Maku

Normandialainen omenapiirakka – ranskalaisklassikko saa hurmaavan makunsa calvadoksesta

2 h 15 min
3.8
0

Normandialainen omenapiirakka – ranskalaisklassikko saa hurmaavan makunsa calvadoksesta

KA
0
3.8
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos
Normandialainen omenapiirakka maustetaan omenasiideristä tislatusta calvadoksesta. Ohuen muropohjan päälle lisätään mantelitäyte sekä runsaasti omenaviipaleita.

Ainekset (12 annosta)

Pohja

  • 4 dlvehnäjauhoja
  • 150 gvoita
  • ½ dlsokeria
  • ¼ tlsuolaa
  • 1kananmuna
  • (1 rklkylmää vettä)

Täyte

  • 1 ½ dltomusokeria
  • 100 gvoita (pehmeää)
  • 1kananmuna
  • 1 ½ dlmantelijauhoja
  • 2 rklcalvadosia, konjakkia, rommia tai sitruunamehua

Päälle

  • 3–4suomalaista omenaa (hapan ja kirpeä lajike)
  • 2 rklsitruunamehua

Viimeistely

  • 1 dlaprikoosihilloa
  • 1 rkltomusokeria

Tee näin

2 h 15 min
{
AKTIIVINEN15 min
PASSIIVINEN2 h
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Normandialainen omenapiirakka valmistuu näin:

  1. Nypi pohjaa varten vehnäjauhot, kuutioitu voi, sokeri ja suola murumaiseksi seokseksi.
  2. Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tilkka kylmää vettä. Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin 1–2 tunniksi tai yön yli.
  3. Kauli taikina jauhojen avulla ohuemmaksi (2–3 mm) ja nosta se kaulimen avulla piirakkavuokaan (Ø 26 cm). Painele taikinajauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta piirakkavuoka jääkaappiin odottamaan.
  4. Pese ja viipaloi omenat ja pirskottele niille sitruunamehua tummumisen estämiseksi.
  5. Vatkaa täytettä varten tomusokeri ja voi kuohkeaksi. Lisää muna edelleen vatkaten sekä lopuksi mantelijauhot ja alkoholi (tai sitruunamehu). Sekoita tasaiseksi.
  6. Levitä täyte piirakkataikinalle. Valuta omenaviipaleet tarvittaessa. Sommittele ne vieri viereen ympyränmuotoon täytteen päälle.
  7. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja täyte on saanut kauniin värin.
  8. Kuumenna aprikoosihillo mikrossa. Sivele hillo siveltimellä omenaviipaleille. Siivilöi piirakan päälle tomusokeria.
  9. Tarjoa normandialainen omenapiirakka sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen tai calvadostilkallamaustetun kermavaahdon kanssa.

Vinkki!

Jos haluat voimistaa calvadosin makua, lorauta sitä tilkka vastapaistetun piirakan päälle. Tarjoa siinä tapauksessa leivonnaista vain aikuisille.

MITÄ PIDIT?
3.8