Leivonnaisten pakastaminen – näin kakut, pikkuleivät ja muut leivonnaiset säilyvät
Ruoka
Leivonnaisten pakastaminen – näin kakut, pikkuleivät ja muut leivonnaiset säilyvät
Leivonnaisten pakastaminen on kätevää erityisesti juhlien kynnyksellä. Pakastettu täytekakku säilyy kuukauden tai kaksi, sämpylät jopa vuoden. Katso Maku-toimituksen vinkit eri leivonnaisten pakastamiseen ja ryhdy oman elämäsi pakastaja-Elviksi!
4.7.2018
 |
Meillä kotona

Leivonnaisten pakastaminen raakana

 • Raakana kannattaa pakastaa esimerkiksi pötköksi muotoiltu pikkuleipätaikina tai voitaikinaleivonnaiset.
 • Hiivalla kohotettavat leivonnaiset, kuten pullat ja leivät voidaan pakastaa joko ennen kohottamista tai sen jälkeen. Jos hiivataikinaherkut majailevat pakkasessa viikkoja, taikinaan kannattaa lisätä hiivaa hiukan enemmän.
 • Pikkuiset raakapakasteet voi nostaa pakkasesta suoraan uuniin. Pidä lämpötila aluksi matalana, noin 100–150 asteessa.
 • Raa'at, valmiiksi muotoillut leivonnaiset olisi hyvä pakastaa tarjottimen päällä, jos pakkasessa vain on tilaa. Jäisinä ne on helppo pakata rasioihin tai pusseihin, eivätkä taikinapallerot tartu kiinni toisiinsa.
 • Karjalanpiirakat kannattaa pakastaa raakana ja paistaa ennen tarjoilua, jolloin ne ovat aivan tuoreita.
Pullat voi pakastaa ennen tai jälkeen kohottamisen.

Leivonnaisten pakastaminen kypsänä

Kypsät leivonnaiset on paras pakastaa heti kun ne ovat jäähtyneet paistamisen jäljiltä. Isot annokset voidaan leikata viipaleiksi tai muiksi annospaloiksi.

Täytekakut

Täytekakkupohjat voi leipoa valmiiksi pakkaseen. Kääräise pohjat kelmuun ja folioon. Kokonaisen täytekakun voi pakastaa ilman kuorrutusta. Tätä ei ehkä kannata kokeilla ennen juhlia vaan silloin, jos kakkuja jää juhlista yli. Kermalla kuorrutetun kakun kannattaa antaa jäätyä kunnolla ja kelmuttaa vasta sitten. Piparminttutäytekakku on suunniteltu pakastuksen kestäväksi. Britakakun pohjat sopivat hyvin myös pakastettavaksi.

Jämäkällä täytteellä varustettu piparminttukakku kestää pakkasen puraisun.

Juustokakut

Varminta on tehdä juustokakku jääkaappiin vaikka jo muutamaa päivää ennen tarjoilua, mutta myös juustokakun pakastaminen onnistuu. Anna paistetun kakun jäähtyä kunnolla tai hyydytä hyydytettävä kakku ensin jääkaapissa ja siirrä vasta sitten pakastimeen pakastepussissa tai muuten hyvin suojattuna. Sulata kakku hitaasti jääkaapissa noin yhden vuorokauden ajan. Valmista kiille vasta pakastamisen jälkeen eli sulaneeseen kakkuun. Jos kakkuun ei tule kiillettä, voit pakastaa kakun ilman vuoan reunoja. Pakastamisen kestää hyvin esimerkiksi ihanan hedelmäinen juustokakku.

Kahvikakut ja keikauskakut

Kahvikakun eli kuivakakun pakastaminen on helppoa. Kääräise se folioon ja kelmuun tai suureen pakastepussiin. Keikauskakun voi pakastaa vuoassaan.

Piirakat ja mokkapalat

Peltipiirakat sopivat hyvin pakastettavaksi, sillä ne leikkaantuvat siisteiksi paloiksi parhaiten kylmänä. Uunipellin kokoiset leivonnaiset on hyvä leikata säilytystä varten kahteen osaan, siirtää isoille leikkuulaudoille, peittää hyvin kelmulla ja pakastaa. Vuokaan tehty piirakka on paras pakastaa vuoassaan.

Mokkapalat kannattaa peittää foliolla, pakastaa kuorruttamattomana levynä ja kuorruttaa vasta pakastamisen jälkeen.

Salted caramel -mokkapalat pakastetaan ennen kuorruttamista.

Munkit ja keksit

Pakasta munkit ilman sokeria ja sokeroi lämmityksen jälkeen. Näin ne maistuvat aivan tuoreilta.

Pikkuleipien tai keksien pakastaminen onnistuu sekä taikinana että valmiina kekseinä. Muista pakata keksit tiiviisiin rasioihin tai pariin päällekkäiseen pakastuspussiin, etteivät ne imaise makua vaikka sipulipussista.

Juhlista yli jääneet keksit säilyvät pakkasessa pari kuukautta, joten pikkuleipiä voi huoletta leipoa vähän ylimääräistä. Nappaa pikkuleipä pakkasesta vartti ennen herkuttelua ja sinulla on kahvin kanssa tarjottavaa. Esimerkiksi herrasväen pikkuleivät sopivat hyvin pakastettavaksi.

Leivo rapeiden täytekeksien kannet etukäteen, mutta täytä keksit vasta juhlapäivänä, jotta ne eivät kostu liikaa.

Herrasväen pikkuleivät maistuvat myös pakkasen kautta.

Pakasteiden pakkaaminen ja säilyvyys

 • Paketoi herkut huolella. Kukaan tuskin nauttii leivonnaisista, jotka ovat imaisseet pakkasessa itseensä sipulinmakua. Käytä siis maku-, ilma-, ja vesitiiviitä pakkauksia.
 • Parhaan pakastamiseen sopivan muovilaadun tunnistat rapisevasta ja himmeästä pinnasta. Myös folio, alumiinirasiat, pakastusrasiat, hyvin pestyt pakkaukset ja lasiastiat sopivat pakastamiseen.
 • Jos käytössäsi on ohuita ja helposti rikki meneviä pakastepusseja, pakkaa leivonnaiset kahteen päällekkäiseen pussiin. Näin vältät makuvirheet.
 • Litteät paketit jäätyvät nopeammin ja tasaisemmin.
 • Voimakasaromiset leivonnaiset kannattaa pakata erityisen hyvin.
 • Muista sulattaa herkut hitaasti jääkaapissa, niin ne säilyttävät rakenteensa parhaiten.
 • Sämpylät säilyvät pakkasessa puolesta vuodesta vuoteen. Rasvaisemmat leivonnaiset, kuten kahvikakut, säilyvät vain 3–4 kuukautta. Kokonainen täytekakku kannattaa syödä kuukauden parin sisällä.

Kommentoi »