Viherpiha

8 x syksyinen kranssi


Kiedo kaunis syksyinen kranssi pihan, pellon ja metsän antimista. Kranssimateriaalia on runsaasti saatavilla, kunhan vain katsot ympärillesi sillä silmällä.
Kuvat Minna Mercke Schmidt

Marjojen aikaan

Pihlajanmarjan tertut ovat melko painavia, joten kiepauta pohja tukevasta rautalangasta tai esimerkiksi rautalangalla vahvistetuista pajun versoista. Kuvan kranssissa on lisäksi mintun, oreganon ja jättipoimulehden versoja.

Hurmaava hortensia

Hortensian muhkeat kukinnot ilahduttavat läpi talven. Kuivattuina ne säilyttävät värinsä ja muotonsa sekä sisällä että parvekkeella. Tyylikäs ja selkeä, paksusta rautalangasta taivutettuun pohjaan sidottu kranssi ei kaipaa mitään lisukkeita.

Samettiruusun suloa

Lämpimän sävyinen kranssi syntyy punakeltaisista samettiruusun kukista, jotka pujotetaan kukkapohjuksista tukevaan rautalankaan. Käytä runsaasti kukkia, jotta kranssista tulee mahdollisimman pullea ja täyteläinen. Ripusta samettiruusukranssi pihalle, niin se säilyy pidempään hyvänä eikä kukkien melko voimakas, hieman ryytimäinen tuoksu tunnu liian hallitsevalta.

Ruska kranssiksi

Syksyn värittämä, marjova tuhkapensaan verso on kiedottu rautalankarinkulan ympärille ja sidottu kiinni ohuemmalla rautalangalla. Näinkin yksinkertaisista aineksista saat lumoavan syksyisen kranssin. Kokeile muitakin lajeja, kuten aroniaa ja tuomipihlajaa tai vaikkapa vihreää marjakuusen versoa. Sopivia kranssitarjokkaita on nyt joka puolella!

Sievästi sinistä

Saat vastapainoa ruskan lämpimille sävyille sitomalla kranssin sinisistä hortensian kukinnoista ja vaikkapa juhannusruusun mustista, kiiltävistä kiulukoista. Tarkoitukseen sopivat sekä tuoreet että kuivatut kukinnot.

Syötäviä kukkia

Voit poimia kranssin kaikki ainekset kasvitarhastasi – tai toripöydältä. Tukevaan olkipohjaan sidottuun kranssiin on käytetty kehäkukkia, tillin kukintoja ja salaatinlehtiä. Tuoreista kasveista valmistettaessa kranssista ei tule kovin pitkäikäinen, mutta voit myös ensin kuivata kehäkukat ja tillinvarret pieninä kimppuina ja korvata salaatin vaikkapa ruskan värisillä vaahteranlehdillä. Viimeistele kranssi halutessasi kiinnittämällä komeuteen kanelitanko tai pari.

Omenan tuoksua

Raikkaan tuoksuinen omenakranssi kruunaa syksyiset pihajuhlat. Puun oksaan vaakatasoon ripustettu kranssi saa ylellisen muodon, kun koristat sen ”aisat” ruusukaaleilla ja hortensian kukinnoilla. Taivuta kehikko vahvasta rautalangasta, jotta rakennelma säilyy ryhdikkäänä.

Sato seppeleeksi

Kun korjaat sipulisadon, valikoi pienimmät punasipulit kranssitarpeiksi. Pujota ne paksuun rautalankaan ja taivuta lanka haluamasi kokoiseksi ympyräksi. Jätä ensimmäisen ja viimeisen sipulin väli muutaman sentin pituiseksi ja kieputa rautalangan ympärille värikästä niintä ja paperinarua ripustamista varten.

Lue lisää:

Askartele vehreä kranssi sammaleesta ja muratista

Vinkit syyskukkien käsittelyyn

Tee koristeita syksyn marjoista

Julkaistu: 11.9.2016