Kukkakaalin pakastaminen & säilöntä – nappaa ruokatoimittajan oivat vinkit!
Sato talteen
Kukkakaalin pakastaminen & säilöntä – nappaa ruokatoimittajan oivat vinkit!
Kukkakaalin pakastaminen ja säilöminen kannattaa, kun maukkaat pallerot ovat edullisia tai kun omaa satoa tulee runsaasti. Ruokatoimittaja Mari Harjulan vinkeillä onnistut!
Julkaistu 29.8.2023
Meillä kotona

Kukkakaalin pakastaminen ja säilöntä

1. Pakasta raakana

Nopein tapa kukkakaalin pakastamiseen on paloitella tai siivuttaa se ja sujauttaa raakana pakastimeen rasioissa tai pusseissa. Paloina pakastetun kukkakaalin voi käyttää jäisenä esimerkiksi wokeissa, curryissa ja keitoissa tai keittää lisäkkeeksi. Siivutetusta kukkakaalista valmistuu hauskat kukkakaalipihvit, jotka voit heittää suoraan pakastimesta pannulle tai vaikka grilliin.

2. Kypsennys takaa pidemmän säilyvyyden

Kukkakaali säilyy pakastimessa noin 10–12 kuukautta. Kypsennys pysäyttää kasvisten entsyymitoiminnan, joten keittämällä kukkakaalia ennen pakastamista varmistat mahdollisimman pitkän säilyvyyden. Keittoaika on 3–6 minuuttia palojen koosta riippuen. Valuta kukkakaalipalat hyvin ennen pakastusta, jotta niiden joukkoon ei muodostu jääkiteitä.

3. Kätevä muru

Kukkakaalin voi pakastaa myös muruksi hienonnettuna. Kaali murustuu hujauksessa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa, mutta voit kokeilla myös raastaa kukkakaalia tai hienontaa sen veitsellä. Murusta myös kukkakaalin kanta! Hienojakoinen muru kannattaa pakastaa raakana. Kukkakaalimurua voi käyttää lisäkkeenä riisin tapaan nopeasti keitettynä, raakana salaateissa tai siitä voi leipoa pizzapohjan.

4. Keitä soseeksi

Jos olet keittojen ystävä, pakastimessa odottava kypsä kukkakaalisose pelastaa arjen. Keitä kukkakaalit niukassa vedessä, soseuta ja pakasta. Voit myös maustaa soseen ennen pakastamista tai soseuttaa sekaan muita vihanneksia.

5. Pikkelöi

Etikkaiseen liemeen säilötyt kasvikset ovat ihana lisuke esimerkiksi täyteläisille liharuoille ja munakkaalle. Pikkelöi kukkakaalin kanssa porkkanaa, kesäkurpitsaa ja sipulia – se on nopeaa ja helppoa! Pikapikkelöidyt kasvikset säilyvät jääkaapissa 1–2 viikkoa.

6. Fermentoi

Fermentointi eli hapattaminen on ikivanha kasvisten säilöntämenetelmä, joka sopii mainiosti myös kukkakaalille. Fermentointi säilyttää ravintoaineet ja rakenteen hyvin, koska kasviksia ei kuumenneta. Fermentoidun kukkakaalin mausteiksi sopivat inkivääri ja valkosipuli. Purkki säilyy avaamattomana viileässä ja pimeässä ainakin puoli vuotta, avattuna noin viikon.

1 kommentti