Banaanileipäpäivä – mikä ihana syy syödä kakkua! Poimi parhaat reseptit ja vinkit leivontaan
Ruoka
Banaanileipäpäivä – mikä ihana syy syödä kakkua! Poimi parhaat reseptit ja vinkit leivontaan
23. helmikuuta on Yhdysvalloissa banaanileipäpäivä. Kokosimme sen kunniaksi pienen banaanileipäpaketin, josta löydät banaanileipäohjeen tilanteeseen kuin tilanteeseen: ota talteen parhaat banaanileipävinkit ja reseptit ihaniin överileipiin sekä trendikkääseen sokerittomaan banaanileipään.

Banaanileipä eli amerikkalainen banana bread on nimestään huolimatta enemmänkin kakku kuin leipä, tai oikeastaan kakun ja vuokaleivän välimuoto. Emme valita, sillä leipä-nimityksen varjolla on mahdollista syödä viisi palaa kakkua aamupalaksi! Toinen hyvä puoli banaanileivissä on, että ne ovat usein ihanan vaivattomia tehdä: taikina vain sekoitetaan, kaadetaan vuokaan ja paistetaan. Edes leipävuokaa ei tarvita, vaan banaanileivän voi myös paistaa padassa tai pohjoismaiseen tyyliin kuivakakkuvuoassa.

Myös pata toimii hyvin banaanileivän vuokana.

Pantterit leiväksi – eli näin onnistut!

Kun banaanileivonnaisista puhutaan, mitä tummempia banaaneja käytät, sen parempi. Banaanileipään kannattaa käyttää aina pilkullisia pantteribanaaneja tai vielä mustempia hedelmiä, joiden kohtalona saattaisi muussa tapauksessa olla biojäteastia. Pehmeät ja kypsät banaanit tuovat leivonnaiseen tarvittavan makeuden ja muussaantuvat helposti taikinan sekaan. Jos banaaniterttusi sävy on vihertävä tai keltainen, malta vielä hetki ennen leivontaa!

Mehevän kostea, ranskankermalla pehmitetty ja kermakaramelleilla silattu banaanileipä.

Banaanileipä on siitä mainio leivonnainen, että taikinan sekaan voi helposti sujauttaa omia lempijuttujaan: taikinaan sopivat esimerkiksi espresso ja tumma suklaarouhe, kaakaojauhe ja suklaa, kauraleseet ja rusinat, mantelimassa ja rouhittu tumma suklaa, maapähkinävoi tai överityylillä ranskankerma, viski ja kermakaramellit. Leivän voi myös halutessaan kuorruttaa esimerkiksi maapähkinävoilla.

Perusversiota voi virittää levittämällä sille erilaisia päällisiä. Banaanileipä toimii hyvin esimerkiksi maapähkinävoin, tuorejuuston, suklaahipuilla terästetyn voin, hillon tai suklaalevitteen kanssa. Myös suolainen juusto ja makea leipä muodostavat yhdessä mainion makuparin.

Trendikkäin taikina surautetaan kuin smoothie

Amerikkalainen ikisuosikki on kokenut viime aikoina uuden nousun, sillä banaanileipä on Instagramissa hyvin tuttu näky. Somehitiksi noussut versio klassikosta on yleensä terveellisempi, vähäsokerinen ja gluteeniton.

Ainakin tämä terveellisemmän banaanileivän ohje niin helppo, että leipojaa hymyilyttää. Ainekset sekoitetaan blenderissä, kaadetaan suoraan kannusta vuokaan ja paistetaan. Lopputulos on kiinteä ja parhaimmillaan jäähtyneenä. Leipä säilyy hyvin jääkaapissa, joten jos sen leipoo maanantaina, viipale ilahduttaa viikon joka arkiaamuna.

Gluteeniton ja sokeriton banaanileipä tehdään blenderissä.
Kommentoi »