Tässä on joulupöydän uusi suosikki (ja yllättäjä)! Juuriselleri muhii makeaksi taikinakuoressa
3 h
{
Aktiivinen
45 minPassiivinen
2 h 15 minMaukkaaseen olut-spelttitaikinaan kääritty juuriselleri on joulupöydän maukkain paketti, joka maistuu taivaalliselta olutvinegretin ja vuohenjuuston kanssa. Juuriselleri taikinakuoressa on myös erinomainen kinkunkorvike kasvissyöjälle.
KA
MU
3.8
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 7.12.2017

Tässä on joulupöydän uusi suosikki (ja yllättäjä)! Juuriselleri muhii makeaksi taikinakuoressa
Reseptin ainekset (6 annosta)
Speltti-oluttaikina
- 200 gvoita
- 6 dlspelttitäysjyväjauhoja
- 1 tlsuolaa
- ½ tlkuminansiemeniä
- 1 dlvehnäolutta (esim. Hoegaarden tai Ayinger)
Juurisellerit
- 3kokonaista juuriselleriä
- vettä ja suolaa keittämiseen
- ½ dloliiviöljyä
- ¾ tlsuolaa
- ½ tlmustapippuria jauhettuna
- ½ dltuoretta timjamia silputtuna
Vehnäolutvinegretti
- 1 dlvehnäolutta
- 1 dlmietoa oliiviöljyä
- 2 tlsitruunamehua
- 2 rkltuoretta timjamia silputtuna
- 2 tljuoksevaa hunajaa
- ½ tlsuolaa
Lisäksi
- 150 gvuohenjuustoa
Taikinoitu juuriselleri valmistuu näin:
- Valmista taikina. Nypi kuutioitu voi jauho-suola-kuminaseokseen, kunnes seos on murumaista.
- Lisää olut ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina muovikelmussa jääkaappiin tunniksi vetäytymään.
- Pese ja kuori juurisellerit. Leikkaa sellerit kahtia tukevalla kokkiveitsellä.
- Keitä sellereitä suolalla maustetussa vedessä 15 minuuttia. Valuta sellerit hyvin ja taputtele ne kuiviksi talouspaperilla.
- Voitele juurisellerit oliiviöljyllä, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle timjami.
- Jaa taikina 6 palaan. Kauli ne reiluiksi pyörylöiksi niin, että saat juurisellerin mahtumaan taikinan sisään.
- Nosta selleri taikinapyörylän päälle. Muotoile taikina juurisellerin ympärille. Sulje selleri kokonaan taikinan sisään nyppimällä taikina kiinni sormin. Nosta taikinoidut juurisellerit leivinpaperille, uunipellille. Jätä taikinan saumakohta sellerin alapuolelle.
- Paista taikinoituja juurisellereitä 175-asteisen uunin keskitasolla 60 minuuttia tai kunnes taikina on saanut kauniin värin ja juuriselleri tuntuu tikulla testattaessa taikinan läpi kypsältä. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla, jos taikina tuntuu saavan liikaa väriä.
- Yhdistä kaikki vinegretin ainekset kannellisessa rasiassa tai pullossa sekoittamalla.
- Viillä taikinaan ja juuriselleriin ristiviilto, kaada päälle vinegrettiä ja murustele päälle vuohenjuustoa.
- Tarjoa juuriselleri heti lämpimänä kasvisruokana tai lisäkkeenä.