Itsenäisyyspäivän menu – juhlavat mutta helpot reseptit alkumaljasta jälkiruokaan



Itsenäisyyspäivän menu – juhlavat mutta helpot reseptit alkumaljasta jälkiruokaan

Itsenäisyyspäivän menu on ylistys Suomen parhaille raaka-aineille. Illan mittaan lautasilla nähdään esimerkiksi mustikoita, suppilovahveroita, hirveä, perunaa ja karpaloita. Kokosimme iloksesi valmiin menun resepteineen, sinulle jää vain kaupassa käyminen ja kokkaaminen!
Teksti Satu Koivisto
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

1. Mustikkainen kippis Suomelle, eli ihastuta mustikkamimosalla!

Mustikkamimosa on juhlavan kaunis alkumalja, ja se valmistuu helposti. Keitä helppo siirappi edellisenä päivänä ja lorauta laseihin kuohuviinin kanssa. Kun koristelet timjamilla ja mustikoilla, saat elegantin tarjottavan, jolla on juhlavaa kippistää Suomelle.

2. Itsenäisyyspäivän menun alkupalat eli lohta, ruista ja suppilovahveroita

Lohitikut ovat kuin cocktailtikut, jotka muistat jo 80-luvulta

Alkumaljojen kanssa maistuvat pienet näppipalat. Lohitikut kasataan valmiiksi suorakaiteen mallisesta rieskasta, jolloin niitä on helppo leikata sarjatyönä isompikin satsi.

Pekonikierteet: suolaista ja rapeaa eli täydellistä drinkkien kanssa!

Pekonikierteet katoavat nopeasti parempiin suihin. Tee itse ruis-voitaikina, jonka sisään piilotat pekonisiivuja. Leikkaa suikaleiksi, kääri rullalle, paista ja maista, mutta yritä olla syömättä kaikkia!

Somat sipulikupit haukataan kerralla (tai kahdella)

Sipulikupit herättävät ihastusta, niin somia ne ovat. Tarjoilukippona käytetään punasipuleiden kerroksia, ja ne täytetään suppilovahveroilla. Helppoa mutta näyttävää!

3. Itsenäisyyspäivän pääruoka: metsän kruunupää ja elämäsi parhaat uunipotut

Valitse marinoitu hirvipaisti, kun haluat herkutella

Mikä olisi hienompi juhlapöydän päätähti kuin kotimainen riista? Marinoitu hirvi maustetaan kuminalla, ja päälle voit vielä lorauttaa halutessasi tilliöljyä. Itsessään vahvanmakuinen hirvi tykkää vahvoista mausteista.

Karkkiperunat: salaisuus on siirappi

Jos sinäkin rakastat perunoita, hullaannut karkkiperunoihin. Karkkiperunat valmistetaan kuten tavallisetkin lohkouuniperunat, mutta paahtamisen loppuvaiheessa sekaan lorautetaan siirappia. Jestas miten herkullista!

Palsternakka-lehtikaaligratiini eli aavistus paahtunutta makua

Palsternakka-lehtikaaligratiinin juju on se, että palsternakat paahdetaan uunissa ja vasta sitten peitetään gratiinin kastikkeella. Lopputulos on paahtunut, vähän jopa karamellisoitu – ja aivan vastustamattoman herkullinen.

Ruusukaalisalaatti: kaunis, eikö?

Ruusukaaleista valmistuu joulun ajan kaunein salaatti, etenkin jos jaksat irrotella lehdet toisistaan. Ruusukaalisalaatti maustetaan sinihomejuustolla ja kanelilla, nam!

4. Herkuttelun kruunaa tietenkin kakku!

Gin tonic -karpalojuustokakku on yksi sivustomme suosikkiohjeista marras-joulukuussa. Esimerkiksi lukijamme Anne kirjoittaa näin: "Tämä on todella hyvää! Pitkästä aikaa erilainen juustokakku." Kokeile sinäkin, ihastut taatusti!

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksiin sopii mainiosti myös Suomi-kuviollinen itsenäisyyspäivän kakku, joka täytetään kuohkealla tuorejuustotäytteellä. Maustekakku saa ekstramehevyyttä taikinaan lisättävästä porkkanaraasteesta.

Vielä kerran: paljon onnea rakas Suomi!

Julkaistu: 23.11.2018