Älä heitä kuivahtanutta leipää roskiin! 7 tapaa hyödyntää käntyt ruoanlaitossa
Ruoka
Älä heitä kuivahtanutta leipää roskiin! 7 tapaa hyödyntää käntyt ruoanlaitossa
Löytyykö sinunkin leipäkoristasi korpuksi kuivahtaneita känttyjä? Usko pois, ne eivät suinkaan ole roskiskamaa, vaan mitä mainioin raaka-aine moneen ruokaan. Lue käytännölliset vinkkimme leipäkänttyjen hyödyntämiseen.
Julkaistu 11.9.2018
Meillä kotona

Kuivuiko leipä taas pussiin? Niin käy muillekin, sillä me suomalaiset heitämme leipää roskiin reilut neljä kiloa vuodessa per henkilö. Se on hurja määrä, joten pidetään biojätesangon kansi tällä kertaa suljettuna ja hyödynnetään myös leikkuulaudalle jääneet muruset.

Kuivunut leipä hyötykäyttöön – 7 vinkkiä

1. Hyödynnä kuivuneet leivät lämppäreissä

Iltapalojen kuningas: uunituoreet lämppärit.

Lämpimät leivät eli lämppärit ovat syystäkin klassikko. Niihin sopii hyvin myös eilinen leipä, koska kuumennettaessa leipä vähän kuin nuorenee hetkeksi. Eikä tilannetta ainakaan haittaa mehevät täytteet. Testaa siis klassiset croque monsieurit eli kinkku-juustoleivät, joiden ihanuus piilee valkokastikkeessa.

2. Käytä käntyt keitossa

Sakean sosekeiton ystävät, hoi! Kuiva leipä on uusi paras kaverisi.

Hiivaleipäviipaleet pehmentävät ja paksuntavat tomaattikeiton italialaiseen tyyliin. Upota leipää ihan mihin tahansa sosekeittolemppariisi, tai testaa tätä lempeää valkosipuli-tomaattikeittoa. Sakea soppa on taattu!

3. Taio kuivasta leivästä pestoa

Leipäpesto toimii ihan missä tahansa: myös salaatissa ja leivän päällä.

Säästä euroja ja korvaa pestossa pinjansiemenet vaihteeksi kuivahtaneella leivällä. Paahda ensin kuvahtaneita leivänmuruja paistinpannulla pari minuuttia, kunnes muruset ovat rapeita. Valmista pesto sauvasekoittimella tai blenderissä ja lisää tarvittaessa reseptiin vähän öljyä. Tässä peston perusohje, josta voit lähteä soveltamaan. Tahna on superhyvää esimerkiksi pastan kanssa!

4. Lähde makumatkalle Italiaan

Panzanellan herkullisuus yllättää ihan joka kerta.

Italialainen panzanella on täydellinen tapa hyödyntää jämäleivät, sillä ne imevät kosteiden tomaattien mehut itseensä ja muuttuvat pehmeiksi. Testaa siis raikas kylmä ja perinteinen versio tai uunissa paahtuva lämmin panzanella, joka on ihana syyskesän ruoka.

5. Luota klassikkoon: tee krutonkeja

Rouskis! Krutongeilla saat salaattiin rakennetta.

Klassinen leipäjämän käyttökohde ovat rapeat krutongit, jotka sopivat niin salaatin kuin keiton kaveriksi. Leikkaa leipä kuutioiksi, kääntele öljyssä ja lempimausteissasi ja paahda leivät rouskuviksi pikkupaloiksi. Kurkkaa täältä ohje ikihyvään caesar-salaattiin ja valkosipulisiin krutonkeihin. P.s. Myös ruisleivästä saa aivan ihanat krutongit!

6. Surauta pussinpohjat korppujauhoksi

Ripottele laatikon pinnalle juustoa ja korppujauhoja. Se rapea pintahan siinä on parasta!

Jos et halua syödä leipää heti, palauta leipä jauhoksi, nimittäin korppujauhoksi. Surauta kuiva vehnänen muruksi ja käytä sitä sitten vaikkapa lihapullissa tai laatikkoruokien, kuten makaronilaatikon, pinnalla ihan kuten korppujauhon valmista versiota. Korppujauhoksi sopivat myös kaikki leipälaudalle jääneet muruset. Anna niiden kuivahtaa ja kerää purkkiin.

7. Herkuttele köyhillä ritareilla

Ei niin köyhä jälkkäri.

Köyhät ritarit ovat nimestään huolimatta huippuhyviä. Ihanaan ikisuosikkiin uppoavat kätevästi kuivahtaneet leipäpalat. Tarjoile kaverina hilloa, rahkaa tai kermavaahtoa, ihan mistä itse tykkäät. Superkuivat käntyt toimivat hyvin myös köyhien ritareiden serkussa eli leipävanukkaassa.

1 kommentti