Viherpiha

Hyötykasvien viljelyä ja jännittäviä lajikekokeiluja – rintamamiestalon pihalla luonnonmukaisuus on ykkönenHyötykasvien viljelyä ja jännittäviä lajikekokeiluja – rintamamiestalon pihalla luonnonmukaisuus on ykkönen

Catharina Hansténin mielestä puutarhassa on parasta, että se tuottaa tuoretta satoa. Täällä hyötykasvit saavatkin vuosi vuodelta enemmän tilaa.
Teksti Heidi Haapalahti
Kuvat Teija Tuisku

Miten kuvailisit puutarhaasi?

Tämä on ollut tyypillinen rintamamiestalon piha, jossa on kasvanut paljon omenapuita ja muita hyötykasveja. Talo kuului aikoinaan kuorma-autoilijalle, joka teki portista poikkeuksellisen leveän ja peitti suuren osan pihaa asvaltilla. Jossakin vaiheessa 1970-luvulla puutarhaa on muokattu ajan hengen mukaiseksi istuttamalla runsaasti tuon ajan muotikasveja norjanangervoa ja vuorimäntyä.

Olen asunut täällä vuodesta 1986. Minulle puutarha on kuin koekenttä. Olen koulutukseltani sekä biologi että puutarhuri, joten minusta on kiinnostavaa nähdä, miten erilaiset kasvit toimivat omassa puutarhassani. Olen esimerkiksi muotoillut karviaisista runkomaisia pikkupuita ja kokeillut monien arkojen tai harvinaisten kasvien, kuten kuvernöörinkukan ja tarhakriinumin, viljelyä. Nurmikko on pienentynyt vuosi vuodelta kokeilujeni tieltä.

Suosin puutarhassani luonnonmukaisuutta ja kierrätystavaraa. Esimerkiksi vanhasta pihakeinun rungosta tuli kätevä köynnöstuki. Talvella siinä roikkuu lintulautoja, ja kesällä linnut hoitavat puutarhan tuholaistorjuntaa. En kitke pois rikkaruohoa, jos se näyttää minusta kauniilta. Itse asiassa olen kylvänyt tarkoituksella lisää piharatamoa, koska se kestää hyvin kolmen koiramme ravauksen.

Milloin puutarha on parhaimmillaan?

Juhannusruusu, suviruusu, norjanruusu ja noin parikymmentä muuta perinteistä pensasruusua kukkii komeasti alkukesällä. Silloin puutarha on täynnä tuoksua ja kukkia. Pian sen jälkeen kukkivat äitipuoleni Sirkun kotoa perintönä tulleet vanhat pionit. Myöhemmin kesällä hyötytarhassa on paljon nähtävää, kun vihannekset ovat kasvaneet isoiksi ja sato alkaa kypsyä. On ihana käydä poimimassa suoraan suuhun tuore, auringon makeaksi kypsyttämä marja tai tomaatti!

Millaisista kasveista olet kiinnostunut?

Minusta kasveissa pitää olla jotain erityistä, esimerkiksi kiinnostava historia tai erikoinen lehden tai hedelmän väri. Satsaan syötäviin kasveihin ja kasvatan erilaisissa viljelylaatikoissa lähes kaikkia mahdollisia vihanneksia. Kasvihuone on rakas paikka. Siellä viihtyvät lempivihannekseni tomaatit, joita olen kasvattanut kirjanpitoni mukaan noin 50 lajiketta. Tomaattilajikkeissakin pitää olla jotakin ”suolaa”, vaikkapa värikkäitä raitoja tai tavallisesta poikkeavia muotoja. Eniten pidän kirsikkatomaateista, koska niiden sato ehtii varmasti kypsyä.

Koristekasveista kiehtovimpia ovat erilaiset pelargonilajikkeet, joissa viehättävät kukkien lisäksi esimerkiksi eri tavoin kirjavat lehdet. Niitä pitää olla montaa sorttia. 

Pelargoneissa Catharinaa viehättävät kukkien lisäksi erilaiset lehdet. Rintamamiestalon portaikkoon mahtuu monen monta pelargoniruukkua. Hyötykasvien lisäksi puutarhassa on tilaa perennoille ja vanhoille ruusuille. Nurmikkoalue pienentyy vuosi vuodelta kasvikokeilujen tieltä.

Mitä puutarha sinulle merkitsee?

Ulkona puuhastelu on rentouttavaa. Samalla saan käyttää mielikuvitustani ja sommitella kasveja yhteen. Tykkään leikitellä väreillä ja muodoilla. Istutan oleskelupation ympäristön vähän erinäköiseksi joka vuosi. Tänä vuonna siellä on paljon tummia lehtiä ja dramaattisia kukkasävyjä.

Catharinan vinkit viljelylaatikoihin ja hyötykasvien kasvatukseen

Catharinan puutarhan pohjamaa on paikoin puhdasta savea. Se tulee nopeasti näkyviin varsinkin alapihan maata kaivettaessa. Kylmässä savimaassa viljely olisi Catharinasta paljon työläämpää kuin maan pinnan yläpuolelle rakennetuissa viljelylaatikoissa, jotka on täytetty kompostilla parannetulla mullalla.

Yläpihan oleskeluryhmää reunustavat viljelylaatikoiden rehevät maissit, härkäpavut, mangoldit, suippokaalit ja pavut. Kurpitsat kasvattavat ympärysmittojaan viljelylaatikoissa alapihalla kasvihuoneen vieressä.

  • Muista kastella viljelylaatikoita huolella, sillä multa kuivuu niissä nopeammin kuin avomaalla.
  • Käytä katteita multapinnan päällä pidättämään kosteutta viljelylaatikossa. Tuore nurmisilppu on niin ravinnepitoista, että se riittää yksistään useimpien kasvien lannoitteeksi.
  • Kokeile kylmälle arkojen lajien kasvatusta viljelylaatikossa. Laatikossa on lämpimämpää kuin avomaalla, joten esimerkiksi maissit, pavut ja kurpitsat viihtyvät siellä hyvin.
Tähtipelargonilla on hauskat kukinnot. Kasvihuone on varattu tomaattien erikoislajikkeille sekä kurkuille. Viljelylaatikot ympäröivät etupihan patiota.  Ruukkuihin istutetut kiinansipulit ja purppurakeijunkukka ovat hauska pari.

Lue lisää:

Puutarha maalaismaisemassa: Katilan sukutilalla kukkii koko kesän

15 x kuin mummolan puutarhassa

Ideoita varjoisaan pihaan

Julkaistu: 24.3.2017