Varpun ja Eskon lavatarha perustettiin mökkilaiturille – ja se tuottaa satoa säilöttäväksi asti! "On ollut riemu oppia, kuinka karulle saarelle voi perustaa puutarhan"
Piha ja puutarha
Varpun ja Eskon lavatarha perustettiin mökkilaiturille – ja se tuottaa satoa säilöttäväksi asti! "On ollut riemu oppia, kuinka karulle saarelle voi perustaa puutarhan"
Varpu ja Esko Kettusen ei kesällä tarvitse ostaa kasviksia kaupasta. Mökkisaarelle Saimaalla rakennettu lavatarha tuottaa pariskunnalle satoa enemmän kuin tarpeeksi.
11.4.2018
 |
Viherpiha

Varpu ja Esko Kettunen tulivat saarelleen Saimaalla 40 vuotta sitten, ja yhtä pitkään he ovat kasvattaneet mökkitontillaan jotakin vihreää.

– Meillä on aina ollut kesäkukkia ruukuissa ja perunoita sinkkiämpäreissä, mutta eläkkeelle jäädessäni hurahdin kunnolla viljelyyn, Varpu kertoo.

Tomaatit ja kurkut eivät kuitenkaan pärjänneet saaren karuissa olosuhteissa, joten Varpun ja Eskon piti käyttää hieman kekseliäisyyttä saadakseen satoa. Tontille ei voinut rakentaa kasvihuonetta, koska maanpinta on niin epätasainen – saari on täynnä siirtolohkareita, ja niiden välissä on syviä rotkoja.

Kasvihuoneen sijasta Esko teki Varpulle kolme kasvukaappia. Ne piti rakentaa paksusta laudasta ja kiinnittää laituriin, jotta ne kestävät avoimen järvenselän myrskytuulia.

– Liian heppoiset viritelmät hajoaisivat alta aikayksikön, ja sitten poimisimme riekaleita ympäri saarta.

Kurkkusato onnistuu lämpimissä kasvukaapeissa niin hyvin, että siitä riittää myös säilöntään. Taaemmassa kaapissa kasvaa tomaatteja.
Kaapin etuseinät ovat neljän millin lasia. Alumiinipokien ansiosta levyt liukuvat hyvin urissaan.

Taimilla on kaapeissa lämpimät oltavat, joten Varpu ja Esko voivat aloittaa viljelyn toukokuussa ja jatkaa sitä pitkälle syksyyn. Varpu istuttaa joka vuosi yhteen kaappiin kurkkua ja toiseen tomaattia. Välillä hän kasvattaa chiliä samassa kaapissa tomaattien kanssa, ja myös basilika sopii hyvin tomaatin viljelykaveriksi.

Kurkut kasvavat aina niin suuriksi, että Varpu toivoo, että niistä olisi pienempiä, mutta yhtä satoisia lajikkeita. Kurkkua tulee niin paljon, että sitä riittää kesän salaattien lisäksi myös säilöntään.

Kolmannessa kaapissa kasvaa milloin mitäkin.

– Eräänä vuonna siellä kukoisti ananaskirsikka, joka satoaikaan suorastaan pursui herkullisia hedelmiä. Voisin kokeilla seuraavaksi vaikkapa munakoisoa, Varpu suunnittelee.

Varpu istuttaa taimet tavalliseen pussimultaan, johon hän sekoittaa toisinaan kompostia. Alkuvaiheessa kasvuvoimana on kanankakkaa, jota Varpu asettelee pikku kasoiksi syvälle multaan. Istutettuaan taimet hän peittää mullan pinnan viherkatteella, jota saa leikkaamalla sirpillä ruohoa rannasta ja silppuamalla sitä pieneksi saksilla. Katetta lisätään tarpeen mukaan kesän aikana, jos kasvit näyttävät siltä, että ne eivät jaksa enää kasvaa tai tuottaa satoa.

Varpu ja Esko Kettunen viettävät koko kesän mökkisaarellaan Saimaalla.

Joka kevät Varpun on pakko saada kokeilla uusia kasveja.

– Virheistä opin, mikä laji täällä viihtyy ja mikä ei. Muutama vuosi sitten kasvatin maissia saaveissa. Niihin kasvoi komeat lehdet, pitkät varret ja kukatkin, mutta tähkiä ei ikinä tullut. Voisin yrittää sitä vielä uudestaan hieman eri paikassa. Kesäkurpitsasta tykkään kovasti, mutta se ei ole onnistunut millään. Olen kokeillut sitä kasvukaapissa, lavassa ja ämpärissäkin.

Varpun uusin kokeilu ovat punajuuret. Ne kasvoivat viime vuonna mainiosti venelaiturin puisissa laatikoissa. Kestosuosikki on lehtikaali. Varpu valmistaa sen lehdistä herkkusipsejä ja kuivaa niitä myös purkkiin talven varalle.

Laituria reunustava kaislikko antaa tuulensuojaa lavoissa ja saaveissa varttuville punajuurille, porkkanoille, salottisipuleille, salaateille, herneille ja muille kasviksille.
Varpu istuttaa joka kevät perunoita sinkkiämpäreihin. Venäläiset ämpärit ovat kestäneet viljelyksiä jo 30 vuoden ajan.

Varpun ja Eskon saarta peittää kaunis metsämaa, ja pariskunta haluaa säilyttää sen luonnontilassa. Senkin takia he viljelevät lavoissa.

– On ollut riemu oppia, kuinka näin pieneen paikkaan karulle saarelle voi perustaa puutarhan niin, ettei kasviksia tarvitse kesällä ostaa pariin kuukauteen.

Kettuset kulkevat saareen Eskon rakentamalla veneellä. Myös laituri on hänen käsialaansa.

Juttua muokattu 14.4.2018 klo 12.50: Virheellinen nimitieto muutettu; kyseessä on Varpun ja Eskon lavatarha, ei Virpin ja Eskon, kuten alkuperäisessä otsikossa luki.

1 kommentti