Kaikki irti syysilloista! 32 tunnelmallista ideaa pihalle
Piha ja puutarha
Kaikki irti syysilloista! 32 tunnelmallista ideaa pihalle
Pienikin kasvi- tai lyhtyasetelma kuistilla, parvekkeella tai terassilla luo ihanaa syystunnelmaa ja toivottaa oman väen ja vieraat tervetulleiksi. Tässä 32 kutsuvaa ideaa!
29.4.2020
 |
Meillä kotona

1. Tulen lämmössä

Jos pihaltasi löytyy sopiva alusta ja turvallinen paikka, voit nauttia tulen lämmöstä läpi talven. Rautakaupat ja sisustusliikkeet myyvät kauniita takorautaisia tuliastioita jalustoineen.

2. Kelluvat kynttilät ja punertavat lehdet

Asettele betonisiin ruukkuihin kelluvia kynttilöitä ja sijoita ruukut tuulensuojaan. Vuorenkilven lehdet muuttavat syksyisin värinsä upean punertaviksi. Betoniruukkuja voi tehdä myös itse – ohjeen löydät täältä.

3. Istahda penkille ja anna syksyn tulla

Kaunis istuinryhmä seinustalla tarjoaa levähdyspaikan syystöiden lomassa. Heitä vielä lampaantalja penkille, niin ei kylmäkään yllätä.

4. Elävää tulta tunnelmallisempaa ei olekaan

Elävä tuli toivottaa tervetulleeksi vieraat maisemasuunnittelija Eva Wuiten upeasti hehkuvalla syyspihalla.

5. Pyöräytä sievä kranssi

Kauniisti kuivuvista ja värinsä hyvin säilyttävistä kanervista saat mitä ihanimpia syyskransseja. Lisää ihania ideoita syyskransseihin löydät täältä.

6. Pajukranssi kruunaa syksyisen sommitelman

Asettele seinustan puutarhapöydälle kauniita esineitä kukkien seuraksi. Miljoonakello pärjää pitkälle syksyyn suojaisalla seunustalla.

7. Kuka sanoi, että puutarhan kauneus loppuu kesään?

Syksy on puutarhassa mitä upeinta aikaa, kunhan puutarhan kasvien joukosta löytyy myös ruskakasveja. Punaisena hehkuva rusokirsikka on yksi näyttävimmistä ruskakasveista. Poimi ideat ruskapuutarhaan täältä.

8. Parasta juuri nyt: saa sommitella uudet ruukkuistutukset!

Kun kesäkukat ottavat jo nokkiinsa kirpeistä öistä, on aika vaihtaa ruukkuihin syysistutukset. Kanervat hurmaavat vuodesta toiseen, ja tässä niiden seuraksi on istutettu esimerkiksi komeamaksaruohoa. Kurkkaa täältä ihanat ideat kanervaistutuksiin!

9. Kuin syksyinen kukkaniitty

Vai haluaisitko syysistutuksiin jotakin muuta kuin perinteisiä kanervia? Esimerkiksi monet koristeheinät säilyvät kauniina pitkälle syksyyn, samoin punahatut. Poimi täältä 14 ideaa erilaisiin syysistutuksiin!

10. Kävyt, nuo askartelijan parhaat kaverit

Puista pudonneista erilaisista kävyistä voi askarrella vaikka mitä. Miten olisi esimerkiksi söpö sydänkranssi? Sen ja kahden muun käpykranssin ohjeet löydät täältä.

11. Pihatalon lämmössä

Sievässä huvimajassa on mukava istua iltaa, vaikka syysillat alkaisivat jo viiletä. Raumalaisen Pia Jasun pikkuruisessa pihatalossa tuoksuu syksyisin omena ja kaneli. Kurkista sisään pihataloon.

12. Vanhan ajan patinaa

Saat kauniin kokonaisuuden yhdistämällä vanhoja tavaroita, kuten puulaatikoita, erilaisia ruukkuja ja kransseja. Pinkkikukkainen pikkutädyke yhdessä lilan asterin kanssa luovat värikkään syysistutuksen.

13. Lyhdyn täydeltä hehkua

Syksyn sadosta riittää myös koristeluun. Täytä lyhty värikkäillä omenoilla, joita on helppo sieltä napsia. Omena päivässähän pitää lääkärin loitolla!

14. Kaadetuista puista kauniita pöllejä

Kun puita kaadetaan tai naapurisi harventaa, pyydä muutama sopivanmittainen pölli itsellesi talteen. Ne toimivat niin istuimina kuin ruukkujen ja lyhtyjen näyttävinä korokkeina.

15. Kauniisti harmaantuneet

Kaikkia puukalusteita ei välttämättä tarvitse suojata tai käsitellä. Anna vanhojen kalusteiden kulua ja harmaantua kauniisti. Yhdistele useita erimuotoisia lyhtyjä lisäämään iltavalaistusta. Työmaan ylijäämäkaapelikelasta saat nerokkaan pöydän.

