Maku

Korvasieni

Korvasieni

Keväisten sienten kuninkaasta, korvasienestä syntyy oikein käsiteltynä herkullinen korvasieni-vuohenjuustokeitto.
Teksti Katri Schröder
Kuvat Mika Haaranen
Mainos

Kevään ehdoton sienten kuningas on tietenkin korvasieni. Tätä keväistä ruokasientä löytyy lähes koko maasta toukokuun alusta kesäkuun loppuun saakka. Sellaisenaan korvasieni on tappavan myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä hienoimpia metsän aarteitamme. Korvasieni on helppo tunnistaa kurttuisesta, sykerömäisestä muodostaan. Ulkopinnan väri vaihtelee vaaleanruskeasta liki mustaan.

Korvasieniä löytyy etenkin paikoista, joissa maan pintakerros on rikkoutunut, kuten hakkuualueilta, metsäteiden varsilta ja metsäkoneiden kulkujäljiltä. Heti poimiessa kannattaa korvasienien poimuista rapsutella huolellisesti hiekka pois. Korvasieniä nauttiessa ei mikään ole ikävämpää kuin hampaissa narskuvat hiekanjyvät.

Tärkeintä korvasienien poimimisen jälkeen on niiden oikea käsittely. Elintarvikevirasto on vahvistanut korvasienen käsittelyohjeet.

Näin käsittelet korvasienet

Keitä korvasieniä väljässä vedessä (1 osa sieniä / 3 osaa vettä) kaksi kertaa vähintään 5 minuuttia kerrallaan. Heitä keitinvesi pois ja huuhtele sienet huolellisesti runsaassa vedessä ryöppäämisten välillä ja myös lopuksi. Keittämisen aikana on syytä tuulettaa hyvin.

Käsittelyn jälkeen voit valmistaa ne heti ruoaksi; maukkaiksi keitoiksi, muhennoksiksi, kastikkeiksi tai leivonnaisiksi tai säilöä sienet pakastamalla.

Kuivattuja korvasieniä liotetaan ennen käyttöä 2 tuntia (100 g sieniä ja 2 l vettä), jonka jälkeen sienet käsitellään ryöppäämällä, kuten tuoreet sienet.

Julkaistu: 28.5.2007
Katso myös nämä