
Kukkakaalin pakastaminen ja säilöntä
1. Pakasta raakana
Nopein tapa kukkakaalin pakastamiseen on paloitella tai siivuttaa se ja sujauttaa raakana pakastimeen rasioissa tai pusseissa. Paloina pakastetun kukkakaalin voi käyttää jäisenä esimerkiksi wokeissa, curryissa ja keitoissa tai keittää lisäkkeeksi. Siivutetusta kukkakaalista valmistuu hauskat kukkakaalipihvit, jotka voit heittää suoraan pakastimesta pannulle tai vaikka grilliin.
2. Kypsennys takaa pidemmän säilyvyyden
Kukkakaali säilyy pakastimessa noin 10–12 kuukautta. Kypsennys pysäyttää kasvisten entsyymitoiminnan, joten keittämällä kukkakaalia ennen pakastamista varmistat mahdollisimman pitkän säilyvyyden. Keittoaika on 3–6 minuuttia palojen koosta riippuen. Valuta kukkakaalipalat hyvin ennen pakastusta, jotta niiden joukkoon ei muodostu jääkiteitä.
3. Kätevä muru
Kukkakaalin voi pakastaa myös muruksi hienonnettuna. Kaali murustuu hujauksessa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa, mutta voit kokeilla myös raastaa kukkakaalia tai hienontaa sen veitsellä. Murusta myös kukkakaalin kanta! Hienojakoinen muru kannattaa pakastaa raakana. Kukkakaalimurua voi käyttää lisäkkeenä riisin tapaan nopeasti keitettynä, raakana salaateissa tai siitä voi leipoa pizzapohjan.
4. Keitä soseeksi
Jos olet keittojen ystävä, pakastimessa odottava kypsä kukkakaalisose pelastaa arjen. Keitä kukkakaalit niukassa vedessä, soseuta ja pakasta. Voit myös maustaa soseen ennen pakastamista tai soseuttaa sekaan muita vihanneksia.
5. Pikkelöi
Etikkaiseen liemeen säilötyt kasvikset ovat ihana lisuke esimerkiksi täyteläisille liharuoille ja munakkaalle. Pikkelöi kukkakaalin kanssa porkkanaa, kesäkurpitsaa ja sipulia – se on nopeaa ja helppoa! Pikapikkelöidyt kasvikset säilyvät jääkaapissa 1–2 viikkoa.
6. Fermentoi
Fermentointi eli hapattaminen on ikivanha kasvisten säilöntämenetelmä, joka sopii mainiosti myös kukkakaalille. Fermentointi säilyttää ravintoaineet ja rakenteen hyvin, koska kasviksia ei kuumenneta. Fermentoidun kukkakaalin mausteiksi sopivat inkivääri ja valkosipuli. Purkki säilyy avaamattomana viileässä ja pimeässä ainakin puoli vuotta, avattuna noin viikon.