Näin perustat lavatarhan
Piha ja puutarha
Näin perustat lavatarhan
Lavaviljely on uudelleen suosioon noussut vanha keino viljellä vihanneksia. Se onnistuu melkein missä vain, sillä voit perustaa lavatarhan vaikka jäykän savimaan päälle, nurmikolle tai parvekkeelle.

Monikäyttöisimmät lavat ovat suuria ja melko korkeita. Keskimittaiselle lavatarhurille noin 60 cm korkea lava on myös ergonominen niin, että lavaa voi hoitaa kumartelematta ja kurkottelematta. Syvässä, noin puolimetrisessä multatilassa monivuotiset lajit talvehtivat ongelmitta, ja siinä onnistuu myös palsternakkojen ja porkkanoiden tapaisten syväjuuristen vihannesten viljely. Pienessä ja matalassa lavassakin voi viljellä esimerkiksi timjamia ja muita matalajuurisia yrttejä.

Lavoja hoidetaan reunoilta, joten lavojen väliin kannattaa jättää riittävästi työ- ja liikkumatilaa. Useamman lavan tarhan käytävät on kätevää tehdä niin leveiksi, että niillä mahtuu kulkemaan kottikärryilläkin.

Tavallisimmin lavat tehdään puusta, mutta yhtä hyvin ne voi rakentaa esimerkiksi betonista tai tiilistä. Tärkeintä on, että lavan rakennusmateriaalista ei liukene viljeltäviin vihanneksiin kemikaaleja ja että se kestää vuosikausia hyvänä ulko-oloissa.

Kestävin puuaines on siperianlehtikuusi, joka muistuttaa käyttöominaisuuksiltaan kestopuuta.

Lavaviljelmät ja muut kauniisti ryhmitellyt hyötykasvi-istutukset ovat pääosassa May-Lenin ja Rabben suuressa puutarhassa.

Lavaviljelyn edut

  • Voit viljellä, vaikka viljelypaikan maa ei ole hyvälaatuista tai edes viljelyyn sopivaa. Lavan voi perustaa jopa patiolle tai parvekkeelle.
  • Lavojen multa sulaa aikaisin keväällä, joten voit aloittaa viljelyn avomaata aikaisemmin. Lavan päälle nostettavan lasin tai pleksilevyn alla taimet ovat suojassa ailahtelevilta alkukesän säiltä.
  • Lavojen lämpötila on hieman korkeampi kuin avomaalla. Sen vuoksi latva-artisokkien ja muiden lämpöä tarvitsevien lajien viljely onnistuu lavassa paremmin kuin avomaalla.
  • Korkeaa lavaa pystyy hoitamaan vaikka selkä suorana seisten, joten viljely onnistuu huonoselkäisiltäkin. Lavaa voi halutessaan hoitaa myös istuen.
Viljelylaatikon voi rakentaa puun lisäksi myös vaikkapa tiilistä. Katso ohje tiililavan rakentamiseen.

Perusta aurinkoiseen paikkaan

Varaa lavatarhalle mahdollisimman aurinkoinen, lämmin ja suojaisa paikka, sillä valtaosa vihanneksista tarvitsee runsaasti aurinkoa – vähintään kahdeksan tuntia paistetta päivässä. Katveeseen jäävässä lavassakin voit kasvattaa monia lehtivihanneksia, esimerkiksi salaatteja ja viinisuolaheinää.

Sijoita lavat niin lähelle taloa kuin mahdollista. On kätevää, jos keittiöstä voi pikaisesti piipahtaa hakemassa tuoreita yrttejä tai juuri nostettuja perunoita. Lavatarhan perustamisessa kannattaa huomioida myös vesipisteen sijainti, ettei kastelusta tule turhan työlästä.

Tee lavaan salaojitus

Lavan pohjalle kannattaa koota salaojakerros. Se johdattaa kovan sateen tai turhan innokkaan kastelun seurauksena kertyneen liian kosteuden pois kasvien juurilta.

Lapioi lavan salaojitusta varten pohjalle noin 15 cm kerros salaojasoraa. Voit jättää soraan kulkuaukkoja maan pieneliöille, jotta ne pääsevät nousemaan lavan multaan.

Levitä salaojakerroksen päälle suodatinkangas estämään rikkaruohojen pääsy pohjamaasta lavan multaan. Kangas ehkäisee myös lavan multaa ja kasvien juuria sekoittumasta salaojakerrokseen. Viillä suodatinkankaaseen kulkuaukkoja maan pieneliöstölle.

Varpu ja Esko rakensivat mökkilaiturilleen lavatarhan. Kovien tuulten takia ne kiinnitettiin laituriin.

Taltuta tuuli

Tuuli on lavaviljelmille haitallista monesta syystä. Puhurit viilentävät kasvupaikkaa ja voivat riepotella rikki hentorakenteisia kasveja, mutta lisäksi tuuli edistää kosteuden haihtumista. Lavaviljelmät tarvitsevat joka tapauksessa enemmän kastelua kuin tavallinen kasvimaa, jonne kohoaa kosteutta maan uumenista kapillaari-ilmiön ansiosta.

Tuulen taltuttaminen käy helposti esimerkiksi kevyen aidan tai tuulensuojakasvien avulla. Tarvittaessa voit istuttaa tuulensuojakasvit lavojen reunoillekin. Esimerkiksi korkeiksi kasvavat auringonkukat ja maa-artisokat suojaavat hentoja kasveja viiman vaikutuksilta.

Saat muokattua lavoista vielä suojaisempia kasvupaikkoja nostamalle niiden päälle esimerkiksi kennolevyn tai ikkunalasin tai tukikaarien varaan viritetyn harson tai muovitunnelin. Niiden avulla lavasta syntyy alkeellinen kasvihuone, jossa lämmöstä pitävillä lajeilla tai kevään pikku taimilla on mukavan lokoisat oltavat. Muista kuitenkin, että lava voi lämmetä liiaksi. Pönkkää lavaa peittävä lasi tai kennolevy raolleen vaikkapa puukiilan avulla tai raota harsoa niin, että ilma pääsee kiertämään.

Juttua muokattu 17.5.2021 klo 13:18: Lisätty kuvia ja linkkejä.

Kommentoi »