Normandialainen omenapiirakka – ranskalaisklassikko saa hurmaavan makunsa calvadoksesta
Kasvis
2 h 15 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 2 h
Normandialainen omenapiirakka maustetaan omenasiideristä tislatusta calvadoksesta. Ohuen muropohjan päälle lisätään mantelitäyte sekä runsaasti omenaviipaleita.
2 rklcalvadosia, konjakkia, rommia tai sitruunamehua
Päälle
3–4suomalaista omenaa (hapan ja kirpeä lajike)
2 rklsitruunamehua
Viimeistely
1 dlaprikoosihilloa
1 rkltomusokeria
Normandialainen omenapiirakka – ohje:
Nypi pohjaa varten vehnäjauhot, kuutioitu voi, sokeri ja suola murumaiseksi seokseksi.
Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tilkka kylmää vettä. Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin 1–2 tunniksi tai yön yli.
Kauli taikina jauhojen avulla ohuemmaksi (2–3 mm) ja nosta se kaulimen avulla piirakkavuokaan (Ø 26 cm). Painele taikinajauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta piirakkavuoka jääkaappiin odottamaan.
Pese ja viipaloi omenat ja pirskottele niille sitruunamehua tummumisen estämiseksi.
Vatkaa täytettä varten tomusokeri ja voi kuohkeaksi. Lisää muna edelleen vatkaten sekä lopuksi mantelijauhot ja alkoholi (tai sitruunamehu). Sekoita tasaiseksi.
Levitä täyte piirakkataikinalle. Valuta omenaviipaleet tarvittaessa. Sommittele ne vieri viereen ympyränmuotoon täytteen päälle.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja täyte on saanut kauniin värin.