
Täydellinen omenapiirakka – näillä vinkeillä onnistut:
1. Omenat
Valitse omenapiirakkaan mieluiten hapokkaita ja kiinteitä omenoita. Talviomenat sopivat hyvin leivontaan ja säilöntään. Samoin yleinen puutarhaomena, Valkea kuulas, kun sen kerää napakan kypsänä. Säästä pehmeärakenteiset omenat sellaisenaan syötäviksi.
2. Kaneli ja muut mausteet
Kaneli kuuluu perinteisesti omenapiirakkaan. Suosi ceyloninkanelia, jossa on pehmeä maku. Jos tykkäät käyttää kanelia runsaasti, Cassiakanelista saattaa tulla leivonnaiseen karvas maku.
Kokeile myös näitä mausteita
Omenapiirakan mausteeksi sopivat vanilja, inkivääri ja kardemumma. Testaa myös sitruunaa, pähkinöitä ja manteleita omenaleivonnaisissa.
3. Sokeri
Taloussokeri on oikein hyvä makeuttamaan omenapiirakan taikinan ja pinnalle levitetyt omenat.
Haluatko korvata taloussokerin? Se onnistuu näillä vaihtoehdoilla
Lisää taikinaan kookossokeria, fariinisokeria tai muscovadoa, niin saat leivonnaiseen upean paahteisen, hieman lakritsisen ja nekkumaisen aromin. Omenapiirakan voi viimeistellä ripauksella tomusokeria.
4. Kohottaminen
Omenapiirakka kohotetaan useimmiten leivinjauheella.
Eikö kaapista löydy leivinjauhetta?
Jos taikina sisältää happamia aineksia, kuten piimää, siirappia tai reilusti mausteita, voi kohottamiseen käyttää myös ruokasoodaa. Ole tarkka mittaamisessa, sillä yliannosteltuna ruokasooda saattaa maistua tai leivonnaisen väri muuttua. Yksi teelusikallinen ruokasoodaa vastaa kahta teelusikallista leivinjauhetta.