Näitä ruokia ilman joulu ei tule! Arvaatko, mitkä ovat joulupöydän 9 suosituinta perinneherkkua?
Ruoka
Näitä ruokia ilman joulu ei tule! Arvaatko, mitkä ovat joulupöydän 9 suosituinta perinneherkkua?
Kysyimme Maku-lehden lukijoilta, mitä jouluruokia ilman joulu ei tule. Nappaa samalla ohjeet näihin jouluisiin klassikkoruokiin.
Julkaistu 18.12.2017
Maku

1. Joulukinkku on (tietenkin) kunkku

Kaikkein eniten lukijamme rakastivat perinteistä joulukinkkua. ”Kinkku, siitä en luovu ikuna!” kommentoi eräskin lukijamme.

Kinkku hunnutetaan paistamisen jälkeen sinapilla ja korppujauhoilla. Valmistukseen täytyy varata aikaa, mutta herkullinen tuoksu tuo kotiin joulun tunnelman. Katso perinteinen joulukinkkuohjeemme täältä! Jos olet kasvissyöjä, kokeile kinkun sijaan vaikkapa mehevää vegewellingtonia.

2. Kakkoseksi kiilasi lanttulaatikko

”Itse tehty lanttulaatikko. Sehän on kuin karkkia söisi. Nam!” Näin kuvaili herkkuaan yksi lukijamme.

Toiseksi eniten ääniä jouluruoista keräsi perinteinen lanttulaatikko. Herkullinen laatikko kypsyy uunissa kuin itsekseen. Pehmeän ja ihanan siirappisen lanttulaatikon ohjeen nappaat tästä.

3. Kolmannen sijan vei perinteinen perunalaatikko

Perunalaatikko on lukijoidemme kolmanneksi suosituin joulupöydän elementti. Kaikille ei maistu kuitenkaan mikä tahansa perunalaatikko, vaan ”äitin tekemä.”

Perinteinen perunalaatikko imelletetään herkulliseksi lisäkkeeksi. Maistuvan perunalaatikkoon tarvitset ainoastaan perunoita, maitoa, nokareen voita, hieman jauhoja ja hyppysellisen suolaa. Perunalaatikko on helppo herkku, jota ei voi vastustaa.

4. Makea porkkanalaatikko

”En kyllä mistään jouluherkusta luopuisi, mutta jos on pakko valita niin porkkanalaatikko pysyisi joulupöydässämme aina.”

Suosituimpien jouluruokien kärkeen pääsi porkkanalaatikko, joka täydentää joululaatikoiden trion. Tämä porkkanalaatikko valmistuu lempeästä riisipuurosta ja kypsästä soseutetusta porkkanasta. Joulukiireiden keskellä porkkanalaatikko saa muhia uunissa kaikessa rauhassa, jolloin se saa makean ja pehmeän maun.

5. Graavikalaa ei saa unohtaa!

”Graavikalat kuuluvat joulun parhaimpiin alkuruokiin!”

Joulupöydässä kinkku ja perinteiset laatikot olivat kaikkein suosituimpia ruokia. Lukijoidemme mielestä joulupöydästä täytyy löytyä ehdottomasti kalaa. Joulupöydän suosituimpiin kaloihin kuuluu graavattu kala. Tämä graavilohi saa ihanaa mausteisuutta fenkolinsiemenistä ja rosmariinista.

6. Riisipuuro aloittaa jouluaamun

”Riisipuuro on ihan mast joka joulu!"

Monet lukijamme aloittivat jouluaamun lempeästi riisipuuroa keitellen. Puuroa haudutetaan rauhallisesti liedellä ja aamuaskareiden lomassa välillä sekoitellen. Varaa puuron keittämiseen suuri pinnoitettu- tai haudekattila, niin puuro ei pääse kiehumaan yli. Täydellisen parin lempeä puuro saa sekahedelmäsoppasta. Sopan, jossa maistuvat mieleisesi kuivatut hedelmät, voi valmistaa jo ennen jouluaamua valmiiksi. Katso reseptimme joulupuuroon ja soppaan täältä.

7. Mäti kruunaa alkupalapöydän

”Mätiä täytyy olla aina joulupöydässä.”

Alkuoruokapöytään kalan kaveriksi kuuluu lukijoidemme mielestä ehdottomasti mäti. Mäti on kuin lusikallinen pieniä jalokiviä, joita yhdessä sipulin sekä smetanan kanssa annostellaan pienelle blinille tai leivälle jolloin täydellinen suupala on valmis. Herkulliset mätialkupalat valmistuvat joulupöytään helposti hetkessä.

8. Rosolli – kinkun paras kaveri

”Rosolli on kinkun paras kaveri.”

Rosolli herätti lukijoissamme ihastusta ja vihastusta. Rosolli on kuitenkin juhlapöydässä näyttävä salatti, kun suolakurkut, perunat, porkkanat, omena ja punajuuri asetellaan tarjolle raitoina. Perinteisen rosollin kruunaa ihanan ilmava vaaleanpunainen kastike, joka on valmistettu aidosta kuohukermasta.

9. Yllättäjä: karjalanpiirakat

”Joulun pikkunaposteltavaa ovat ehdottomasti karjalanpiirakat.”

Hyvin yllättäen lukijamme valmistivat mielellään joulupöytään karjalanpiirakoita. Nämä pienet suolaiset piirakat ovat myös oiva apu pieneen nälkään jouluaaton iltana. Leivot nämä suloiset piirakat vaikkapa yli jääneestä riisipuurosta.

1 kommentti