4,2(26)
Normandialainen omenapiirakka – ranskalaisklassikko saa hurmaavan makunsa calvadoksesta
Kasvis
2 h 15 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 2 h
Normandialainen omenapiirakka maustetaan omenasiideristä tislatusta calvadoksesta. Ohuen muropohjan päälle lisätään mantelitäyte sekä runsaasti omenaviipaleita.
Julkaistu 4.11.2017
Maku
Reseptin ainekset
12 annosta
Pohja
4 dlvehnäjauhoja
150 gvoita
½ dlsokeria
¼ tlsuolaa
1kananmuna
(1 rklkylmää vettä)
Täyte
1 ½ dltomusokeria
100 gvoita (pehmeää)
1kananmuna
1 ½ dlmantelijauhoja
2 rklcalvadosia, konjakkia, rommia tai sitruunamehua
Päälle
3–4suomalaista omenaa (hapan ja kirpeä lajike)
2 rklsitruunamehua
Viimeistely
1 dlaprikoosihilloa
1 rkltomusokeria

Normandialainen omenapiirakka – ohje:

  1. Nypi pohjaa varten vehnäjauhot, kuutioitu voi, sokeri ja suola murumaiseksi seokseksi.
  2. Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tilkka kylmää vettä. Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin 1–2 tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikina jauhojen avulla ohuemmaksi (2–3 mm) ja nosta se kaulimen avulla piirakkavuokaan (Ø 26 cm). Painele taikinajauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta piirakkavuoka jääkaappiin odottamaan.
  4. Pese ja viipaloi omenat ja pirskottele niille sitruunamehua tummumisen estämiseksi.
  5. Vatkaa täytettä varten tomusokeri ja voi kuohkeaksi. Lisää muna edelleen vatkaten sekä lopuksi mantelijauhot ja alkoholi (tai sitruunamehu). Sekoita tasaiseksi.
  6. Levitä täyte piirakkataikinalle. Valuta omenaviipaleet tarvittaessa. Sommittele ne vieri viereen ympyränmuotoon täytteen päälle.
  7. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja täyte on saanut kauniin värin.
  8. Kuumenna aprikoosihillo mikrossa. Sivele hillo siveltimellä omenaviipaleille. Siivilöi piirakan päälle tomusokeria.
  9. Tarjoa normandialainen omenapiirakka sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen tai calvadostilkallamaustetun kermavaahdon kanssa.

Vinkki!

Jos haluat voimistaa calvadosin makua, lorauta sitä tilkka vastapaistetun piirakan päälle. Tarjoa siinä tapauksessa leivonnaista vain aikuisille.

Valmistus vaihe vaiheelta
Vaihe 1
Nypi pohjataikinaa varten vehnäjauhot, kuutioitu voi, sokeri ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
Vaihe 2
Nosta taikina muovipussissa jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Vaihe 3
Kauli taikina 2–3 millin paksuiseksi ja nosta se piirakkavuokaan (Ø 26 cm). Painele taikina jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille.
Vaihe 4
Pese ja viipaloi omenat ja pirskottele sitruunamehua päälle tummumisen estämiseksi.
Vaihe 5
Vatkaa täytteen tomusokeri ja voi kuohkeaksi. Lisää muna sekä mantelijauhot ja calvados.
Vaihe 6
Levitä täyte pohjan päälle.
Vaihe 7
Asettele omenat täytteen päälle.
Vaihe 8
Sivele paistetun omenapiirakan pintaan aprikoosihilloa, niin saat kauniin kiillon.
Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.