Maku

Täydellinen omenapiirakka – 4 vinkkiä, joiden avulla leivot entistäkin paremman klassikkoherkun

Täydellinen omenapiirakka – 4 vinkkiä, joiden avulla leivot entistäkin paremman klassikkoherkun
Täydellinen omenapiirakka onnistuu kirpakoiden omenoiden, kanelin ja pehmeän taikinan avulla. Leivo perusvarma piirakka tai kokeile jotakin uutta: korvaa taloussokeri paahteisemman maun antavalla vaihtoehdolla tai kokeile erilaisia mausteilla.

Täydellinen omenapiirakka – näillä vinkeillä onnistut:

1. Omenat

Valitse omenapiirakkaan mieluiten hapokkaita ja kiinteitä omenoita. Talviomenat sopivat hyvin leivontaan ja säilöntään. Samoin yleinen puutarhaomena, Valkea kuulas, kun sen kerää napakan kypsänä. Säästä pehmeärakenteiset omenat sellaisenaan syötäviksi.

Normandialainen omenapiirakka ihastuttaa calvados-mantelitäytteellään ja kauniilla kiillollaan, joka saadaan sivelemällä omenoiden pinnalle kuumennettua aprikoosihilloa.

2. Kaneli ja muut mausteet

Kaneli kuuluu perinteisesti omenapiirakkaan. Suosi ceyloninkanelia, jossa on pehmeä maku. Jos tykkäät käyttää kanelia runsaasti, Cassiakanelista saattaa tulla leivonnaiseen karvas maku.

Kanelilla maustettu taikina rullataan korvapuustien tapaan. Tuorejuusto-omenatäyte viimeistelee pullafanin suosikkipiirakan.

Kokeile myös näitä mausteita

Omenapiirakan mausteeksi sopivat vanilja, inkivääri ja kardemumma. Testaa myös sitruunaa, pähkinöitä ja manteleita omenaleivonnaisissa.

Gluteeniton omenapiirakka mehevöityy marmeladilla ja manteleilla. Täytteessä maistuvat myös fariinisokeri ja kaneli. Sekoitettava taikina valmistuu käden käänteessä!
Amerikkalaisessa omenapiirakassa on muskottipähkinällä ja kanelilla maustettu omenatäyte, joka piiloutuu taikinakuoren alle.

3. Sokeri

Taloussokeri on oikein hyvä makeuttamaan omenapiirakan taikinan ja pinnalle levitetyt omenat.

Haluatko korvata taloussokerin? Se onnistuu näillä vaihtoehdoilla

Lisää taikinaan kookossokeria, fariinisokeria tai muscovadoa, niin saat leivonnaiseen upean paahteisen, hieman lakritsisen ja nekkumaisen aromin. Omenapiirakan voi viimeistellä ripauksella tomusokeria.

Omena-murupiirakan täytteeksi keitetään fariinisokerilla makeutettua omenakompottia. Piirakan viimeistelee rapsakka murupinta.

4. Kohottaminen

Omenapiirakka kohotetaan useimmiten leivinjauheella.

Eikö kaapista löydy leivinjauhetta?

Jos taikina sisältää happamia aineksia, kuten piimää, siirappia tai reilusti mausteita, voi kohottamiseen käyttää myös ruokasoodaa. Ole tarkka mittaamisessa, sillä yliannosteltuna ruokasooda saattaa maistua tai leivonnaisen väri muuttua. Yksi teelusikallinen ruokasoodaa vastaa kahta teelusikallista leivinjauhetta.

Piimätaikinapohjainen omenapiirakka on kohotettu ruokasoodalla. Makeutukseen käytetään hieman sokeria ja hunajaa. Kevyt herkku sopii myös kananmunatonta ruokavaliota noudattaville.
Omenapiirakka on todellinen klassikko. Kokosimme yhteen 10 rakastetuinta omenapiirakkareseptiämme, käy kurkkaamassa!
Julkaistu: 14.8.2020
Kommentoi »