Puutarhaportti kutsuu kylään – poimi 11 ihanaa ideaa!
Piha ja puutarha
Puutarhaportti kutsuu kylään – poimi 11 ihanaa ideaa!
Puutarhaportti kutsuu peremmälle pihaan, mutta samalla se luo turvallisuuden ja yksityisyyden tuntua pihapiiriin. Kaunis ja hyvin suunniteltu puutarhaportti antaa mielikuvan viehättävästä pihasta, ja pienikin portti lisää persoonallista vaikutelmaa.
Julkaistu 14.6.2016
Viherpiha

Puutarhaportti: 11 inspiroivaa ideaa

1. Tyylileikki aidan kanssa

Portti voi toistaa aidan tyyliä ja väriä tai portti voi olla täysin aidasta poikkeava. Tässä valkoinen lauta-aita on saanut piristysruiskeen ikkunaluukkuja muistuttavasta, kauniista portista, joka näyttää palan puutarhaa.

2. Kierrätys kunniaan!

Harmaat heinäseipäät saivat uuden elämän persoonallisen aidan ja portin muodossa. Harmaata lautatavaraa voi etsiä purkurakennuksista. Mitoita portin leveys käyttötarkoituksen mukaan.

3. Puutarhaportti yhdistyy pensasaitaan

Portin ei aina tarvitse liittyä rakennettuun aitaan, vaan sen voi yhdistää pensasaitaankin. Ajoportin suositeltava leveys on vähintään kolme metriä. Maasalpa pitää ajoportin paikallaan. Orapihlajapensaista saan tuuhean leikattavan aidan.

4. Portti salaiseen puutarhaan

Pergolaportti kukoistavine köynnöksineen avaa pihapiirin katseille. Silloin on mukava tehdä näkösuojaa kasvien avulla talon ja portin väliin. Istutusten väliin mutkitteleva polku kutsuu seikkailuun.

5. Köynnösten muodostama kaari

Pystylaudoitettu portti on saanut ylleen köynnöskaaren, johon ruohovartinen humalaköynnös kietoutuu. Pystylaudat sahataan yläpäästä vinoiksi, jotta sadevesi valuu pois eikä jää lahottamaan puuta.

6. Kevytkin on kaunista!

Koristeellinen metalliportti on yhdistetty kevyeen, sinkitystä ja muovitetusta puutarhaverkosta tehtyyn aitaan. Tällainen ratkaisu sopii hyvin esimerkiksi mökkitontille.

7. Kasvatuksen tulos

Komea köynnösportti merkitsee näyttävästi siirtymän ylä- ja alapihan välillä. Monivuotinen villiviini painaa vuosi vuodelta enemmän, joten köynnöskaari kannattaa kiinnittää maahan tukevasti.

8. Rouheaa romanttisen kaveriksi

Käsin valmistettu takorautaportti on sepän taidonnäyte ja säilyy sellaisenaan miltei ikuisesti. Saranat on kiinnitetty puutolppaan. Matala kiviaita kruunaa puolivillin puutarhan ilmeen.

9. Luovuuden käyttö sallittu!

Upea sininen portti syntyi pihan omistajapariskunnan oman suunnitelman ja nikkarointitaidon ansioista. Kapea pystyrimoitus paljastaa portista näkymää molempiin suuntiin.

10. Perinteinen toimii joka kerta

Matala aita ja portti toistavat talon ikkunanpuitteiden valkoista väriä, mikä yhtenäistää ilmettä ja tekee hallitun vaikutelman. Muhkeat kukkalaatikot portin molemmin puolin toivottavat tervetulleeksi.

11. Aina ei tarvita aitaakaan

Tässä kevyt pergolaportti, joka toimii kulkuväylänä nurmikentän ja sorapolkuisen muotopuutarhan välillä. Pystyritilöiden verhoiluksi voi istuttaa yksi- tai monivuotisia köynnöksiä.

Kommentoi »