Normandialainen omenapiirakka – ranskalaisklassikko saa hurmaavan makunsa calvadoksesta
2 h 15 min
{
Aktiivinen
15 minPassiivinen
2 h Normandialainen omenapiirakka maustetaan omenasiideristä tislatusta calvadoksesta. Ohuen muropohjan päälle lisätään mantelitäyte sekä runsaasti omenaviipaleita.
KA
4.1
Kuvat
Julkaistu 4.11.2017

Normandialainen omenapiirakka – ranskalaisklassikko saa hurmaavan makunsa calvadoksesta
Reseptin ainekset (12 annosta)
Pohja
- 4 dlvehnäjauhoja
- 150 gvoita
- ½ dlsokeria
- ¼ tlsuolaa
- 1kananmuna
- (1 rklkylmää vettä)
Täyte
- 1 ½ dltomusokeria
- 100 gvoita (pehmeää)
- 1kananmuna
- 1 ½ dlmantelijauhoja
- 2 rklcalvadosia, konjakkia, rommia tai sitruunamehua
Päälle
- 3–4suomalaista omenaa (hapan ja kirpeä lajike)
- 2 rklsitruunamehua
Viimeistely
- 1 dlaprikoosihilloa
- 1 rkltomusokeria
Katso kuvat valmistusvaiheista! →
Normandialainen omenapiirakka – ohje:
- Nypi pohjaa varten vehnäjauhot, kuutioitu voi, sokeri ja suola murumaiseksi seokseksi.
- Lisää muna ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Lisää tarvittaessa tilkka kylmää vettä. Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin 1–2 tunniksi tai yön yli.
- Kauli taikina jauhojen avulla ohuemmaksi (2–3 mm) ja nosta se kaulimen avulla piirakkavuokaan (Ø 26 cm). Painele taikinajauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta piirakkavuoka jääkaappiin odottamaan.
- Pese ja viipaloi omenat ja pirskottele niille sitruunamehua tummumisen estämiseksi.
- Vatkaa täytettä varten tomusokeri ja voi kuohkeaksi. Lisää muna edelleen vatkaten sekä lopuksi mantelijauhot ja alkoholi (tai sitruunamehu). Sekoita tasaiseksi.
- Levitä täyte piirakkataikinalle. Valuta omenaviipaleet tarvittaessa. Sommittele ne vieri viereen ympyränmuotoon täytteen päälle.
- Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää ja täyte on saanut kauniin värin.
- Kuumenna aprikoosihillo mikrossa. Sivele hillo siveltimellä omenaviipaleille. Siivilöi piirakan päälle tomusokeria.
- Tarjoa normandialainen omenapiirakka sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen tai calvadostilkallamaustetun kermavaahdon kanssa.
Vinkki!
Jos haluat voimistaa calvadosin makua, lorauta sitä tilkka vastapaistetun piirakan päälle. Tarjoa siinä tapauksessa leivonnaista vain aikuisille.
Valmistus vaihe vaiheelta

Omenapiirakka – rakastettu klassikko täynnä makua
Maku

Tarte tatin
Maku

Nopea omenapiirakka – täydellinen resepti äkilliseen makeannälkään tai yllätysvieraiden varalle
Kotivinkki

Hurmaava valkosuklaa-omenapiirakka – kokeile, maista ja ihastu!
Kotivinkki

Omena-rahkapiirakka – juuri sopivasti hapan ja makea
Kotivinkki

Gluteeniton omenapiirakka – superhelppo sadonkorjuuherkku
Maku

Mehevä omenapiirakka – rahkaisa ja juuri sopivan makea
Maku

Äidin omenapiirakka – luottoresepti, joka kulkee sukupolvelta toiselle
Maku