4,2(592)
Linssikeitto
Gluteeniton
Kasvis
Munaton
35 min
{
Aktiivinen 20 min
Passiivinen 15 min
Linssikeitto on helppo ja herkullinen arkiruoka, joka maistuu kaikille! Tämä linssikeitto on suunniteltu koko perheelle sopivaksi, joten voit maustaa keittoa halutessasi reilummin. Linssikeiton voi mainiosti myös soseuttaa, jos pidät ennemmin sakeasta ja samettisesta rakenteesta.
Reseptin ainekset
4 annosta
Linssikeitto
1sipuli
1valkosipulinkynsi
3porkkanaa
1 rklauringonkukkaöljyä (tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä)
8–10 dlvettä
2 ½ dllinssejä (punaisia)
20 gaurinkokuivattua tomaattia
1 tltimjamia
1 tloreganoa
1 tlsuolaa
½ tlmustapippuria
500 gtomaattimurskaa
1 rklhunajaa
Lisäksi
100 gturkkilaista jogurttia

Linssikeitto – ohje:

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuori ja leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kuullota kasviksia öljyssä miedolla lämmöllä ison kattilan pohjalla 5 minuuttia.
  2. Kaada joukkoon vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää siivilässä huuhdotut linssit, paloitellut aurinkokuivatut tomaatit ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia.
  3. Lisää tomaattimurska ja hunaja. Kiehauta ja tarkista linssikeiton maku.
  4. Tarjoa linssikeitto jogurttisilmän kanssa.

Maailman paras linssikeitto – nappaa vinkit!

Herkullinen linssikeitto valmistuu edullisista aineksista, jotka säilyvät kaapissa pitkään. Linssikeitto onkin mainio vaihtoehto arki-iltojen ruokailuun, kun kokin pää lyö tyhjää. Keiton voi tarjoilla esimerkiksi tuoreen leivän, krutonkien tai salaatin kanssa.

Linssien kaveriksi voi nakata monenlaisia kasviksia. Reseptissä mainitun porkkanan lisäksi kokeilun arvoisia ovat esimerkiksi paprika, bataatti ja peruna. Pilkottuja kasviksia kannattaa kuullottaa pannulla, jotta ne saavat enemmän makua. Lisää ruokaisuutta saa esimerkiksi kikherneillä tai mausteisella chorizo-makkaralla.

Pitääkö linssit huuhdella ja keittää etukäteen?

Kuivatut linssit kannattaa aina huuhdella ennen keittämistä, koska linssien seassa saattaa olla hiekkaa tai muita roskia. Linssien liottaminen sen sijaan ei ole tarpeellista, mutta liotus lyhentää niiden keittoaikaa. Kuivatut linssit kypsyvät keiton poristessa eli niitä ei ole syytä keittää etukäteen. Esikeitettyjä linssejä ei luonnollisesti tarvitse keittää tai edes huuhdella erikseen.

Mitä mausteita linssikeittoon tulee?

Linssikeiton maustamisessa kannattaa kokeilla rohkeasti erilaisia yrttejä ja mausteita. Tässä ohjeessa keittoon lisätään suolan ja pippurin lisäksi timjamia ja oreganoa. Linssikeiton mausteiksi sopivat myös esimerkiksi valkosipuli, inkivääri, korianteri, savupaprika, currytahna, garam masala, chilihiutaleet, sitruunanmehu ja kookosmaito.

Pitääkö linssikeitto soseuttaa?

Linssikeittoa ei tarvitse soseuttaa eli kyse on makuasiasta. Jos haluat keitosta samettisemman, voit toki soseuttaa sen helposti sauvasekoittimella. Liian paksun keiton saa ohennettua lisäämällä vettä tai kasvislientä. Kurkkaa näiden soseutettujen linssikeittojen ohjeet: piristävän keltainen kasvis-linssikeitto ja harissatahnalla maustettu linssikeitto.

Miten linssikeitto säilyy ja voiko sitä pakastaa?

Linssikeitto säilyy jääkaapissa useamman päivän, ja sen maku vain paranee ajan myötä. Linssikeiton voi myös pakastaa. Annostele ylijäänyt keitto pieniin rasioihin, jotka voi sulattaa yksittäisinä annoksia.

102 kommenttia
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.