


Normandialainen omenapiirakka – ranskalaisklassikko saa hurmaavan makunsa calvadoksesta
2 h 15 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 2 h 0 min
Normandialainen omenapiirakka maustetaan omenasiideristä tislatusta calvadoksesta. Ohuen muropohjan päälle lisätään mantelitäyte sekä runsaasti omenaviipaleita.
Reseptin ainekset
12 annosta
Pohja
4 dl
vehnäjauhoja
150 g
voita
½ dl
sokeria
¼ tl
suolaa
1
kananmuna
(1 rkl
kylmää vettä)
Täyte
1 ½ dl
tomusokeria
100 g
voita (pehmeää)
1
kananmuna
1 ½ dl
mantelijauhoja
2 rkl
calvadosia, konjakkia, rommia tai sitruunamehua
Päälle
3–4
suomalaista omenaa (hapan ja kirpeä lajike)
2 rkl
sitruunamehua
Viimeistely
1 dl
aprikoosihilloa
1 rkl
tomusokeria
Normandialainen omenapiirakka – ohje:
- Nypi pohjaa varten vehnäjauhot, kuutioitu voi, sokeri ja suola murumaiseksi seokseksi.
- Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tilkka kylmää vettä. Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin 1–2 tunniksi tai yön yli.
- Kauli taikina jauhojen avulla ohuemmaksi (2–3 mm) ja nosta se kaulimen avulla piirakkavuokaan (Ø 26 cm). Painele taikinajauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta piirakkavuoka jääkaappiin odottamaan.
- Pese ja viipaloi omenat ja pirskottele niille sitruunamehua tummumisen estämiseksi.
- Vatkaa täytettä varten tomusokeri ja voi kuohkeaksi. Lisää muna edelleen vatkaten sekä lopuksi mantelijauhot ja alkoholi (tai sitruunamehu). Sekoita tasaiseksi.
- Levitä täyte piirakkataikinalle. Valuta omenaviipaleet tarvittaessa. Sommittele ne vieri viereen ympyränmuotoon täytteen päälle.
- Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja täyte on saanut kauniin värin.
- Kuumenna aprikoosihillo mikrossa. Sivele hillo siveltimellä omenaviipaleille. Siivilöi piirakan päälle tomusokeria.
- Tarjoa normandialainen omenapiirakka sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen tai calvadostilkallamaustetun kermavaahdon kanssa.
Vinkki!
Jos haluat voimistaa calvadosin makua, lorauta sitä tilkka vastapaistetun piirakan päälle. Tarjoa siinä tapauksessa leivonnaista vain aikuisille.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat