastiketta, juustoa ja muita lisukkeita. Savusta varhaisperunat savustuspussissa grillissä tai uunissa, lyttää ja kuorruta juustoraasteella, pekonimurulla ja yrteillä. Gratinoi nopeasti. Herkkupotut dipataan tuliseen jalapenomajoneesiin!

3. Litistä perunat vohveliraudalla
Hauska perunalisäke syntyy vohveliraudalla! Kypsennetyt (varhais)perunat litistetään vohveliraudalla, jolloin pinta rapeutuu ja saa hauskan vohveleita muistuttavan kuvion. Vohveliperunat tarjoillaan ruskistetun salviavoin kera. Lisuke sopiikin mainiosti grilliruoan kaveriksi tai muuten vaan naposteltavaksi.

4. Hävikistä hyväksi
Lytätyt perunat ovat loistava tapa käyttää tähteeksi jääneet keitetyt perunat. Tai jopa keittää perunoita tarkoituksella niin paljon, että niitä jää yli! Paista litistetyt perunat parmesaanin kanssa ja tarjoile salaatin tapaan pienten mozzarellapallojen ja kirsikkatomaattien kanssa. Lisää joukkoon vielä raikkaita yrttejä, kuten basilikaa tai timjamia.

5. Mäiskyperunat maistuvat grilliruoan kaverina
Suosittelemme myös mäiskittyjä perunoita, jotka tarjoillaan raikkaan ja kauniin vihreän tilliöljyn kanssa. Makubuustin antaa täyteläinen, parmesaanilla ryyditetty ranskankerma. Tällä yhtälöllä ei voi mennä pieleen! Tarjoile mäiskyperunat sellaisenaan tai grillattujen kasvisten, kalan, tofun halloumin tai lihan seuralaisena.

6. Perunafanin kesäinen lempisalaatti
Rapsakat perunat hypähtävät myös salaattiin! Helppo ja maukas mäiskyperunasalaatti syntyy, kun sekoitat paahdetut varhaisperunat salaattilajitelman joukkoon ja lusikoit päälle ranskankerma-sipulikastiketta. Joskus yksinkertainen on parasta!

7. Lytätyt juurekset sivellään yrttisellä öljyllä
Jos kaipaat muuta kuin perunaa tai vaihtelua perinteisille juureksille, kokeile lytätä muitakin kasviksia ja juureksia. Tähän sopivat bataatti, puna-, kelta- ja raitajuuret, porkkanat, palsternakka ja lanttu tai vaikkapa juuripersilja! Lyttyjuurekset valmistetaan samaan tapaan kuin lyttyperunat eli juurekset kypsennetään juuri ja juuri kypsiksi, litistetään lasin tai kasarin pohjan avulla ja viimeistellään paahtamalla. Lyttyjuurekset saavat ekstramakua pinnalle siveltävästä yrttisestä gremolataöljystä.

8. Korealainen vivahde
Kun litistysinto iskee, lyttää myös ruusukaalit. Mausta lytätyt ruusukaalit korealaisittain qochujang-tahnasta, misotahnasta, limestä, inkivääristä, soijasta ja valkosipulista sekoitetulla kastikkeella ja paahda uunissa! Ruusukaalit voi viimeistellä vielä korianterilla ja cashewpähkinöillä. Tarjoile lyttyruusukaalit sellaisenaan naposteltavana tai keitä lisäksi riisiä, jolloin saat annoksesta täyttävämmän.
