Maku

Omenatäytekakku – täydellinen tarjottava syksyn juhliin, sillä se kannattaa leipoa hyvissä ajoin

3 h 30 min
4.14
0

Omenatäytekakku hurmaa paitsi maullaan, myös kätevyydellään: se kannattaa leipoa edellisenä päivänä jääkaappiin tekeytymään ja juhlapäivälle jää vain koristelu. Maku on ihanan omenainen, sillä omenaa on paitsi täytteessä, myös pohjassa. Leivo ja ihastu!
Tulosta
Teksti Taina Vuohelainen
Kuvat Arto Vuohelainen

Ainekset (12 annosta)

Pohja

  • 3munaa
  • 2 dlsokeria
  • 3 dlvehnäjauhoja
  • 3 tlkanelia
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 1 tlleivinjauhetta
  • 1 tlruokasoodaa
  • 1/2 tlsuolaa
  • 1 dlrypsiöljyä
  • 1/2 dlappelsiinimehua
  • 1omena (paloiteltuna)
  • 1(luomu)appelsiinin kuori (raastettuna)
  • 2 dlporkkanaraastetta

Täyte

  • 2 dlpaksua omenahilloa (tai omenamarmeladia)

Voikreemi

  • 250 gvoita (huoneenlämpöisenä)
  • 7 rklvaahterasiirappia
  • 1 tlvaniljasokeria
  • 9 dltomusokeria

Päälle

  • saksanpähkinöitä (rouhittuna)
  • omenaa
  • vaahterasiirappia

Tee näin

3 h 30 min
{
AKTIIVINEN40 min
PASSIIVINEN2 h 50 min

Omenatäytekakku leivotaan näin:

  1. Voitele irtopohjavuoan (Ø 18–20 cm) reunat ja pingota leivinpaperi vuoan pohjalle.
  2. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset kahteen eri kulhoon.
  3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, siivilöi ne keltuaisvaahtoon. Mittaa sekaan öljy ja mehu. Lisää pieniksi kuutioidut omenat, porkkanaraaste ja appelsiinin kuoriraaste. Nostele joukkoon valkuaisvaahto.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa 50–60 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla.
  5. Anna kakkupohjan jäähtyä 15 minuuttia ennen kuin kumoat sen ritilälle. Jäähdytä 2 tuntia.
  6. Valmista voikreemi. Vaahdota pehmeää voita, siirappia ja vaniljasokeria sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää tomusokeri muutamassa erässä sähkövatkaimen käydessä alimmalla teholla. Lisää tehoa ja vatkaa kreemi ilmavaksi, kevyeksi vaahdoksi.
  7. Leikkaa kakku 3 osaan. Nosta alin osa tarjoiluvadille. Levitä kolmasosa kreemistä pohjalle, sivele päälle puolet hillosta. Nosta keskimmäinen levy päälle, toista täytteiden levitys ja laita kolmas kakkulevy päälle. Paina kevyesti kädellä. Levitä loput kreemistä kakun päälle.
  8. Koristele omenilla ja pähkinämurulla. Tarjoa kakku vaahterasiirapin kera. Maku syvenee, kun annat kakun tekeytyä yön yli viileässä. Omenatäytekakku säilyy jääkaapissa muutaman vuorokauden.

Vinkki!

Ohjeella tulee runsaasti voikreemiä. Voit levittää ylimääräiset vaikka paahtoleivän päälle.

MITÄ PIDIT?
4.14