
1. Äkillisen leipoosin yllättäessä
Kun leipomaan on päästävä heti käymättä kaupassa, helppo omenapiirakka valmistuu aineista, jotka luultavimmin löytyvät jo kotoa. Jos sinulla ei ole valmiiksi jauhettua hasselpähkinää, laita tukevaan muovipussiin mitä tahansa pähkinää ja naputtele ne esimerkiksi kaulimella jauhoksi.
2. Pumpulinpehmeät pullat
Omena sopii myös pullien täytteeksi. Omena-toscapullat saavat päälleen perinteisen kauratoscan eli voista, fariinisokerista, kaurahiutaleista, kanelista ja kardemummasta sekoitetun murun.
3. Mehevät suupalat
Leivo ison omppupiirakan sijasta näitä minikokoisia omenanyyttejä, jotka sopivat vegaaniseen ja gluteenittomaan ruokavalioon. Rapean kuoren alle sujautetaan mehukkaaksi paistuva omenaviipale. Nyyttien päälle sipaistaan vaniljaista soijavanukasta ja koristeeksi ripotellaan rouhittuja manteleita.
4. Tiikerin uudet raidat
Omena-tiikerikakku muistuttaa perinteistä tiikerikakkua, mutta kaakaolla maustetun taikinan sijaan raita tehdäänkin manteleita, vehnäjauhoja ja sokeria sisältävästä muruseoksesta. Kun kakkutaikinassa on runsaasti raastettua omenaa, lopputulos on taivaallisen mehevä.
5. Omppua täytekakussa
Satokauden kahvikestien tähti on oikeutetusti omenatäytekakku. Syksyisessä kakun maku on taatusti omenainen, sillä omenaa on täytteen lisäksi pohjassa. Vaahterasiirapilla maustettua voikreemiä sivellään kerrosten väliin ja kakun päälle. Tämän kakun maku vain paranee säilytyksessä, joten se kannattaa leipoa juhlahetkeä edeltävänä päivänä jääkaappiin tekeytymään.
6. Syksyinen jälkiruoka parhaimmillaan
Myös omenoita voi valmistaa hasselbackan tyyliin! Lämpimät omput yhdistetään rapeaan suklaiseen kauramuruun vastustamattomalla tavalla. Nämä uuniomenat tuovat mieleen vanhan kunnon kaura-omppupaistoksen, mutta vielä kauniimmassa muodossa.
7. Oho, jäätelökakku!
Kun jäätelö ja omenapiirakka kohtaavat, syntyy tietenkin omenapiirakka-jäätelökakku. Pohja tehdään juustokakkujen tapaan Digestive-keksimuruista. Pohjan päälle lusikoidaan vaniljajäätelöä, ja pinnalle lisätään paistinpannulla karamellisoituja omenaviipaleita.
8. Saapasmaan omenakakku
Omenakakku saa sinunkin sukkasi pyörimään! Resepti on alkujaan Italiassa, jossa se tunnetaan nimellä torta di mele al burro. Kakun taika on pannulla voissa paistetut omenaviipaleet, jotka upotetaan kakkutaikinaan.
"Oli ihan järisyttävän hyvää! Kaiken lisäksi helppo ja nopea tehdä. Tämä jää käyttöön ja sitä tarjotaan vieraillekin. Ylistyssanat loppuvat kesken", hehkuttaa lukijamme Pirjo. Tee sinäkin!
9. Makeaa mutta raikasta
Suklaisten brownieiden vaaleat serkut leivotaan omenasta ja valkosuklaasta. Omenablondieiden koostumus on herkullisen tahmea. Houkuttelevuutta lisää tekemisen helppous: taikina valmistuu kätevästi yhdessä kattilassa.
10. Parhaimmillaan uunituoreena
Savolaisesta rättänästä eli mustikkakukosta inspiroituneessa versiossa rapean ruiskuoren alle kätkeytyy sopivasti makea omena-puolukkatäyte. Vaniljakastike tai -jäätelö tasapainottaa hyvin hapokkaan jälkiruoan makua.