Viherpiha

Kesäkurpitsa tuottaa runsaasti syötävää

Kesäkurpitsa tuottaa runsaasti syötävää

Kesäkurpitsa tuottaa satoa kilokaupalla. Avita taimet alkukesän koleiden säiden yli ja kerää hedelmät pieninä ja mureina.
Teksti Outi Tynys
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Kesäkurpitsa vaatii lämpöä kasvaakseen, joten taimia on suojeltava alkukesän koleudelta. Ennemmin tai myöhemmin säät lämpenevät, ja kurpitsasesonki voi alkaa. Ensimmäisenä satovaiheeseen ehtivät aikaiset zucchini-tyyppiset lajikkeet. Sen sijaan italialaiset herkut ja monet tiivismaltoiset kiekkokurpitsat antavat odottaa satoa viikon tai useamman pitempään.

Vauhtiin päästyään kesäkurpitsan hedelmät pullistuvat hengästyttävää tahtia. Huikea kasvutahti kääntyy voitoksi, kun keräät ainakin osan hedelmistä pikkuruisina.

Pienet hedelmät ovat ohutkuorisia ja maukkaita. Kun kurpitsa kasvaa kokoa, kuori paksunee ja samalla säilytysaika pitenee.

Pienet mureat kurpitsat maistuvat sellaisenaan ja salaatissa. Kookaskin hedelmä on käyttökelpoinen, kunhan malto on kiinteää ja hedelmä tuntuu kokoonsa nähden painavalta. Suureksi venähtänyt hedelmä sopii parhaiten kypsennettäviin ruokiin.

Parhaimpaan satoaikaan myös kukkia riittää täytettäväksi ja kuorrutettavaksi. Ota mallia Etelä-Euroopasta ja korjaa pitkulaisia zucchineita jo ennen kuin keltainen kukka on ehtinyt lakastua.

Näin onnistut kesäkurpitsan kasvatuksessa

Kasvupaikka

Aurinkoinen ja tuulensuojaisa.

Kasvualusta

Ravinteikas, humuspitoinen ja ilmava, pH 6–7. Lava, kohopenkki ja lämpöpenkki hellivät juuristoa.

Esikasvatus

Kylvä siemenet suoraan taimipotteihin toukokuun loppupuolella. Vältä yli kuukauden esikasvatusaikaa.

Istutus

Kesäkuun alkupuolella, kun hallat ovat ohi. Karaise taimi harson alla ennen istutusta. Istuta pensastavat lajikkeet 70–100 sentin välein.

Avomaankylvö

Mahdollinen etelässä. Siemenen esi-idätys kostean talouspaperin välissä jouduttaa taimettumista. Kylvä siemen penkkiin, kun maa on lämmennyt vähintään +12-asteiseksi. Peitä harsolla.

Ruukkukasvatus

Valitse hillittykasvuinen lajike ja vähintään 40-senttinen ruukku. Hyödynnä myös laatikoita ja kasvatussäkkejä.

Kastelu

Vältä kylmällä vedellä ja viileällä säällä kastelua. Pidä tasainen kosteus.

Lannoitus

Taimi tarvitsee lisätyppeä kesän aikana. Lannoitukseen sopivat esimerkiksi kananlanta, nokkosvesi, ruohosilppu ja kastelulannos.

Pölytys

Lähes kaikki lajikkeet vaativat pölytyksen. Kasvustossa pitää olla samaan aikaan auki sekä hede- että emikukkia. Poista harso, kun kukinta alkaa.

Sato

Kylvöstä satoon kuluu aikaisimmilla lajikkeilla noin pari kuukautta. Yleensä sato alkaa noin 4–6 viikon kuluttua istutuksesta. Satokausi ulottuu heinäkuusta syyskuun alkuun. Korjaa kesäkurpitsasato vähintään kaksi kertaa viikossa. Säilytä noin 10 asteessa.

Herkullisia kesäkurpitsalajikkeita

Pitkulaisia:


  • ’Gold Rush’ F1: Tunnettu, satoisa, kullankeltainen. Suuri, tiheä lehdistö. Kasvuaika noin 55 vrk.

  • ’Diamant’ F1: Yleinen vihreäjuovainen lajike. Kasvuaika noin 55 vrk.

  • ’Zuboda’: Pitkulainen, tumma, marmorikuvioinen hedelmä. Satoisa.

  • ’Albarello’: Viirullinen, vaaleanvihreä ja kiinteä hedelmä. Suosittu Italiassa.

  • ’Black Beauty’: Hyvin tummanvihreä hedelmä, malto murea. Satoa tasaisesti ja pitkään. Kasvuaika noin 60 vrk. Vuodelta 1931.

  • ’Patio Star’ F1: Ruukkukasvatukseen. Tiiviskasvuinen, pienilehtinen. Kylvöstä satoon noin 80 vrk.

  • ’Midnight’: Ruukkuviljelyyn kehitetty piikitön lajike.

Kiekkoja:


  • ’Sunburst’ F1: Aikainen, kasvuaika noin 50 vrk. Keltainen, suurisatoinen. Myös minikasvatukseen.

  • ’Custard White’: Valkohedelmäinen.

  • ’Twinkle’ F1: Kullankeltainen.

  • ’Atena Polka’ F1: Kullankeltainen, nopeakasvuinen.

  • ’Scallopini’: Vanha kesäkurpitsalajike 1700-luvulta. Korjaa sen koristeellisia hedelmiä kymmensenttisinä tai sitä suurempina.

Palloja:


  • ’Rondini’: Köynnöstävä. Vihreä, oranssimaltoinen. Korjataan, kun halkaisija on 10–15 cm. Tuleentunut hedelmä säilyy joulukuulle.

  • ’Eight Ball’ F1: Nopea ja voimakaskasvuinen. Korjataan alle 10-senttisenä.

  • ’Tondo Chiaro di Nizza’: Vanha, Ranskassa ja Italiassa suosittu lajike. Raidallinen hedelmä parhaimmillaan noin 20-senttisenä.

  • ’Baby Round’ F1: Nopeakasvuinen lajike, jonka hedelmä kannattaa korjata alle 10-senttisenä.

Lue lisää:

Kuvalliset ohjeet kesäkurpitsan kasvatukseen

Näin kasvatat kurpitsaa

Mikä kesäkurpitsan kukista on syötävä?

Julkaistu: 3.6.2016
Katso myös nämä