16. Polkupyörän uusi ilme

Vanhasta polkupyörästä ja heinäseipäistä saa mitä tunnelmallisimman pihakoristeen, kun ne somistaa tuikkivilla pihavaloilla. Katso lisää ideoita ulkovalaisuun täältä.

17. Omenia siellä, omenia täällä

Jos pihapuut tuottavat omenia yllin kyllin, kokoa niitä pihalle ja terassille kauniisiin astioihin. Pihakoristeita parhaimmillaan! Kurkkaa tähän sievään, vaaleanpunaiseen puutaloon tästä.

18. Iltapäivän teehetki kuulaassa alkusyksyn auringossa

Ulkona syömistä ei kannata jättää vain kesähuviksi. Aurinkoisena syyspäivänä ei ole mitään parempaa kuin kattaa teet tai kahvit pihalle!

19. Havukasvien harmoniaa

Rakastatko harmaan sävyjä ja hopeankuultavia kasveja? Havukasveissa on useita kääpiölajeja, jotka sopivat istutettavaksi ruukkuihin. Syksyn edetessä lisää minikuuseen kaunis valosarja.

20. Kuivuneita kaunistuksia

Kerää luonnosta ja pihamaalta kuivuneita kukintoja ja asettele ne kauniisti esille lasipulloihin ja koreihin. Angervon kukinnot ihastuttavat myös kuivahtaneina.

21. Aurinkoiset kukat

Auringonkukat jos mitkä kuuluvat alkusyksyyn! Vain muutama kukka riittää simppeliin kimppuun. Pehmeä viltti lämmittää, jos vilu yllättää. Puolipyöreä veranta ja parveke sen yllä kuuluvat hurmaavaan Wallinmaan taloon, kurkista sisään!

22. Luonnosta kerättyä

Kerää saviruukkuihin käpyjä ja tammenterhoja – saat niistä kivan ja kestävän asetelman!

23. Sisusta kutsuva nurkkaus

Luo viihtyisä nurkkaus ruukkuistutuksista ja lisää rottinkituoli tyynyineen. Asettele seinustalle esiin vanhat kirpparilöydöt ja kauniit, kolhiintuneet astiat.

24. Portaikko syysasussaan

Asettele portaille kiva ryhmä erikokoisista ruukuista. Näyttävät luonnonkivet sopivat myös nostettavaksi esille. Erivärisillä koristekaaleilla saat kivaa värivaihtelua istutuksiin.

25. Krysanteemit kirkkaissa sävyissään

Aurinkoisella seinustalla isot krysanteemit aukeavat nopeasti ja toimivat katseenvangitsijoina. Krysanteemien väreissä löytyy mistä valita, mikäli keltainen ei ole juttusi!

26. Grillikauden jälkeen

Mikäli grillikausi ei jatku läpi talven, somista nurkkaus uuteen asuun. Tiivis ryhmä näyttää kutsuvalta. Pitkä pajunoksanippu tai erilaiset oksankarahkat ihastuttavat, samoin ryhmä erilaisia lyhtyjä. Mitä enemmän talven pyryt kuluttavat tavaroita, sitä kauniimpaa.

27. Villiviini loistossaan

Kasvata villiviinisi kehikkoon tukien tai pitkin aitaa. Sen syksyinen väriloisto on vertaansa vailla ja luo koko puutarhalle upean taustavärityksen.

28. Hortensia on syyspuutarhan ehdoton tähti

Runsaasti kukkiva syyshortensia on yksi rakastetuimmista koristepensaista, eikä ihme! Kurkkaa täältä lisätietoa näyttävistä syyshortensioista.

29. Katetulla terassilla

Katetulla parvekkeella tai suojaisalla terassilla ilmoista nautitaan vielä pitkään. Kattauksen pöytäkoristeet löydät helposti luonnosta. Lisää vielä lyhdyt ja juhlat voivat alkaa.

30. Kuparipannujen elämää

Mitä tehdä ihanilla kuparipannuilla? Jos et vielä löytänyt niille kotoa paikkaa, käytä ne ihastuttavina istutusastioina. Kirpputoreilta ja huutokaupoista löydät niitä helposti.

31. Jousipatjasta taidetta puutarhaan

Vanhan ruosteisen jousipatjan jousista saat kauniin kehikon köynnöskatokselle. Kehikkoon voi kätevästi asetella myös tunnelmavalot. Sysitalvella pihan valaistua istuinryhmää voi ihastella sisältä käsin.

32. Vanhat esineet kauniisti näkyville

Asettele ihasteltavaksi vanhat tikkaat, kelkka, maitotonkka ja sinkkiämpäri. Tee niistä kiva sommitelma sisääntuloon istutusten seuraksi.

Muokattu 1.9.2020 klo 13.50: Vaihdettu useita kuvia uusiin.

Juttu on julkaistu alun perin 6. lokakuuta 2017.

Kommentoi »